Objavili smo

Jeruzalem Slovenija - kolektivna blagovna znamka

12 / 2021

PRLEŠKA ZGODBA SKOZI KOLEKTIVNO ZNAMKO JERUZALEM SLOVENIJA
Kolektivna blagovna znamka Jeruzalem Slovenija pod sloganom »Destinacija Jeruzalem Slovenija - Pristna doživetja med goricami« ponuja lokalno kakovost z zgodbami, gostoljubnostjo in načinom življenja odprtih, srčnih ter tudi temperamentnih Prlekov. Z obiskovalci z veseljem delijo svojo kulturno, kulinarično in vinogradniško dediščino. Nekaj posebnega je tudi prleško narečje, ki ga skrbno negujejo in iz katerega je Prlekija tudi dobila ime (narečno »prle« pomeni »prej«).

ZNAMKA CELOSTNE PONUDBE TREH OBČIN
Kolektivna blagovna znamka Jeruzalem Slovenija od leta 2018 povezuje ponudbo treh občin Destinacije Jeruzalem Slovenija, in sicer Ormož, Sveti Tomaž in Središče ob Dravi. Označuje celostno ponudbo z lokalno dodano vrednostjo Prlekije, ki na območju vzhodnih Slovenskih goric opredeljuje vinorodni podokoliš Ljutomer – Ormož (eden od šestih vinorodnih podokolišev okoliša Štajerska Slovenija v vinorodni deželi Podravje). Prvo ocenjevanje pridelkov in živilskih izdelkov, rokodelskih izdelkov in kulinaričnih prireditev za kolektivno blagovno znamko Jeruzalem Slovenija je potekalo novembra 2018. Že na prvem razpisu so kmetije in rokodelci pokazali veliko zanimanja za sodelovanje in tako je certifikat kakovosti po usposabljanju in svetovanju prejelo kar 270 izdelkov (67 rokodelskih in 142 pridelkov in živilskih izdelkov). Ocenjene so bile tudi tri gastronomske prireditve, in sicer Martinovanje v Ormožu, Antonovanje na Kogu – Čurkarijada in Praznik buč v Središču. Posamezne vsebinske sestavine prireditev ohranjajo kulturno dediščino in s tem pomagajo mlajšim rodovom spoznavati lastno identiteto, obiskovalci pa se seznanjajo s šegami in navadami Prlekov, ki so drugačni ne samo po narečju, ampak tudi po značaju...

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 12/2021.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst: dr. Tanja Lešnik Štuhec (ProVITAL d.o.o.)  Foto: arhiv Javnega zavoda TKŠ Ormož

Deli na
02 / 2024
Hotel Sabotin, Solkan
DOBRODOŠLI V HOTELU Z NAJDALJŠO TRADICIJO NA GORIŠKEM! Hotel Sabotin v Solkanu, ki sodi pod okrilje skupine HIT, v letošnjem letu praznuje 70 let, odkar deluje pod tem imenom. Njegova zanimiva zgodovina je še veliko starejša in o tem bo pričala tudi razstava, ki jo pripravljajo ob jubileju. Danes...
02 / 2024
Restavracija Hong Kong 2, Moste pri Komendi
KITAJSKA RESTAVRACIJA, KI JE PREPRIČALA TUDI KULINARIČNE KRITIKE V restavraciji Hong Kong 2 v Mostah pri Komendi je dobro rezervirati mizo, saj je to ena tistih postojank ljubiteljev kitajske kuhinje, ki je skoraj vedno polno zasedena. Kakovost njene ponudbe in postrežbe je že pred leti prepoznal...
01 / 2024
Stara gostilna, Piran - chef Kristian Zule
SKRITI PIRANSKI KULINARIČNI IN VINSKI ZAKLADI   Le nekaj korakov od piranske promenade se v eni od uličic nahaja Stara gostilna, ki se je v zadnjih letih prelevila v »fine dining« restavracijo. V kuhinji je glavni Kristian Zule, najmlajši slovenski chef z Michelinovim priporočilom in mladi kuharski...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.