Objavili smo

»Latte art« - umetnost risanja po kavi z mlečno peno

05 / 2019

Z dobrim kapučinom, ki ima na površini pene narisan zanimiv vzorec, na primer v obliki srca, rože ali laboda, lahko barista (natakar z znanjem strokovne priprave kave) gostu polepša dan. Za to drobno pozornost, risanje z mlečno peno po površini kave, se je v svetu in pri nas uveljavil izraz »latte art« ali mlečna umetnost. Predstavili so nam jo v podjetju Topespresso, ki je prva uradna slovenska šola za bariste.

Tam na tečaju Osnove barista udeleženci spoznajo tudi osnove latte arta. Tistim, ki se z umetnostjo risanja po kavi z mlečno peno želijo ukvarjati resneje, pa je na voljo tečaj Latte Art Grading System, krajše LAGS. Topespresso ima namreč edini pri nas svetovno licenco za njegovo izvajanje. Njegov ustanovitelj Matevž Zanoškar je razložil: »Koncept in besedo Latte Art Grading System, ki zajema izobraževanje, tekmovanje in šove v latte artu, je izumil in patentiral Italijan Luigi Luppi. Obstaja šele tri leta, a se je v tem času razširil v več kot 26 držav po svetu.« Sistem LAGS sestavlja šest ravni izobraževanja in tekmovanja, ki se po zahtevnosti stopnjujejo. Vsako osvojeno stopnjo barist izkazuje s certifikatom in priznanjem v obliki lončka za penjenje mleka v določeni barvi. Tako 1. stopnjo označuje bel lonček in 2. stopnjo oranžen (osnovni tečaj), sledita zelen in rdeč lonček (nadaljevalni tečaj) ter črn in zlat lonček za najvišjo, 5. in 6. stopnjo. Renata Kočevar, ki v gostinstvu dela dvanajst let, od tega se tri leta profesionalno ukvarja s kavo, je zdaj kot baristka ter trenerka in sodnica sistema LAGS zaposlena v Topespressu. Je imetnica 5. stopnje oziroma črnega lončka in je po Zanoškarjevih besedah tehnično najbolj izpopolnjena latte artistka po sistemu LAGS pri nas. Črn lonček imajo v Sloveniji zaenkrat le štiri osebe... 

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 5/2019.

Tekst in foto: Urša Cvilak

Deli na
06 / 2025
Gostilna Podfarovž, Vipava
TAM, KJER ŽUBORI VODA IN SE PIŠE KULINARIČNA POEZIJA  V zavetju vipavskih izvirov se skriva ena najbolj čarobnih gostiln pri nas — Podfarovž. Nima le terase, na kateri poleti goste hladi globoka senca in pomirja šepet vode, ampak tudi odlično kuhinjo. Sezonske jedi ustvarja burje vajena Primorka...
06 / 2025
Gostilna Pr Čop, Podkum
ZASAVSKI CHEF, KI PRISEGA NA DOMAČE OKUSE TAKO V SVOJI GOSTILNI KOT NA TELEVIZIJI Hiša domačih okusov Pr Čop v Podkumu je pravo srce kraja, poleg gostilne v njej delujeta tudi trgovina in pošta. Družinsko gostinsko tradicijo nadaljuje simpatični 38-letni kuharski mojster Lojze Čop, ki mu energije,...
05 / 2025
Hiša Polonka, Kobarid
PRISTNO, LOKALNO, SRČNO: ZGODBA VALTERJA KRAMARJA IN HIŠE POLONKA Ko stopiš v Hišo Polonka v Kobaridu, veš, da si prišel tja, kjer štejejo okusi, spomini in pristnost. Ta gostilna – danes že skoraj obvezna postaja za pohodnike, gurmane, ljubitelje lokalnega piva in vin – nosi v sebi več...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna