Objavili smo

Krompir naš vsakdanji

02 / 2023

Krompir je po količini pridelane hrane na svetu za koruzo, rižem in pšenico četrta najpomembnejša poljščina. Je osnovno škrobno živilo v številnih svetovnih kuhinjah – nepogrešljiv je v španskih tapasih, Danci ga kot tolažilno zimsko jed pripravljajo iz pireja, popečene čebule in slanine, na Irskem obožujejo krompir z zeljem, česnom in porom. Italijani obožujejo tradicionalne krompirjeve njoke, Korejci pa s cvrtjem naribanega krompirja z dodatkom česna, čebule, čilija in bučk pripravljajo posebno palačinko. Spisek krompirjevih jedi s celega sveta se nadaljuje v neskončnost in zdi se, da je za njihovo pripravo potrebne le nekaj domišljije in iznajdljivosti ... ter seveda ustrezna sorta. 
Ste vedeli, da krompir izvira iz Južne Amerike, da danes poznamo preko 3000 sort krompirja in da ga največ pridelajo na Kitajskem ter v Rusiji? V Sloveniji gojimo okoli 60 sort, ki jih tradicionalno pripravljamo v praženi obliki ob nedeljskem kosilu, pečenega ali kuhanega v olupku, kot pire, v krompirjevi solati ali ocvrtega. Za vsak način je potrebno izbrati ustrezno sorto, ki se med seboj ne razlikujejo le po barvi lupine in notranjosti, temveč tudi po teksturi in vsebnosti škroba – prav slednja določa njegovo uporabnost v kuhinji. Pri nas jo določamo s kuharskimi tipi A, B, C in D...

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 2/2023.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst in foto: Guliver / Stockfood

Recepti, objavljeni v članku:
-Pečen kremni krompirček
-Slastni pire s kozjim sirom
-Krompirjevi ocvrti polpetki
-Krompirjevi cekini z govedino na žaru in česnovo emulzijo (na fotografiji)
-Kremna krompirjeva solata s hrustljavo slanino

Deli na
03 / 2023
Villa Majda, Osp - chef Bojan Gržentić
OAZA MIRU IN KULINARIČNIH UŽITKOV POD KRAŠKIM ROBOM V vasi Osp, ki leži pod mogočnim Kraškim robom, kjer se stikata Istra in Kras, ter v objemu zelenih oljčnih nasadov in vinogradov, svojo novo zgodbo piše prenovljena vila iz 19. stoletja. Butični hotel Villa Majda, nad katerim boste navdušeni...
03 / 2023
Nova Rajngla, Ribniki Preserje
SLADKOVODNE RIBE V »RAJNGLAH« IN NA KROŽNIKIH Če boste s štajerske avtoceste zavili pri odcepu za Logarsko dolino, vas bodo po le petih kilometrih vožnje in v neposredni bližini Braslovč presenetili ribniki Preserje. Ob njih je iz nekdanjega ribiškega doma zrastla restavracija, ki se je z novim...
03 / 2023
Ribogojstvo v Sloveniji
SLADKOVODNO RIBOGOJSTVO V SLOVENIJI Sladkovodno ribogojstvo oziroma akvakultura ima v Sloveniji dolgoletno tradicijo, ribogojnice različnih vrst pa so razpršene po celotni državi. Vzrejamo predvsem hladnovodne, to je postrvje vrste rib, od teh največ šarenko, manj pa potočno postrv in potočno...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.