Objavili smo

Krompir naš vsakdanji

02 / 2023

Krompir je po količini pridelane hrane na svetu za koruzo, rižem in pšenico četrta najpomembnejša poljščina. Je osnovno škrobno živilo v številnih svetovnih kuhinjah – nepogrešljiv je v španskih tapasih, Danci ga kot tolažilno zimsko jed pripravljajo iz pireja, popečene čebule in slanine, na Irskem obožujejo krompir z zeljem, česnom in porom. Italijani obožujejo tradicionalne krompirjeve njoke, Korejci pa s cvrtjem naribanega krompirja z dodatkom česna, čebule, čilija in bučk pripravljajo posebno palačinko. Spisek krompirjevih jedi s celega sveta se nadaljuje v neskončnost in zdi se, da je za njihovo pripravo potrebne le nekaj domišljije in iznajdljivosti ... ter seveda ustrezna sorta. 
Ste vedeli, da krompir izvira iz Južne Amerike, da danes poznamo preko 3000 sort krompirja in da ga največ pridelajo na Kitajskem ter v Rusiji? V Sloveniji gojimo okoli 60 sort, ki jih tradicionalno pripravljamo v praženi obliki ob nedeljskem kosilu, pečenega ali kuhanega v olupku, kot pire, v krompirjevi solati ali ocvrtega. Za vsak način je potrebno izbrati ustrezno sorto, ki se med seboj ne razlikujejo le po barvi lupine in notranjosti, temveč tudi po teksturi in vsebnosti škroba – prav slednja določa njegovo uporabnost v kuhinji. Pri nas jo določamo s kuharskimi tipi A, B, C in D...

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 2/2023.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst in foto: Guliver / Stockfood

Recepti, objavljeni v članku:
-Pečen kremni krompirček
-Slastni pire s kozjim sirom
-Krompirjevi ocvrti polpetki
-Krompirjevi cekini z govedino na žaru in česnovo emulzijo (na fotografiji)
-Kremna krompirjeva solata s hrustljavo slanino

Deli na
09 / 2023
Bro'Sis Bar & Restaurant, Maribor
KO SESTRA IN BRAT ZDRUŽITA MOČI, SE BRO'SIS RODI Gostinska zgodba, ki jo v Mariboru pišeta Anja in Rok Zebec, sestra in brat, dokazuje dvoje – da se tudi v težkih časih lahko rodijo dobre stvari in da obstajajo mladi, ki jih delo v kuhinji in strežbi zelo veseli. Okusno hrano in prijazno postrežbo...
09 / 2023
Bistro Štorja, Postojna
NOVE ZGODBE IN OKUSI MED GOZDOM IN MORJEM Zakonca Marko in Anja Stanković, chef in slaščičarka, pravita, da želita z Bistrojem Štorja postaviti Postojno na kulinarični zemljevid Slovenije. Da bi se domači in tuji gostje v njej ustavljali ne le zaradi Postojnske jame, ampak tudi vrhunske kulinarične...
09 / 2023
Miralem Junuzović, Najboljši natakar / sommelier 2023
VČASIH POZABLJAMO, KAJ JE NAŠA PRVA NALOGA - DA SE GOST POČUTI DOBRO! Pri gastronomskem vodniku Gault&Millau Slovenija želijo doprinesti k dvigu ugleda in zanimanja mladih za poklic natakar, zato vsako leto podelijo tudi posebno nagrado Najboljši natakar / sommelier. Letos je šel prestižni...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.