Objavili smo
07 / 2024
Posestvo in grad Taggenbrunn na avstrijskem Koroškem slovita kot priljubljena turistična točka ter tudi lokacija za prireditve in praznovanja. Njegovi lastniki, družina Riedl, so gostinski in hotelski del v upravljanje zaupali Jezeršek gostinstvu – prav tako družinskemu podjetju, ki se ponaša z več kot 40-letno tradicijo in izkušnjami na področju gostinstva in organiziranja pogostitev na raznovrstnih dogodkih. O tem, za kako velik izziv gre, smo se pogovarjali s chefom Luko Jezerškom, sicer tudi prepoznavnim obrazom kuharskega televizijskega šova MasterChef Slovenija. Zaupal nam je tudi, kakšne imajo načrte za Slovensko hišo na OI v Parizu, kako v gostinstvo privabijo mlade in kateri njihovi kuharski tečaji so med najbolj priljubljenimi.
Izsek iz intervjuja
Maja ste v Jezeršek gostinstvu prevzeli upravljanje grajske restavracije, kavarne in hotela na gradu ter posestvu Taggenbrunn na avstrijskem Koroškem. Videti je, da se vas gradovi kar nekako držijo?
Luka: (smeh) Res je – poleg blejskega in ljubljanskega smo zdaj prisotni še na gradu Taggenbrunn. Okoli novega leta se je na nas obrnila družina Riedl, ki se sicer ukvarja z izdelavo zelo znanih avstrijskih ročnih ur Jacques Lemans. Leta 2011 so kupili grad Taggenbrunn, ga skupaj s pripadajočimi objekti več let prenavljali in urejali ter odprli leta 2019. Nekaj časa so sami skrbeli za gostinstvo, vmes se je seveda zgodila še korona. Gre za zelo veliko posestvo, ki je od Celovca oddaljeno le nekaj več kot 20 km. Na gradu se nahajajo koncertna dvorana, ki sprejme skoraj 700 ljudi, po novem grajska restavracija in kavarna, pod gradom so med vinogradi še vinska klet in štirizvezdični hotel z 29 sobami, še en prostor za večje dogodke oz. skupine z 250 sedeži in vrt z 250 sedeži, zadaj kašča za dvakrat po 200 ljudi. Zares veliko! Mi smo na tem posestvu v vlogi gostinca in hotelirja, medtem ko z muzejem s stalno zgodovinsko razstavo in razstavo »Zeiträume«, ki jo je kuriral André Heller, trgovino ur Jacquesa Lemansa, športno adrenalinskim parkom, igrali in 45 ha velikim vinogradom še vedno upravlja družina Riedl...
Celoten intervju je objavljen v reviji Pet zvezdic, št.7-8/2024. Nakup izvoda / Letna naročnina
Tekst: Urša Cvilak Foto: Peter Irman