Objavili smo

Klub gurmanov Skaručna - chef Marko Žagar

03 / 2022

KO JE KUHANJE TUDI ZA GOSTE ZABAVA IN DOŽIVETJE
Obisk Kluba gurmanov Skaručna je vedno nekaj posebnega, je doživetje. Ne le zato, ker je svojstven njegov ustanovitelj, lastnik in prvi kuhar Marko Žagar, ampak tudi zaradi edinstvenega ambienta in sproščenega vzdušja. Tukaj se odvijajo pogostitve za zaključene družbe, zabave in praznovanja, kuharski team buildingi. 

Že prvi vtis ob vstopu v hišo Kluba gurmanov Skaručna da vedeti, da je tukaj glavni nekdo, ki mu kuhanje ni le poklic, ampak način življenja. Velika soba je vse v enem – kuhinja, gostilna, zajtrkovalnica, kuharska delavnica in tudi prostor za kreiranje novih idej, ne le kulinaričnih. Nad štedilnikom je obešena zbirka zajemalk različnih starosti in namembnosti, na steni valjarji, malo naprej so razstavljene stare kozice, mlinčki za kavo, posodice in porcelan. Na drugi strani pa nove lesene kuhinjske deske in noži slovenskih mojstrov obrti. Izpod stropa visijo sušene mesnine, dolge česnove kite, lovorjeve veje in še kaj. To je atelje v pravem pomenu besede, le da v njem ne ustvarja slikar ali kipar, ampak kulinarik Marko Žagar. »Ja, raje kot kuhar rečem, da sem kulinarik,« poudari Marko, medtem ko na štedilnik na drva postavi lonec s svinjsko mastjo in narezano čebulo ter pribije: »To bo gurmanska prežganka, s čebulo, vinom in peteršiljevo vejico! Čebula mora biti narezana na krogce, ne nasekljana, in ostati mora čim bolj cela, zato je med praženjem kaj dosti ne mešam. Takšno me je naučila kuhati mama.« 

Marko si je želel postati slaščičar, a se nato odločil za srednjo gostinsko šolo v Ljubljani, kasneje pa je končal še Višjo strokovno šolo za gostinstvo in turizem na Bledu. Ker ga je od nekdaj zanimala slovenska kulinarična dediščina, je kaj kmalu ustanovil društvo za njeno ohranjanje, temu pa je sledila ustanovitev Kluba gurmanov Skaručna. Z njim se mu je uresničila želja, da v svojem stilu in tempu pripravlja kulinarična razvajanja in tudi izobraževanja...

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 3/2022.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Recepti, objavljeni v članku:
-Bakalar (ribji namaz)
-Sardele na šavor
-Gurmanska prežganka
-Kmečka pojedina!
-Njoki z medvedovim golažem

Dodatne informacije:
KLUB GURMANOV SKARUČNA, Skaručna 20 b, 1217 Vodice
https://klubgurmanov.si / info@klubgurmanov.si / 051 666 566

 

Deli na
09 / 2023
Bro'Sis Bar & Restaurant, Maribor
KO SESTRA IN BRAT ZDRUŽITA MOČI, SE BRO'SIS RODI Gostinska zgodba, ki jo v Mariboru pišeta Anja in Rok Zebec, sestra in brat, dokazuje dvoje – da se tudi v težkih časih lahko rodijo dobre stvari in da obstajajo mladi, ki jih delo v kuhinji in strežbi zelo veseli. Okusno hrano in prijazno postrežbo...
09 / 2023
Bistro Štorja, Postojna
NOVE ZGODBE IN OKUSI MED GOZDOM IN MORJEM Zakonca Marko in Anja Stanković, chef in slaščičarka, pravita, da želita z Bistrojem Štorja postaviti Postojno na kulinarični zemljevid Slovenije. Da bi se domači in tuji gostje v njej ustavljali ne le zaradi Postojnske jame, ampak tudi vrhunske kulinarične...
09 / 2023
Miralem Junuzović, Najboljši natakar / sommelier 2023
VČASIH POZABLJAMO, KAJ JE NAŠA PRVA NALOGA - DA SE GOST POČUTI DOBRO! Pri gastronomskem vodniku Gault&Millau Slovenija želijo doprinesti k dvigu ugleda in zanimanja mladih za poklic natakar, zato vsako leto podelijo tudi posebno nagrado Najboljši natakar / sommelier. Letos je šel prestižni...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.