Objavili smo

JGZ Brdo - chef Grega Rozman

12 / 2019

Že razmišljate, s čim boste v prazničnih dneh ali morda celo na sam silvestrski večer pogostili družino in prijatelje? Za decembrsko številko revije Pet zvezdic je chef Grega Rozman, ki vodi kuharsko ekipo JGZ Brdo, pripravil nekaj idej za drobne prigrizke, znane tudi pod imenom »finger food«, ki jih lahko pripravite tudi doma. 

Marsikdo bi pomislil, da v času, ko Posestvo Brdo objame zima in romantično prekrije sneg, tam zavladata mir in tišina. A v resnici je december eden najbolj delovnih mesecev za vse zaposlene v Javnem gospodarskem zavodu Protokolarne storitve Republike Slovenije (JGZ Brdo)...
Kulinarika je bila na Brdu od nekdaj pomemben del protokolarnega dogajanja in sprejemov na državni ravni. Zato ni čudno, da se je v njegovi zgodovini zvrstilo kar nekaj priznanih chefov. Pred letom dni je kot novi vodja kuhinje celotnega javnega zavoda svež veter prinesel chef Grega Rozman. V kuhinji kongresnega centra, kjer dela večino časa, je sestavil ekipo ambicioznih mladih kuharjev in kuharic (vsi so mlajši od 30 let). Nekateri med njimi so nase opozorili na kuharskih tekmovanjih že v času srednje oziroma višje šole. »Ima pa kuhanje za protokolarne dogodke tudi svoja pravila, ki se jih chefi držimo. Tako se je na primer dobro izogibati živilom, ki rada ostajajo med zobmi (makova semena, grah, blitva…) in bi pomembne goste lahko spravila v zadrego,« pripoveduje Rozman...

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 12/2019.

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Recepti:
- Losos s kumaričnim tatarjem, tonikovim želejem, limoninim gelom in kvinojinim čipsom
- Lignji, nadevani s hobotnico in bobom, na paradižnikovem gelu in z ocvrto polento
- Hladne rezine srne na kruhovem opečencu z orehovim kečapom, hruško, gorčico in senom v prahu
- Tortelin iz zelene na ajdovih drobtinah
- Topinamburjeva pena v mangovem želeju z lističem osladkorjenega črnega korena
- Lešnikov ganaš z meringo na hrustljavem piškotu z jurkinim gelom in zlatimi lističi

Deli na
02 / 2024
Hotel Sabotin, Solkan
DOBRODOŠLI V HOTELU Z NAJDALJŠO TRADICIJO NA GORIŠKEM! Hotel Sabotin v Solkanu, ki sodi pod okrilje skupine HIT, v letošnjem letu praznuje 70 let, odkar deluje pod tem imenom. Njegova zanimiva zgodovina je še veliko starejša in o tem bo pričala tudi razstava, ki jo pripravljajo ob jubileju. Danes...
02 / 2024
Restavracija Hong Kong 2, Moste pri Komendi
KITAJSKA RESTAVRACIJA, KI JE PREPRIČALA TUDI KULINARIČNE KRITIKE V restavraciji Hong Kong 2 v Mostah pri Komendi je dobro rezervirati mizo, saj je to ena tistih postojank ljubiteljev kitajske kuhinje, ki je skoraj vedno polno zasedena. Kakovost njene ponudbe in postrežbe je že pred leti prepoznal...
01 / 2024
Stara gostilna, Piran - chef Kristian Zule
SKRITI PIRANSKI KULINARIČNI IN VINSKI ZAKLADI   Le nekaj korakov od piranske promenade se v eni od uličic nahaja Stara gostilna, ki se je v zadnjih letih prelevila v »fine dining« restavracijo. V kuhinji je glavni Kristian Zule, najmlajši slovenski chef z Michelinovim priporočilom in mladi kuharski...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.