Objavili smo

LifeClass Portorož - slaščičarka Urška Dolinšek

02 / 2020

Urška Dolinšek bi gotovo postala pravnica, če je ne bi srečen splet naključij in ljubezni odpeljal v Pariz. Tam se je zaljubila v slaščice in odločila, da se jim posveti tudi poslovno. Danes s svojimi stvaritvami kot kreativni vodja slaščičarske delavnice hotelov LifeClass Portorož svojo strast deli z ljubitelji sladkih dobrot. Njene poročne torte pa krasijo marsikatero poroko. 
Objavljamo pogovor z njo...

Urška, koliko časa potrebujete za izdelavo ene poročne torte? Čisto odvisno od naročila, predvsem od velikosti torte in zahtevnosti dekoracije. Torta klasične oblike je pripravljena že isti dan, pri večnadstropni torti za 100 svatov, ki jo je treba še sestaviti na licu mesta ter tam okrasiti s cvetjem ali drugimi dodatki, pa gre za celotedenske priprave.

Koliko ljudi je vključenih v pripravo takšne, večnadstropne torte? Običajno takšen projekt prevzame ena oseba, ki dobi še kakšnega pomočnika. Ta izdela golo sredico torte, kdor prevzame naročilo, pa se loti dekoracije, odvoza na kraj poroke in postavitve.

Kot pri oblačilih se tudi v slaščičarstvu najbrž srečujete z nekaterimi trendi, ki jim tudi sledite? So moderne poročne torte vedno bele in bogato okrašene ali so lahko tudi drugačne? V Ameriki trenutno velja trend »naked« tort, ki v Sloveniji še ni zares opazen. »Naked« ali »gole« torte se jim reče zato, ker so brez glazure in z minimalno količino kreme, na način, da je biskvit viden. Poleg klasične bele se slovenski mladoporočenci vse bolj odločajo za naraven izgled torte, okrašene z užitnim cvetjem in zelenjem, kot so vrtnice, oljčni listi, sivka. Po drugi strani povpraševanje po tortah, okrašenih s sladkornimi glazurami in rožami umetnega izvora ter »ticino« masami, upada...

Celoten intervju z receptom je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 2/2020.

Tekst: Lana Švab, LifeClass Hotels & Spa   Foto: LifeClass Hotels & Spa

Recept:
- Rahel malinov oblaček (valentinova restavracijska sladica po navdihu slaščičarke Urške Dolinšek)

Deli na
05 / 2020
Restavracija Strelec, Ljubljana - chef Igor Jagodic
VRTILJAK DOVRŠENIH OKUSOV NAD MESTOM V kuhinji ima rad urejenost in red. Pri kreiranju jedi pa ga najbolj navdihujejo zelenjava, sladice in letni časi. Ter to, da je lahko zvest samemu sebi. Je mojster kuharskih tehnik, barv, tekstur in harmonije okusov. To mu priznava tudi kulinarični vodnik...
05 / 2020
Chefs Care - kuharji in gostinci združili moči
Konec marca, natanko dva tedna po izbruhu korona virusa, je v Sloveniji na pobudo chefa Iztoka Gumzeja zaživel dobrodelni projekt Chefs Care, v katerem je več kot 130 kuharjev in gostincev pripravljalo malice in kosila za najbolj ranljive skupine ljudi v času pandemije. Brezplačno in srčno so skuhali...
05 / 2020
Jedi z žara - enostavno, hitro in lahkotno
Lepo vreme kliče po pripravi jedi na prostem, pikniku in druženju v naravi. Žar je kot nalašč ne samo za peko bogatih mesnih dobrot, ampak tudi za preprostejše in lahkotnejše jedi, pa naj gre za zelenjavo, ribe, meso ali sadje! Prav za vsakogar lahko pripravimo kaj okusnega. Če dodamo jedem še...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o., vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.