Objavili smo

Le Cinq, Pariz - chef Christian Le Squer

04 / 2018

Med nedavnim obiskom Pariza sem doživela vrhunsko kulinarično izkušnjo. V svetovno znanem hotelu Four Seasons George V. je restavracija Le Cinq, ki je med štirimi najboljšimi pariškimi restavracijami. V njej kraljuje velika kuharska zvezda Christian Le Squer, ki se ponaša s tremi Michelinovimi zvezdicami in najvišjo možno oceno vodnika Gault & Millau, petimi kuharskimi kapami.

Na koncu impozantne galerije v pritličju hotela Four Seasons George V. se skozi okrašena kovana železna vrata pride v elegantno restavracijo s klasičnim pohištvom iz dobe Ludvika XIV. Povsod so veliki slapovi vrtnic in tulipanov, na tleh je debela preproga, ki uduši vse zvoke in naredi restavracijo še bolj prijetno. Vse je kraljevsko, od opreme do vrhunsko izurjenega, a neprisiljenega osebja, do neverjetnega menija in vinskega lista, na katerem je kar 2800 etiket. Po navadi za kosilo pripravijo 4- do 6-hodni meni, a ta dan je veliki chef Christian Le Squer za naše omizje pripravil 16-hodni meni. Priredil nam je nepozabno dobrodošlico, ko je slišal, da se je Slovenija pridružila gurmanski družini Gault & Millau. Chefa smo imeli čast srečati v kuhinji, kjer smo se ob ohlajenem šampanjcu pogovarjali in spoznali njegovo ekipo. Nasmejani chef, rojen v Bretanji, je povsem slučajno zajadral v kuharske vode, ko je bil pri rosnih 14 letih pomočnik kuharja na ribiški ladji. Od takrat je zapisan okusu in vonju morja. Kuhanje mu je bilo usojeno, danes ga kritiki primerjajo z vrhunskim izdelovalcem parfumov, saj vsaj 500 ur na leto posveti raziskavam in kreiranju novih jedi. Že pri 34 letih je dobil svojo prvo Michelinovo zvezdico in v devetih letih prišel do treh...

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 5/2018.

Tekst: Mira Šemić (sommelier 3, WSET Weinakademiker)

Deli na
06 / 2025
Gostilna Podfarovž, Vipava
TAM, KJER ŽUBORI VODA IN SE PIŠE KULINARIČNA POEZIJA  V zavetju vipavskih izvirov se skriva ena najbolj čarobnih gostiln pri nas — Podfarovž. Nima le terase, na kateri poleti goste hladi globoka senca in pomirja šepet vode, ampak tudi odlično kuhinjo. Sezonske jedi ustvarja burje vajena Primorka...
06 / 2025
Gostilna Pr Čop, Podkum
ZASAVSKI CHEF, KI PRISEGA NA DOMAČE OKUSE TAKO V SVOJI GOSTILNI KOT NA TELEVIZIJI Hiša domačih okusov Pr Čop v Podkumu je pravo srce kraja, poleg gostilne v njej delujeta tudi trgovina in pošta. Družinsko gostinsko tradicijo nadaljuje simpatični 38-letni kuharski mojster Lojze Čop, ki mu energije,...
05 / 2025
Hiša Polonka, Kobarid
PRISTNO, LOKALNO, SRČNO: ZGODBA VALTERJA KRAMARJA IN HIŠE POLONKA Ko stopiš v Hišo Polonka v Kobaridu, veš, da si prišel tja, kjer štejejo okusi, spomini in pristnost. Ta gostilna – danes že skoraj obvezna postaja za pohodnike, gurmane, ljubitelje lokalnega piva in vin – nosi v sebi več...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna