Objavili smo

Letos je sadje leta sočna lubenica

07 / 2021

MEDNARODNO LETO SADJA IN ZELENJAVE
Leta 2007 so se zbrali nekdanji študenti socialnega dela z Univerze za uporabne znanosti v Berlinu in se pogovarjali o svojih poklicnih področjih in področjih delovanja. Prišli so do zaključka, da ljudi in organizacije povežejo z osnovno družbeno temo: delitev obroka. Ideja, tesno povezana z danes vedno bolj aktualnim vidikom trajnosti, se je nato razvila v pobudo, da 1. julij postane Mednarodni dan sadja. Marsikje po svetu ga obeležijo tako, da ljudje svoje najljubše sadje delijo z drugimi. 

Sočasno z razglasitvijo Mednarodnega dneva sadja je padla tudi odločitev, da bo vsako leto posvečeno določeni vrsti sadja in spremljevalnemu motu. Tako je prvo leto (2007) pripadlo jagodam, lani so bile v ospredju mandarine, sadež leta 2021 pa je lubenica. Ker je zdrava in kot nalašč, da jo razrežemo ter delimo z drugimi, je njen moto »skupaj ustvariti spremembe«. Morda boste to storili prav 3. avgusta, ko se v svetu sicer praznuje Nacionalni dan lubenice. Ste vedeli, da se je gojenje lubenic po vsej verjetnosti začelo v dolini Nila že v drugem tisočletju pred našim štetjem in da so njihova semena našli celo v grobnici egipčanskega faraona Tutankamona?!
In še to - Združeni narodi so prav leto 2021 razglasili za Mednarodno leto sadja in zelenjave, da bi povečali ozaveščenost o prehranskih in zdravstvenih koristih ter zmanjšali izgube in odpadke v prehrambenih sistemih.

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic v rubriki Ali ste vedeli? (št. 7-8/2021).   Nakup izvoda / Letna naročnina

Foto: Shutterstock

V članku tudi:
-Svetovni dan čokolade: oboževana grenko sladka pregreha
-Piña colada, mojito in daiquiri: okus po rumu in karibskem morju
-Mesec in dan za sladoled: vroč sladoledni sendvič in slavni chef 

Deli na
09 / 2021
Šunkarna in restavracija Kodila, Markišavci - chefa Boštjan Lačen in Daniel Sukič
V HIŠI PREKMURSKE ŠUNKE IN DRUGIH MESNIH DOBROT Družina Kodila je leta 2013 z novim kulinaričnim centrom, pod streho katerega so združene predelava in zorilnica mesa, trgovina in restavracija, še nadgradila svojo uspešno poslovno zgodbo. Šunkarna Kodila tako ni več le raj za ljubitelje mesnih...
09 / 2021
Norma 23, Ljubljana - chef Mickaël Alix
CRÊPES IN GALETTES Pod Plečnikovimi arkadami na glavni ljubljanski tržnici po novem pečejo palačinke s francoskim stilom! Zakonca Mateja Todić Curk in Predrag Todić sta se namreč odločila, da svojemu lokalu Norma 23 poleg imena (prej Grand Cafe Ljubljana) spremenita tudi vsebino in v glavno...
09 / 2021
Več kot le kulinarični pozdrav z Idrijskega
Ste vedeli, da se Idrija ponaša s kar nekaj presežki – drugim največjim rudnikom živega srebra na svetu, največjim lesenim pogonskim vodnim kolesom v Evropi (idrijski kamšt), najstarejšo neprekinjeno delujočo čipkarsko šolo na svetu, najstarejšim filmskim gledališčem v Evropi, v katerem...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.