Objavili smo

Letos je sadje leta sočna lubenica

07 / 2021

MEDNARODNO LETO SADJA IN ZELENJAVE
Leta 2007 so se zbrali nekdanji študenti socialnega dela z Univerze za uporabne znanosti v Berlinu in se pogovarjali o svojih poklicnih področjih in področjih delovanja. Prišli so do zaključka, da ljudi in organizacije povežejo z osnovno družbeno temo: delitev obroka. Ideja, tesno povezana z danes vedno bolj aktualnim vidikom trajnosti, se je nato razvila v pobudo, da 1. julij postane Mednarodni dan sadja. Marsikje po svetu ga obeležijo tako, da ljudje svoje najljubše sadje delijo z drugimi. 

Sočasno z razglasitvijo Mednarodnega dneva sadja je padla tudi odločitev, da bo vsako leto posvečeno določeni vrsti sadja in spremljevalnemu motu. Tako je prvo leto (2007) pripadlo jagodam, lani so bile v ospredju mandarine, sadež leta 2021 pa je lubenica. Ker je zdrava in kot nalašč, da jo razrežemo ter delimo z drugimi, je njen moto »skupaj ustvariti spremembe«. Morda boste to storili prav 3. avgusta, ko se v svetu sicer praznuje Nacionalni dan lubenice. Ste vedeli, da se je gojenje lubenic po vsej verjetnosti začelo v dolini Nila že v drugem tisočletju pred našim štetjem in da so njihova semena našli celo v grobnici egipčanskega faraona Tutankamona?!
In še to - Združeni narodi so prav leto 2021 razglasili za Mednarodno leto sadja in zelenjave, da bi povečali ozaveščenost o prehranskih in zdravstvenih koristih ter zmanjšali izgube in odpadke v prehrambenih sistemih.

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic v rubriki Ali ste vedeli? (št. 7-8/2021).   Nakup izvoda / Letna naročnina

Foto: Shutterstock

V članku tudi:
-Svetovni dan čokolade: oboževana grenko sladka pregreha
-Piña colada, mojito in daiquiri: okus po rumu in karibskem morju
-Mesec in dan za sladoled: vroč sladoledni sendvič in slavni chef 

Deli na
03 / 2024
Gostilna in hotel Rakar, Gorenje Ponikve
GOSTINEC JE KOT DIRIGENT, KI VODI SVOJ ORKESTER! Družinska gostilna in hotel Rakar se nahajata le streljaj od Trebnjega in dolenjske avtoceste, v vasici Gorenje Ponikve. Vodita jo Boštjan Rakar z ženo Tatjano, v posel pa kot tretja generacija že vstopajo tudi njuni trije otroci – Janez, Martin...
03 / 2024
Sunrose 7 - Gourmet & SPA Hotel, Bohinjska Bistrica
130 LET HOTELSKE TRADICIJE V NOVI PODOBI IN TUDI ZA LJUBITELJE DOBRE HRANE Sunrose 7 je butični hotel za odrasle (adults only) z 18 sobami in konceptom digitalnega detoksa. Namenjen je vsem, ki si želite umirjenega oddiha, tradicije v sodobni preobleki in bližine narave, ki vabi na izlete v hribe...
03 / 2024
Rasporella – novi rod kvasovk, poimenovan po slovenskem profesorju!
Živilsko panogo si je brez kvasovk kar težko predstavljati, pa naj gre za tiste pozitivne, ki skrbijo za fermentacijo in blagodejno vplivajo tudi na naše telo, ali tiste, zaradi katerih se jed pokvari. Delček svojega raziskovalnega sveta na tem področju nam je razkrila doc. dr. Neža Čadež, vodja...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.