Objavili smo

Michelinovi nagrajenci 2024

07 / 2024

NOVA MICHELINOVA ZVEZDICA ZA RESTAVRACIJO PAVUS!

V Unionski dvorani Grand Hotela Union Eurostars v Ljubljani sta 18. junija mednarodni gastronomski vodič Michelin in STO, njegov slovenski partner, razkrila rezultate pete izdaje za Slovenijo. Priznanj se je razveselilo 63 restavracij in gostiln ter njihovih chefinj in chefov. Edina nova Michelinova zvezdica je šla na štajerski konec, v roke chefa Marka Pavčnika iz restavracije Pavus v Laškem.

Po novem 10 restavracij s 13 zvezdicami
Na slovenskem kulinaričnem nebu je zasijala nova zvezdica, kar so prisotni na razglasitvi v Unionski dvorani pospremili z najbolj glasnim aplavzom. Vidno zadovoljen z nagrado je bil tudi chef Marko Pavčnik, ki svojo kulinarično filozofijo uresničuje v Restavraciji Pavus na Gradu Tabor Laško. Pri Michelinu so v sporočilu za javnost, ki je bilo objavljeno le nekaj ur pred samo razglasitvijo (do takrat je bil spisek prejemnikov nagrad v strogi tajnosti), med drugim zapisali: »Ta lokal, ki se nahaja v nekdanji graščini iz 13. stoletja v Laškem, vodi nadarjeni Marko Pavčnik. Ponuja značilno kuhinjo, ki na novo interpretira štajersko kulinarično tradicijo in prikazuje najboljše lokalne pridelke. Med jedmi, ki so jih inšpektorji izpostavili, je postrv z bezgovo omako, začinjeno z dišavnimi zelišči in svežimi jagodami, kar je posebej značilno za šefovo kulinariko. Odlična vinska karta prikazuje najboljše oznake v državi, vključno z močnimi belimi vini regije.«
Pavus je tako osma restavracija, ki je v Sloveniji ovenčana z eno Michelinovo zvezdico. Tudi vseh sedem restavracij, ki so lani prejele po eno zvezdico, je le-to obdržalo. Z dvema zvezdicama se, tako kot lani, ponaša restavracija Milka z Davidom Žefranom. Najvišja nagrada, tri zvezdice, pa ponovno blesti v Hiši Franko s chefinjo Ano Roš Stojan na čelu. Hiša Franko je ena od zgolj 145 restavracij na svetu s tremi Michelinovimi zvezdicami...

Celoten članek s spiskom vseh nagrajencev je objavljen v reviji Pet zvezdic, št.7-8/2024.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Deli na
04 / 2025
Gostilna Javornik, Rakovnik
V JAVORNIKOVI KUHINJI NOV VETER, A KRUŠNA PEČ OSTAJA SRCE HIŠE Gostilna Javornik na Rakovniku pri Šentrupertu ni le zgodba o jedeh iz krušne peči, prenovljeni hiši, kozolcu in Dolenjski! Ampak tudi o štirih generacijah družine Javornik in Pevec, ki so svoje življenje posvetile temu, da se...
04 / 2025
Restavracija Sedem, VSGT Maribor
»ZERO WASTE« V PRAKSI: KUHINJA, KJER NIČ NE GRE V NIČ Trajnostno kuhanje je postalo ključni element sodobne prehrambene kulture. Kuhinja brez odpadkov ni le trend, temveč filozofija, ki se osredotoča na načela, kot so lokalna pridelava, uporaba sezonskih sestavin in smiselno ravnanje z vsakim...
04 / 2025
Kulinarični vodnik Gault&Millau Slovenija že sedmič nagradil najboljše
Pod bliščem igrivih konfetov so se v soju fotografskih bliskavic v Festivalni dvorani v Ljubljani zadovoljno smejali prejemniki prestižnih gastronomskih nagrad Gault&Millau Slovenija za leto 2025. Zbrali so se najboljši med najboljšimi, pod reflektorji so se znašla tudi sveža imena slovenske...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna