Objavili smo

Klub gurmanov Skaručna - chef Marko Žagar

03 / 2022

KO JE KUHANJE TUDI ZA GOSTE ZABAVA IN DOŽIVETJE
Obisk Kluba gurmanov Skaručna je vedno nekaj posebnega, je doživetje. Ne le zato, ker je svojstven njegov ustanovitelj, lastnik in prvi kuhar Marko Žagar, ampak tudi zaradi edinstvenega ambienta in sproščenega vzdušja. Tukaj se odvijajo pogostitve za zaključene družbe, zabave in praznovanja, kuharski team buildingi. 

Že prvi vtis ob vstopu v hišo Kluba gurmanov Skaručna da vedeti, da je tukaj glavni nekdo, ki mu kuhanje ni le poklic, ampak način življenja. Velika soba je vse v enem – kuhinja, gostilna, zajtrkovalnica, kuharska delavnica in tudi prostor za kreiranje novih idej, ne le kulinaričnih. Nad štedilnikom je obešena zbirka zajemalk različnih starosti in namembnosti, na steni valjarji, malo naprej so razstavljene stare kozice, mlinčki za kavo, posodice in porcelan. Na drugi strani pa nove lesene kuhinjske deske in noži slovenskih mojstrov obrti. Izpod stropa visijo sušene mesnine, dolge česnove kite, lovorjeve veje in še kaj. To je atelje v pravem pomenu besede, le da v njem ne ustvarja slikar ali kipar, ampak kulinarik Marko Žagar. »Ja, raje kot kuhar rečem, da sem kulinarik,« poudari Marko, medtem ko na štedilnik na drva postavi lonec s svinjsko mastjo in narezano čebulo ter pribije: »To bo gurmanska prežganka, s čebulo, vinom in peteršiljevo vejico! Čebula mora biti narezana na krogce, ne nasekljana, in ostati mora čim bolj cela, zato je med praženjem kaj dosti ne mešam. Takšno me je naučila kuhati mama.« 

Marko si je želel postati slaščičar, a se nato odločil za srednjo gostinsko šolo v Ljubljani, kasneje pa je končal še Višjo strokovno šolo za gostinstvo in turizem na Bledu. Ker ga je od nekdaj zanimala slovenska kulinarična dediščina, je kaj kmalu ustanovil društvo za njeno ohranjanje, temu pa je sledila ustanovitev Kluba gurmanov Skaručna. Z njim se mu je uresničila želja, da v svojem stilu in tempu pripravlja kulinarična razvajanja in tudi izobraževanja...

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 3/2022.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Recepti, objavljeni v članku:
-Bakalar (ribji namaz)
-Sardele na šavor
-Gurmanska prežganka
-Kmečka pojedina!
-Njoki z medvedovim golažem

Dodatne informacije:
KLUB GURMANOV SKARUČNA, Skaručna 20 b, 1217 Vodice
https://klubgurmanov.si / info@klubgurmanov.si / 051 666 566

 

Deli na
03 / 2024
Gostilna in hotel Rakar, Gorenje Ponikve
GOSTINEC JE KOT DIRIGENT, KI VODI SVOJ ORKESTER! Družinska gostilna in hotel Rakar se nahajata le streljaj od Trebnjega in dolenjske avtoceste, v vasici Gorenje Ponikve. Vodita jo Boštjan Rakar z ženo Tatjano, v posel pa kot tretja generacija že vstopajo tudi njuni trije otroci – Janez, Martin...
03 / 2024
Sunrose 7 - Gourmet & SPA Hotel, Bohinjska Bistrica
130 LET HOTELSKE TRADICIJE V NOVI PODOBI IN TUDI ZA LJUBITELJE DOBRE HRANE Sunrose 7 je butični hotel za odrasle (adults only) z 18 sobami in konceptom digitalnega detoksa. Namenjen je vsem, ki si želite umirjenega oddiha, tradicije v sodobni preobleki in bližine narave, ki vabi na izlete v hribe...
03 / 2024
Rasporella – novi rod kvasovk, poimenovan po slovenskem profesorju!
Živilsko panogo si je brez kvasovk kar težko predstavljati, pa naj gre za tiste pozitivne, ki skrbijo za fermentacijo in blagodejno vplivajo tudi na naše telo, ali tiste, zaradi katerih se jed pokvari. Delček svojega raziskovalnega sveta na tem področju nam je razkrila doc. dr. Neža Čadež, vodja...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.