Objavili smo

JGZ Brdo - chef Grega Rozman

12 / 2019

Že razmišljate, s čim boste v prazničnih dneh ali morda celo na sam silvestrski večer pogostili družino in prijatelje? Za decembrsko številko revije Pet zvezdic je chef Grega Rozman, ki vodi kuharsko ekipo JGZ Brdo, pripravil nekaj idej za drobne prigrizke, znane tudi pod imenom »finger food«, ki jih lahko pripravite tudi doma. 

Marsikdo bi pomislil, da v času, ko Posestvo Brdo objame zima in romantično prekrije sneg, tam zavladata mir in tišina. A v resnici je december eden najbolj delovnih mesecev za vse zaposlene v Javnem gospodarskem zavodu Protokolarne storitve Republike Slovenije (JGZ Brdo)...
Kulinarika je bila na Brdu od nekdaj pomemben del protokolarnega dogajanja in sprejemov na državni ravni. Zato ni čudno, da se je v njegovi zgodovini zvrstilo kar nekaj priznanih chefov. Pred letom dni je kot novi vodja kuhinje celotnega javnega zavoda svež veter prinesel chef Grega Rozman. V kuhinji kongresnega centra, kjer dela večino časa, je sestavil ekipo ambicioznih mladih kuharjev in kuharic (vsi so mlajši od 30 let). Nekateri med njimi so nase opozorili na kuharskih tekmovanjih že v času srednje oziroma višje šole. »Ima pa kuhanje za protokolarne dogodke tudi svoja pravila, ki se jih chefi držimo. Tako se je na primer dobro izogibati živilom, ki rada ostajajo med zobmi (makova semena, grah, blitva…) in bi pomembne goste lahko spravila v zadrego,« pripoveduje Rozman...

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 12/2019.

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Recepti:
- Losos s kumaričnim tatarjem, tonikovim želejem, limoninim gelom in kvinojinim čipsom
- Lignji, nadevani s hobotnico in bobom, na paradižnikovem gelu in z ocvrto polento
- Hladne rezine srne na kruhovem opečencu z orehovim kečapom, hruško, gorčico in senom v prahu
- Tortelin iz zelene na ajdovih drobtinah
- Topinamburjeva pena v mangovem želeju z lističem osladkorjenega črnega korena
- Lešnikov ganaš z meringo na hrustljavem piškotu z jurkinim gelom in zlatimi lističi

Deli na
01 / 2021
Darko Klemen, MasterChef Slovenije 2016 – gostilna Mama Marička
ZMAGOVALEC DRUGEGA MASTERCHEFA ODPIRA SVOJO GOSTILNO!Darko Klemen, ki je leta 2016 na tv kuharskem tekmovanju osvojil naziv MasterChef Slovenije, je zgovoren, zabaven, tudi trmast, poln idej in predan kuhanju. Sicer pa pristen Štajerc in družinski človek, ki že petnajst let živi in dela na obali....
01 / 2021
Chef Marko Brinar - kuhamo vegansko
VEGANSKA KUHINJA V NAVDIH IN IZZIVPopraznični čas je kot nalašč za različne očiščevalne diete in pripravo lažjih, tudi veganskih jedi. Da so te lahko zelo okusne in na oko privlačne, nas je prepričal chef Marko Brinar. Ob tem nam je veliko zanimivega povedal o svoji poklicni poti. In odkrito...
01 / 2021
Čas je za so(n)čne limone
Redki sadeži so tako vsestranski, kot so to limone. Kisle, sočne, dišeče, bogate z vitamini in minerali se odlično podajo tako slanim in sladkim jedem kot pijačam. Tokrat ste vabljeni na potovanje v svet okusnih sladic iz limon! LIMONA vs. LIMETA Razen tega, da je prva rumena in druga zelena,...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o., vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.