Objavili smo

»Latte art« - umetnost risanja po kavi z mlečno peno

05 / 2019

Z dobrim kapučinom, ki ima na površini pene narisan zanimiv vzorec, na primer v obliki srca, rože ali laboda, lahko barista (natakar z znanjem strokovne priprave kave) gostu polepša dan. Za to drobno pozornost, risanje z mlečno peno po površini kave, se je v svetu in pri nas uveljavil izraz »latte art« ali mlečna umetnost. Predstavili so nam jo v podjetju Topespresso, ki je prva uradna slovenska šola za bariste.

Tam na tečaju Osnove barista udeleženci spoznajo tudi osnove latte arta. Tistim, ki se z umetnostjo risanja po kavi z mlečno peno želijo ukvarjati resneje, pa je na voljo tečaj Latte Art Grading System, krajše LAGS. Topespresso ima namreč edini pri nas svetovno licenco za njegovo izvajanje. Njegov ustanovitelj Matevž Zanoškar je razložil: »Koncept in besedo Latte Art Grading System, ki zajema izobraževanje, tekmovanje in šove v latte artu, je izumil in patentiral Italijan Luigi Luppi. Obstaja šele tri leta, a se je v tem času razširil v več kot 26 držav po svetu.« Sistem LAGS sestavlja šest ravni izobraževanja in tekmovanja, ki se po zahtevnosti stopnjujejo. Vsako osvojeno stopnjo barist izkazuje s certifikatom in priznanjem v obliki lončka za penjenje mleka v določeni barvi. Tako 1. stopnjo označuje bel lonček in 2. stopnjo oranžen (osnovni tečaj), sledita zelen in rdeč lonček (nadaljevalni tečaj) ter črn in zlat lonček za najvišjo, 5. in 6. stopnjo. Renata Kočevar, ki v gostinstvu dela dvanajst let, od tega se tri leta profesionalno ukvarja s kavo, je zdaj kot baristka ter trenerka in sodnica sistema LAGS zaposlena v Topespressu. Je imetnica 5. stopnje oziroma črnega lončka in je po Zanoškarjevih besedah tehnično najbolj izpopolnjena latte artistka po sistemu LAGS pri nas. Črn lonček imajo v Sloveniji zaenkrat le štiri osebe... 

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 5/2019.

Tekst in foto: Urša Cvilak

Deli na
04 / 2024
Gostilna Murko, Slovenj Gradec
STOLETNA KOROŠKA GOSTILNA, KJER SE TRADICIJA SPOGLEDUJE S SODOBNOSTJO V Sloveniji ni veliko gostiln in družin, ki bi se lahko pohvalile s kar 120-letno tradicijo neprekinjenega delovanja, kot je to Gostilna Murko. V njeno delo in vodenje je že zelo vpeta tudi najmlajša, peta generacija. Tukaj so...
04 / 2024
Hotel The Amauris Vienna, Dunaj
HOTEL, V KATEREM SE SREČAJO ZGODOVINA, DUNAJSKI ŠARM IN VRHUNSKA KULINARIKA Lani februarja je prve goste sprejel nov luksuzni butični hotel The Amauris Vienna (Relais & Château) v samem središču Dunaja. Domuje v veličastni zgodovinski zgradbi iz leta 1860, njegova notranjost pa je preplet...
04 / 2024
Najboljši po izboru kulinaričnega vodnika Gault&Millau Slovenija 2024
GAULT&MILLAU NAJBOLJŠIM PODELIL 4 KAPE IN POSEBNA PRIZNANJA POSAMEZNIKOM V Hotelu Slon v Ljubljani je gastronomski vodič Gault&Millau Slovenija razglasil najboljše za leto 2024. Štiri kape je prejelo 10 restavracij in tri kape 30 restavracij, med slednjimi so štirje novinci. Chef leta...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.