Objavili smo

LifeClass Portorož - slaščičarka Urška Dolinšek

02 / 2020

Urška Dolinšek bi gotovo postala pravnica, če je ne bi srečen splet naključij in ljubezni odpeljal v Pariz. Tam se je zaljubila v slaščice in odločila, da se jim posveti tudi poslovno. Danes s svojimi stvaritvami kot kreativni vodja slaščičarske delavnice hotelov LifeClass Portorož svojo strast deli z ljubitelji sladkih dobrot. Njene poročne torte pa krasijo marsikatero poroko. 
Objavljamo pogovor z njo...

Urška, koliko časa potrebujete za izdelavo ene poročne torte? Čisto odvisno od naročila, predvsem od velikosti torte in zahtevnosti dekoracije. Torta klasične oblike je pripravljena že isti dan, pri večnadstropni torti za 100 svatov, ki jo je treba še sestaviti na licu mesta ter tam okrasiti s cvetjem ali drugimi dodatki, pa gre za celotedenske priprave.

Koliko ljudi je vključenih v pripravo takšne, večnadstropne torte? Običajno takšen projekt prevzame ena oseba, ki dobi še kakšnega pomočnika. Ta izdela golo sredico torte, kdor prevzame naročilo, pa se loti dekoracije, odvoza na kraj poroke in postavitve.

Kot pri oblačilih se tudi v slaščičarstvu najbrž srečujete z nekaterimi trendi, ki jim tudi sledite? So moderne poročne torte vedno bele in bogato okrašene ali so lahko tudi drugačne? V Ameriki trenutno velja trend »naked« tort, ki v Sloveniji še ni zares opazen. »Naked« ali »gole« torte se jim reče zato, ker so brez glazure in z minimalno količino kreme, na način, da je biskvit viden. Poleg klasične bele se slovenski mladoporočenci vse bolj odločajo za naraven izgled torte, okrašene z užitnim cvetjem in zelenjem, kot so vrtnice, oljčni listi, sivka. Po drugi strani povpraševanje po tortah, okrašenih s sladkornimi glazurami in rožami umetnega izvora ter »ticino« masami, upada...

Celoten intervju z receptom je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 2/2020.

Tekst: Lana Švab, LifeClass Hotels & Spa   Foto: LifeClass Hotels & Spa

Recept:
- Rahel malinov oblaček (valentinova restavracijska sladica po navdihu slaščičarke Urške Dolinšek)

Deli na
03 / 2020
Chef Janez Bratovž - Restavracija JB, Ljubljana
Letos mineva okroglih 20 let, odkar ima Restavracija JB svoj stalni pristan v pritličju Plečnikove zgradbe na Miklošičevi cesti v Ljubljani. Njen chef Janez Bratovž pa bo čez dve leti obeležil tudi tri desetletja samostojnega gostinskega in kuharskega dela. Je legenda slovenske vrhunske kulinarike,...
03 / 2020
Večer treh mladih kuharjev - Jure Kralj, Gregor Jelnikar in Jonatan Zupan
Trije priznani slovenski chefi – Uroš Štefelin, Igor Jagodic in Bine Volčič, nekoč za kulinarične večere povezani tudi kot »trije blejski chefi«, so v Vili Podvin pripravili zanimiv večer. Na njem so kuhanje prepustili svojim trem talentiranim mladim kuharjem in jim dali priložnost, da predstavijo...
03 / 2020
Expano, Murska Sobota - kjer se odkrivanje Pomurja lahko začne…
Si predstavljate, da sedite v balonu in s poletom odkrivate nekatere naravne in kulturne znamenitosti Pomurja, slikovite pokrajine ob reki Muri (na levem bregu reke se razteza Prekmurje, na desnem Štajerska in Prlekija)? Tudi to zanimivo izkušnjo lahko z virtualnimi očali doživite v paviljonu Expano,...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o., vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.