Objavili smo
10 / 2022
Seznam slovenskih restavracij, vključenih v Michelinov rdeči gastronomski vodnik in tistih z zvezdicami, se daljša! V tretjo izdajo je skupno vključenih 58 restavracij, od tega jih deset nosi zvezdice. Najvišje ocenjena ostaja Hiša Franko s chefinjo Ano Roš, ki se ponaša z dvema zvezdicama (in zeleno zvezdico za trajnost). Petim restavracijam z eno zvezdico pa so se pridružile štiri nove – Hiša Linhart v Radovljici (chef Uroš Štefelin na novi lokaciji), Strelec, Cob in Milka.
Vse do dneva razglasitve so bile nagrade gastronomskega vodiča Michelin za Slovenijo skrbno varovana skrivnost. Prejemniki so bili znani le nekaj ur pred prireditvijo v Cankarjevem domu, ko jih je Michelin objavil na svoji spletni strani. Novica, zlasti o novih zvezdicah, se je razširila bliskovito hitro. Ob že obstoječih – dve zvezdici za Hišo Franko in Ano Roš ter po ena za Restavracijo Atelje, Dam, Grič, Gostilno Pri Lojzetu in Hišo Denk – je Slovenija bogatejša za štiri oziroma tri zvezdice. Chefu Urošu Štefelinu so namreč inšpektorji tudi na novi lokaciji, v Hiši Linhart v Radovljici, pripeli zvezdico (Vila Podvin, ki ima nove lastnike in ekipo, pa je prejela Michelinovo priporočilo). Med novinci z eno zvezdico je po mnenju marsikoga končno in zasluženo pristala Restavracija Strelec (Kaval Group) na Ljubljanskem gradu, kjer je vrhunska kulinarika s podpisom chefa Igorja Jagodica stalnica. Pridobila jo je tudi restavracija COB v Portorožu, kjer se mladi chef Filip Matjaž rad igra s transformacijo določene istrske jedi in lokalnih sestavin v nepričakovano obliko ali teksturo. Za marsikoga največje presenečenje je bila zvezdica za pred komaj nekaj meseci odprto restavracijo in butični hotel Milka v Kranjski Gori. Po popolni prenovi in pod novim lastništvom je vodenje kuhinje v rokah chefa Davida Žefrana...
Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 10/2022. Nakup izvoda / Letna naročnina
Tekst: Urša Cvilak Foto: arhiv Michelin