Objavili smo
03 / 2021
NA KOKOŠ PO RAZGLED IN VELIKONOČNE JEDI
Družina Cotič - oče Matjaž je znan vrhunski chef, sin Matija pa gre po njegovih stopinjah - ima od lanskega oktobra svoj delovni pristan na Kokoši na Krasu, v bližini Lipice in tik ob slovensko-italijanski meji. Razveseljiva novica za vse, ki si tudi v planinskih kočah želijo okusnih jedi s pridihom tradicije in sezone.
Pot odkrivanja velikonočnih jedi, med katerimi seveda ne smejo manjkati pirhi, nas je tokrat odpeljala v kočo na Kokoši na Krasu. Ali je v tem kaj simbolike ali ne, smo v smehu ugotavljali z Matjažem Cotičem, ki ga marsikdo pozna kot vrhunskega kuharja in pred leti tudi člana nacionalne kuharske reprezentance. Matjaž je bil še do nedavnega razpet med Zaloščami v Vipavski dolini, kjer živi z družino, in Ljubljano, kjer je delal kot chef v eni od restavracij. In kako je prišlo do odločitve, da z družino vzamejo v najem kočo na Kokoši? »Začutil sem, da je nastopil čas, ko se moramo umiriti (morda je k temu pripomogla tudi situacija s pandemijo) in začeti delati na svoje. Zasledili smo razpis za novega najemnika koče in se prijavili. S sinom Matijo se v kuhinji že preverjeno dobro razumeva, tako da glede tega ni bilo pomislekov, « pove Matjaž. Matija je zaključil ljubljansko srednjo gostinsko šolo in zdaj študira na BIC Ljubljana, vmes pa si je nabral že kar nekaj kuharskih izkušenj...
Ponudba hrane in pijače v koči na Kokoši se ravna tudi po priporočilih Planinske zveze Slovenije. Tako je vedno na voljo kakšna jed na žlico, na primer jota, gobova juha, jurčkov golaž s polento, divjačinski golaž z divjim prašičem in jelenom, ragu, ječmenova mineštra… Zraven obvezno ponudijo dnevno sveže pečen beli kruh s hrustljavo skorjico, ki se mu le redkokdo lahko upre. Njihova glavna zvezda pa so že postali kvašeni orehovi štruklji, zabeljeni z drobtinicami...
Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 3/2021. Kupi izvod / Letna naročnina
Tekst: Urša Cvilak Foto: Peter Irman
Velikonočni recepti:
-Kuhan pršut s hrenom in pirhi
-Domač beli kruh
-Žolca iz svinjskih nogic
-Bakalar s polento na dva načina
-Krompirjevi njoki s šparglji
-Divji prašič s pečeno zelenjavo, kuhano šalotko in omako z rozinami
-Kvašeni orehovi štruklji (poglej video na YouTube kanalu revije Pet zvezdic)
-Mini orehova potica