Objavili smo

Letos je sadje leta sočna lubenica

07 / 2021

MEDNARODNO LETO SADJA IN ZELENJAVE
Leta 2007 so se zbrali nekdanji študenti socialnega dela z Univerze za uporabne znanosti v Berlinu in se pogovarjali o svojih poklicnih področjih in področjih delovanja. Prišli so do zaključka, da ljudi in organizacije povežejo z osnovno družbeno temo: delitev obroka. Ideja, tesno povezana z danes vedno bolj aktualnim vidikom trajnosti, se je nato razvila v pobudo, da 1. julij postane Mednarodni dan sadja. Marsikje po svetu ga obeležijo tako, da ljudje svoje najljubše sadje delijo z drugimi. 

Sočasno z razglasitvijo Mednarodnega dneva sadja je padla tudi odločitev, da bo vsako leto posvečeno določeni vrsti sadja in spremljevalnemu motu. Tako je prvo leto (2007) pripadlo jagodam, lani so bile v ospredju mandarine, sadež leta 2021 pa je lubenica. Ker je zdrava in kot nalašč, da jo razrežemo ter delimo z drugimi, je njen moto »skupaj ustvariti spremembe«. Morda boste to storili prav 3. avgusta, ko se v svetu sicer praznuje Nacionalni dan lubenice. Ste vedeli, da se je gojenje lubenic po vsej verjetnosti začelo v dolini Nila že v drugem tisočletju pred našim štetjem in da so njihova semena našli celo v grobnici egipčanskega faraona Tutankamona?!
In še to - Združeni narodi so prav leto 2021 razglasili za Mednarodno leto sadja in zelenjave, da bi povečali ozaveščenost o prehranskih in zdravstvenih koristih ter zmanjšali izgube in odpadke v prehrambenih sistemih.

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic v rubriki Ali ste vedeli? (št. 7-8/2021).   Nakup izvoda / Letna naročnina

Foto: Shutterstock

V članku tudi:
-Svetovni dan čokolade: oboževana grenko sladka pregreha
-Piña colada, mojito in daiquiri: okus po rumu in karibskem morju
-Mesec in dan za sladoled: vroč sladoledni sendvič in slavni chef 

Deli na
02 / 2024
Hotel Sabotin, Solkan
DOBRODOŠLI V HOTELU Z NAJDALJŠO TRADICIJO NA GORIŠKEM! Hotel Sabotin v Solkanu, ki sodi pod okrilje skupine HIT, v letošnjem letu praznuje 70 let, odkar deluje pod tem imenom. Njegova zanimiva zgodovina je še veliko starejša in o tem bo pričala tudi razstava, ki jo pripravljajo ob jubileju. Danes...
02 / 2024
Restavracija Hong Kong 2, Moste pri Komendi
KITAJSKA RESTAVRACIJA, KI JE PREPRIČALA TUDI KULINARIČNE KRITIKE V restavraciji Hong Kong 2 v Mostah pri Komendi je dobro rezervirati mizo, saj je to ena tistih postojank ljubiteljev kitajske kuhinje, ki je skoraj vedno polno zasedena. Kakovost njene ponudbe in postrežbe je že pred leti prepoznal...
01 / 2024
Stara gostilna, Piran - chef Kristian Zule
SKRITI PIRANSKI KULINARIČNI IN VINSKI ZAKLADI   Le nekaj korakov od piranske promenade se v eni od uličic nahaja Stara gostilna, ki se je v zadnjih letih prelevila v »fine dining« restavracijo. V kuhinji je glavni Kristian Zule, najmlajši slovenski chef z Michelinovim priporočilom in mladi kuharski...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.