Objavili smo

»Latte art« - umetnost risanja po kavi z mlečno peno

05 / 2019

Z dobrim kapučinom, ki ima na površini pene narisan zanimiv vzorec, na primer v obliki srca, rože ali laboda, lahko barista (natakar z znanjem strokovne priprave kave) gostu polepša dan. Za to drobno pozornost, risanje z mlečno peno po površini kave, se je v svetu in pri nas uveljavil izraz »latte art« ali mlečna umetnost. Predstavili so nam jo v podjetju Topespresso, ki je prva uradna slovenska šola za bariste.

Tam na tečaju Osnove barista udeleženci spoznajo tudi osnove latte arta. Tistim, ki se z umetnostjo risanja po kavi z mlečno peno želijo ukvarjati resneje, pa je na voljo tečaj Latte Art Grading System, krajše LAGS. Topespresso ima namreč edini pri nas svetovno licenco za njegovo izvajanje. Njegov ustanovitelj Matevž Zanoškar je razložil: »Koncept in besedo Latte Art Grading System, ki zajema izobraževanje, tekmovanje in šove v latte artu, je izumil in patentiral Italijan Luigi Luppi. Obstaja šele tri leta, a se je v tem času razširil v več kot 26 držav po svetu.« Sistem LAGS sestavlja šest ravni izobraževanja in tekmovanja, ki se po zahtevnosti stopnjujejo. Vsako osvojeno stopnjo barist izkazuje s certifikatom in priznanjem v obliki lončka za penjenje mleka v določeni barvi. Tako 1. stopnjo označuje bel lonček in 2. stopnjo oranžen (osnovni tečaj), sledita zelen in rdeč lonček (nadaljevalni tečaj) ter črn in zlat lonček za najvišjo, 5. in 6. stopnjo. Renata Kočevar, ki v gostinstvu dela dvanajst let, od tega se tri leta profesionalno ukvarja s kavo, je zdaj kot baristka ter trenerka in sodnica sistema LAGS zaposlena v Topespressu. Je imetnica 5. stopnje oziroma črnega lončka in je po Zanoškarjevih besedah tehnično najbolj izpopolnjena latte artistka po sistemu LAGS pri nas. Črn lonček imajo v Sloveniji zaenkrat le štiri osebe... 

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 5/2019.

Tekst in foto: Urša Cvilak

Deli na
02 / 2024
Hotel Sabotin, Solkan
DOBRODOŠLI V HOTELU Z NAJDALJŠO TRADICIJO NA GORIŠKEM! Hotel Sabotin v Solkanu, ki sodi pod okrilje skupine HIT, v letošnjem letu praznuje 70 let, odkar deluje pod tem imenom. Njegova zanimiva zgodovina je še veliko starejša in o tem bo pričala tudi razstava, ki jo pripravljajo ob jubileju. Danes...
02 / 2024
Restavracija Hong Kong 2, Moste pri Komendi
KITAJSKA RESTAVRACIJA, KI JE PREPRIČALA TUDI KULINARIČNE KRITIKE V restavraciji Hong Kong 2 v Mostah pri Komendi je dobro rezervirati mizo, saj je to ena tistih postojank ljubiteljev kitajske kuhinje, ki je skoraj vedno polno zasedena. Kakovost njene ponudbe in postrežbe je že pred leti prepoznal...
01 / 2024
Stara gostilna, Piran - chef Kristian Zule
SKRITI PIRANSKI KULINARIČNI IN VINSKI ZAKLADI   Le nekaj korakov od piranske promenade se v eni od uličic nahaja Stara gostilna, ki se je v zadnjih letih prelevila v »fine dining« restavracijo. V kuhinji je glavni Kristian Zule, najmlajši slovenski chef z Michelinovim priporočilom in mladi kuharski...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.