Objavili smo

Koča na Kokoši - chef Matjaž Cotič

03 / 2021

NA KOKOŠ PO RAZGLED IN VELIKONOČNE JEDI
Družina Cotič - oče Matjaž je znan vrhunski chef, sin Matija pa gre po njegovih stopinjah - ima od lanskega oktobra svoj delovni pristan na Kokoši na Krasu, v bližini Lipice in tik ob slovensko-italijanski meji. Razveseljiva novica za vse, ki si tudi v planinskih kočah želijo okusnih jedi s pridihom tradicije in sezone.

Pot odkrivanja velikonočnih jedi, med katerimi seveda ne smejo manjkati pirhi, nas je tokrat odpeljala v kočo na Kokoši na Krasu. Ali je v tem kaj simbolike ali ne, smo v smehu ugotavljali z Matjažem Cotičem, ki ga marsikdo pozna kot vrhunskega kuharja in pred leti tudi člana nacionalne kuharske reprezentance. Matjaž je bil še do nedavnega razpet med Zaloščami v Vipavski dolini, kjer živi z družino, in Ljubljano, kjer je delal kot chef v eni od restavracij. In kako je prišlo do odločitve, da z družino vzamejo v najem kočo na Kokoši? »Začutil sem, da je nastopil čas, ko se moramo umiriti (morda je k temu pripomogla tudi situacija s pandemijo) in začeti delati na svoje. Zasledili smo razpis za novega najemnika koče in se prijavili. S sinom Matijo se v kuhinji že preverjeno dobro razumeva, tako da glede tega ni bilo pomislekov, « pove Matjaž. Matija je zaključil ljubljansko srednjo gostinsko šolo in zdaj študira na BIC Ljubljana, vmes pa si je nabral že kar nekaj kuharskih izkušenj...

Ponudba hrane in pijače v koči na Kokoši se ravna tudi po priporočilih Planinske zveze Slovenije. Tako je vedno na voljo kakšna jed na žlico, na primer jota, gobova juha, jurčkov golaž s polento, divjačinski golaž z divjim prašičem in jelenom, ragu, ječmenova mineštra… Zraven obvezno ponudijo dnevno sveže pečen beli kruh s hrustljavo skorjico, ki se mu le redkokdo lahko upre. Njihova glavna zvezda pa so že postali kvašeni orehovi štruklji, zabeljeni z drobtinicami...

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 3/2021.  Kupi izvod / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Velikonočni recepti:
-Kuhan pršut s hrenom in pirhi
-Domač beli kruh
-Žolca iz svinjskih nogic
-Bakalar s polento na dva načina
-Krompirjevi njoki s šparglji
-Divji prašič s pečeno zelenjavo, kuhano šalotko in omako z rozinami
-Kvašeni orehovi štruklji (poglej video na YouTube kanalu revije Pet zvezdic)
-Mini orehova potica

Deli na
04 / 2021
Gastrofuzija, Ljubljana - chef Boštjan Palčič
ŠAMPINJONI LJUBIJO ŠETRAJ, MAJARON IN TIMIJAN Nekateri ga boste prepoznali kot kuharja iz tv oddaje Dobro jutro, drugi kot idejnega vodjo in promotorja kulinaričnega festivala Zagorje ob žlici, morda pa ste se kdaj okrepčali na njegovi stojnici na pohodu od Litije do Čateža… Eno je zagotovo...
04 / 2021
Bužinel - restavracija, vina & sobe, Plešivo
NA KROŽNIKU NAJBOLJŠE IZ MORJA, V KOZARCU BRIŠKA SAPCA! Ste za surove ostrige, škampov karpačo, pečeno morsko ribo, vse skupaj začinjeno s prijaznostjo gostiteljev, čudovitim razgledom in odličnimi briškimi vini? Morska ponudba v Goriških Brdih je pred desetletji sprva naletela na začudenje,...
04 / 2021
Slovenski šampinjoni Smuk
KAKOVOST, SVEŽINA IN DOBER OKUS Slovenci smo strastni nabiralci divjih gob in morda se prav zato do gojenih včasih obnašamo nekoliko vzvišeno. Zato smo se odločili, da si pridelavo slovenskih šampinjonov ogledamo pobliže in obiščemo družino Smuk, ki je pri nas največji pridelovalec te,...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.