Objavili smo

Letos je sadje leta sočna lubenica

07 / 2021

MEDNARODNO LETO SADJA IN ZELENJAVE
Leta 2007 so se zbrali nekdanji študenti socialnega dela z Univerze za uporabne znanosti v Berlinu in se pogovarjali o svojih poklicnih področjih in področjih delovanja. Prišli so do zaključka, da ljudi in organizacije povežejo z osnovno družbeno temo: delitev obroka. Ideja, tesno povezana z danes vedno bolj aktualnim vidikom trajnosti, se je nato razvila v pobudo, da 1. julij postane Mednarodni dan sadja. Marsikje po svetu ga obeležijo tako, da ljudje svoje najljubše sadje delijo z drugimi. 

Sočasno z razglasitvijo Mednarodnega dneva sadja je padla tudi odločitev, da bo vsako leto posvečeno določeni vrsti sadja in spremljevalnemu motu. Tako je prvo leto (2007) pripadlo jagodam, lani so bile v ospredju mandarine, sadež leta 2021 pa je lubenica. Ker je zdrava in kot nalašč, da jo razrežemo ter delimo z drugimi, je njen moto »skupaj ustvariti spremembe«. Morda boste to storili prav 3. avgusta, ko se v svetu sicer praznuje Nacionalni dan lubenice. Ste vedeli, da se je gojenje lubenic po vsej verjetnosti začelo v dolini Nila že v drugem tisočletju pred našim štetjem in da so njihova semena našli celo v grobnici egipčanskega faraona Tutankamona?!
In še to - Združeni narodi so prav leto 2021 razglasili za Mednarodno leto sadja in zelenjave, da bi povečali ozaveščenost o prehranskih in zdravstvenih koristih ter zmanjšali izgube in odpadke v prehrambenih sistemih.

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic v rubriki Ali ste vedeli? (št. 7-8/2021).   Nakup izvoda / Letna naročnina

Foto: Shutterstock

V članku tudi:
-Svetovni dan čokolade: oboževana grenko sladka pregreha
-Piña colada, mojito in daiquiri: okus po rumu in karibskem morju
-Mesec in dan za sladoled: vroč sladoledni sendvič in slavni chef 

Deli na
03 / 2025
Restavracija Cubo, Ljubljana
GOSTINSTVO ZAME NI SLUŽBA, AMPAK NAČIN ŽIVLJENJA Boštjan Trstenjak ni le gostinec, ki je restavracijo Cubo postavil na kulinarični zemljevid Slovenije, kar mu priznavata tudi vodiča Gault&Millau (3 kape) in Michelin (priporočilo). Je tudi oče in človek z vizijo, močno voljo, občutkom...
03 / 2025
Hotel Occidental Ljubljana
Nov sodoben hotel španske verige Barceló ne le za turiste, ampak tudi za Ljubljančane V strogem središču naše prestolnice, v neposredni bližini Kongresnega trga in nasproti gledališča SNG Drama Ljubljana, se je pred letom in pol odprl štirizvezdični hotel Occidental Ljubljana španske verige...
03 / 2025
Avstrija - Slovenija 82:10
Avstrijci imajo po 16 letih spet Michelinove zvezdice. Kaj njihovo veliko število pomeni za slovensko »majhnost«? 2:1 v neprimerljivih milijonih! Podelitev avstrijskih Michelinovih zvezdic v Hangarju 7 na salzburškem letališču, v katerem sicer domuje restavracija Ikarus (ki ima 2 zvezdici), so...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna