Objavili smo

Koča na Kokoši - chef Matjaž Cotič

03 / 2021

NA KOKOŠ PO RAZGLED IN VELIKONOČNE JEDI
Družina Cotič - oče Matjaž je znan vrhunski chef, sin Matija pa gre po njegovih stopinjah - ima od lanskega oktobra svoj delovni pristan na Kokoši na Krasu, v bližini Lipice in tik ob slovensko-italijanski meji. Razveseljiva novica za vse, ki si tudi v planinskih kočah želijo okusnih jedi s pridihom tradicije in sezone.

Pot odkrivanja velikonočnih jedi, med katerimi seveda ne smejo manjkati pirhi, nas je tokrat odpeljala v kočo na Kokoši na Krasu. Ali je v tem kaj simbolike ali ne, smo v smehu ugotavljali z Matjažem Cotičem, ki ga marsikdo pozna kot vrhunskega kuharja in pred leti tudi člana nacionalne kuharske reprezentance. Matjaž je bil še do nedavnega razpet med Zaloščami v Vipavski dolini, kjer živi z družino, in Ljubljano, kjer je delal kot chef v eni od restavracij. In kako je prišlo do odločitve, da z družino vzamejo v najem kočo na Kokoši? »Začutil sem, da je nastopil čas, ko se moramo umiriti (morda je k temu pripomogla tudi situacija s pandemijo) in začeti delati na svoje. Zasledili smo razpis za novega najemnika koče in se prijavili. S sinom Matijo se v kuhinji že preverjeno dobro razumeva, tako da glede tega ni bilo pomislekov, « pove Matjaž. Matija je zaključil ljubljansko srednjo gostinsko šolo in zdaj študira na BIC Ljubljana, vmes pa si je nabral že kar nekaj kuharskih izkušenj...

Ponudba hrane in pijače v koči na Kokoši se ravna tudi po priporočilih Planinske zveze Slovenije. Tako je vedno na voljo kakšna jed na žlico, na primer jota, gobova juha, jurčkov golaž s polento, divjačinski golaž z divjim prašičem in jelenom, ragu, ječmenova mineštra… Zraven obvezno ponudijo dnevno sveže pečen beli kruh s hrustljavo skorjico, ki se mu le redkokdo lahko upre. Njihova glavna zvezda pa so že postali kvašeni orehovi štruklji, zabeljeni z drobtinicami...

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 3/2021.  Kupi izvod / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Velikonočni recepti:
-Kuhan pršut s hrenom in pirhi
-Domač beli kruh
-Žolca iz svinjskih nogic
-Bakalar s polento na dva načina
-Krompirjevi njoki s šparglji
-Divji prašič s pečeno zelenjavo, kuhano šalotko in omako z rozinami
-Kvašeni orehovi štruklji (poglej video na YouTube kanalu revije Pet zvezdic)
-Mini orehova potica

Deli na
12 / 2024
Restavracija A3, Grad Rajhenburg
KJER SI DOBRE JEDI IN POSAVSKA VINA PODAJAJO ROKO Z GRAJSKO ZGODOVINO  Na pečini, s katere se odpira pogled na široko in lenobno ovinkasto strugo reke Save in Brestanico, v svoji celovito obnovljeni podobi stoji grad Rajhenburg. V njem so nekoč trapisti izdelovali čokolado, likerje in sir ter pridelovali...
12 / 2024
BIC Ljubljana - nagrajene magdalenice in druge praznične sladice
Decembra v slaščičarskih delavnicah na Biotehniškem izobraževalnem centru Ljubljana (BIC) diši po prazničnih piškotih, pitah in poticah. Še vedno pa odmeva tudi uspešen nastop dijakov, bodočih slaščičark in slaščičarjev, na mednarodnem tekmovanju Interslast v Termah Tuhelj na Hrvaškem....
11 / 2024
Hotel Plesnik, Logarska dolina
SVEŽ VETER V JADRIH HOTELA PLESNIK Hotel Plesnik bo prihodnje leto praznoval tri desetletja delovanja od ponovne otvoritve in v jubilejno leto vstopa s pomembnimi novostmi in zagonom. Novi chef Tom Čopar je pod taktirko pionirja slovenske visoke kulinarike Janeza Bratovža zasnoval ponudbo, v kateri...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna