Objavili smo

Michelinove zvezdice

07 / 2020

SLOVENIJA KONČNO NA NEBU MICHELINOVIH ZVEZDIC!

Seznam najboljših slovenskih restavracij je prvič v svoji zgodovini objavil tudi ikonični vodnik Michelin. Vanj se je v okviru različnih kategorij uvrstilo 52 restavracij in gostiln, od tega je ena prejela 2 zvezdici in pet po 1 zvezdico!

Zaradi pandemije in posledičnega nekajmesečnega odloga, je bilo pričakovanje razglasitve prvih Michelinovih zvezdic za Slovenijo še toliko večje. V vmesnem času je bilo veliko ugibanj in govoric (za katere se je na koncu izkazalo, da v večji meri sploh niso držale) o tem, komu in koliko zvezdic ter drugih nagrad bo mednarodni kulinarični vodnik sploh podelil. Zato je bilo 16. junija v dvorani na Ljubljanskem gradu med približno petdesetimi povabljenimi chefi in chefinjami, a tudi novinarji in uradnimi predstavniki, čutiti vznemirjenje in napetost, veselje, pri nekaterih zaskrbljenost. Kako tudi ne, saj so Michelinove zvezdice v svetu gastronomije in ljubiteljev vrhunske kulinarike cenjene in odmevne, chefom pa prinesejo mednarodno potrditev in priznanje. Nagrajence, skrbno varovano skrivnost, je iz Pariza preko video povezave razkrival Gwendal Poullennec, globalni direktor Michelinovih vodnikov...

Dvojna zvezdica je šla šla naši mednarodno najbolj prepoznavni in večkrat nagrajeni chefinji Ani Roš iz Hiše Franko. 
Po eno zvezdico so prejeli chefi Gregor Vračko iz Hiše Denk, Tomaž Kavčič iz Gostilne pri Lojzetu, Uroš Štefelin iz Vile Podvin, Uroš Fakuč iz Restavracije Dam in Jorg Zupan iz Restavracije Atelje.
Bib Gourmand - v Sloveniji so Michelinovi inšpektorji odkrili 9 draguljev: Etna, Ruj, Gostišče Grič, Jožef, Na Gradu, Rajh, Gostilna Mahorčič, Gostilna Repovž, Evergreen. 
Kategorija Michelinov krožnik označuje restavracije, v katerih iz svežih sestavin skrbno pripravijo dober obrok in predstavljajo velik potencial za destinacijo. Vanjo se je uvrstilo 37 slovenskih restavracij, največ, kar 13, jih je v Ljubljani...

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 7-8/2020.  Kupi izvod / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Marko Ocepek 

Deli na
05 / 2023
Krčma na gradu Bogenšperk, chefa Mitja Zadravec Ribič in Marko Železnik
GRAD, NA KATEREM SE PIŠEJO ZANIMIVE ZGODBE Na gradu Bogenšperk na Dolenjskem je živel in pisal znameniti polihistor Janez Vajkard Valvasor. Tu se je pred tremi leti začela pisati tudi zanimiva, ustvarjalna in ambiciozna gostinska zgodba, katere avtor je Mitja Zadravec Ribič s svojo zagnano ekipo....
05 / 2023
Sibon Wine & Spa Resort, Jeruzalem - chef Zoran Ristič
V DEŽELI ŠIPONA ZDAJ TUDI BUTIČNI HOTEL SIBON! Med turistično najbolj prepoznavne kraje Prlekije zagotovo sodi Jeruzalem, ki je od Ljutomera oddaljen 7 kilometrov in mu pravijo tudi raj med vinogradi. Prav tu se je pred letom dni odprl štirizvezdični butični hotel Sibon Wine & Spa Resort....
05 / 2023
Gault&Millau Slovenija 2023
DESETIM RESTAVRACIJAM 4 KAPE, CHEF LETA JANEZ BRATOVŽ! Izid kulinaričnega vodnika Gault&Millau Slovenija, že petega po vrsti, je vsakič znova praznik slovenske gastronomije. Ne le zato, ker prinese priznanja in s tem potrditev že uveljavljenim in najboljšim, ampak tudi odkriva sveža gastronomska...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.