Objavili smo

Le Cinq, Pariz - chef Christian Le Squer

04 / 2018

Med nedavnim obiskom Pariza sem doživela vrhunsko kulinarično izkušnjo. V svetovno znanem hotelu Four Seasons George V. je restavracija Le Cinq, ki je med štirimi najboljšimi pariškimi restavracijami. V njej kraljuje velika kuharska zvezda Christian Le Squer, ki se ponaša s tremi Michelinovimi zvezdicami in najvišjo možno oceno vodnika Gault & Millau, petimi kuharskimi kapami.

Na koncu impozantne galerije v pritličju hotela Four Seasons George V. se skozi okrašena kovana železna vrata pride v elegantno restavracijo s klasičnim pohištvom iz dobe Ludvika XIV. Povsod so veliki slapovi vrtnic in tulipanov, na tleh je debela preproga, ki uduši vse zvoke in naredi restavracijo še bolj prijetno. Vse je kraljevsko, od opreme do vrhunsko izurjenega, a neprisiljenega osebja, do neverjetnega menija in vinskega lista, na katerem je kar 2800 etiket. Po navadi za kosilo pripravijo 4- do 6-hodni meni, a ta dan je veliki chef Christian Le Squer za naše omizje pripravil 16-hodni meni. Priredil nam je nepozabno dobrodošlico, ko je slišal, da se je Slovenija pridružila gurmanski družini Gault & Millau. Chefa smo imeli čast srečati v kuhinji, kjer smo se ob ohlajenem šampanjcu pogovarjali in spoznali njegovo ekipo. Nasmejani chef, rojen v Bretanji, je povsem slučajno zajadral v kuharske vode, ko je bil pri rosnih 14 letih pomočnik kuharja na ribiški ladji. Od takrat je zapisan okusu in vonju morja. Kuhanje mu je bilo usojeno, danes ga kritiki primerjajo z vrhunskim izdelovalcem parfumov, saj vsaj 500 ur na leto posveti raziskavam in kreiranju novih jedi. Že pri 34 letih je dobil svojo prvo Michelinovo zvezdico in v devetih letih prišel do treh...

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 5/2018.

Tekst: Mira Šemić (sommelier 3, WSET Weinakademiker)

Deli na
12 / 2024
Restavracija A3, Grad Rajhenburg
KJER SI DOBRE JEDI IN POSAVSKA VINA PODAJAJO ROKO Z GRAJSKO ZGODOVINO  Na pečini, s katere se odpira pogled na široko in lenobno ovinkasto strugo reke Save in Brestanico, v svoji celovito obnovljeni podobi stoji grad Rajhenburg. V njem so nekoč trapisti izdelovali čokolado, likerje in sir ter pridelovali...
12 / 2024
BIC Ljubljana - nagrajene magdalenice in druge praznične sladice
Decembra v slaščičarskih delavnicah na Biotehniškem izobraževalnem centru Ljubljana (BIC) diši po prazničnih piškotih, pitah in poticah. Še vedno pa odmeva tudi uspešen nastop dijakov, bodočih slaščičark in slaščičarjev, na mednarodnem tekmovanju Interslast v Termah Tuhelj na Hrvaškem....
11 / 2024
Hotel Plesnik, Logarska dolina
SVEŽ VETER V JADRIH HOTELA PLESNIK Hotel Plesnik bo prihodnje leto praznoval tri desetletja delovanja od ponovne otvoritve in v jubilejno leto vstopa s pomembnimi novostmi in zagonom. Novi chef Tom Čopar je pod taktirko pionirja slovenske visoke kulinarike Janeza Bratovža zasnoval ponudbo, v kateri...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna