Objavili smo

Miza za štiri, Zgornja Polskava - Jure Brložnik in Maja Miška Brložnik

05 / 2021

(P)OSEBNA KULINARIČNA IZKUŠNJA IN NAMESTO KNJIGE KAR STENA VTISOV
Ste si že kdaj zaželeli, da bi kuhar in natakar prišla k vam in bi v kulinaričnih mojstrovinah lahko uživali v udobju in intimi svojega doma? No, mlada zakonca Maja Miška Brložnik in Jure Brložnik, sta ubrala ravno nasprotno pot. Goste sta povabila v svoje stanovanje, jim kuhala in stregla najprej za zabavo, nato pa vedno bolj zares, in tako se je pred petimi leti rodila znamka Miza za štiri!

Spomnim se, da je pred nekaj leti med dobrojedci zaokrožila novica, da na štajerskem koncu mlad par v svojem stanovanju v enem od mariborskih blokov kuha in pripravlja hrano, ki se je ne bi sramovali niti najboljši chefi. Tudi njune fotografije jedi na družbenih omrežjih so bile zelo vabljive. Najprej sta kuhala za prijatelje, tako za dušo. Nato pa se opogumila in v goste prvič povabila kuharskega profija, chefa Boruta Jovana. »Nad najino hrano je bil navdušen in nama dal takšno pohvalo, da sva začela razmišljati, kaj če bi najin hobi postal nekaj resnejšega,« se danes v smehu spominjata zakonca Maja Miška Brložnik in Jure Brložnik. Sledilo je še nekaj prelomnic, ki so bile ključne, preden sta se, ona ekonomistka in on grafični oblikovalec, zares odločila podati v samostojno kulinarično zgodbo. Od tečaja v pripravi mesa pri chefu Marku Pavčniku, ki ga zelo cenita (ni čudno, da sta mu kasneje zaupala tudi pogostitev na svoji poroki). Do Juretovega nabiranja izkušenj v kuhinji virtuoznega in obenem ekstremnega chefa Davida Vračka v restavraciji Mak, pa v priznanem hotelu v avstrijskem Kitzbühlu, kjer je bila večerja za 110 gostov tudi dobra organizacijska preizkušnja. »Kot samouka sva ob obiskih restavracij in na tečajih srkala znanje, imela odprte oči, spraševala. Še danes sva hvaležna chefom, ki so nama z nasveti vedno prijazno pomagali. Jure je z izkušnjami pridobival na samozavesti in jedi so postajale vedno bolj njegove. Jaz pa sem se usmerila v strežbo,« pripoveduje zgovorna in simpatična Maja, ki ji je delo gostiteljice pisano na kožo...

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 5/2021.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Recepti:
-Rdeča pesa & limona
-Čebula & jajce (za pečeno čebulo v miso omaki poglej YouTube video)
-Riž & vongole
-Paradižnik & mocarela
-Račka & fregola & korenje
-Jagode & timijan

Deli na
06 / 2021
Hotel & bistro Linhart, Radovljica - chef Uroš Štefelin
TUDI V LINHARTU LOKALNE SESTAVINE IN GORENJSKA TRADICIJA  Uroš Štefelin je med kolegi znan kot prijazen in dobrovoljen, vedno pripravljen priskočiti na pomoč in deliti svoje kuharsko znanje, tudi otrokom. Je velik zagovornik povezovanja, lokalnih pridelovalcev in dobaviteljev ter slovenske kuhinje....
06 / 2021
Fink & Situla, Novo mesto - chef Damjan Fink
URBANO, BREZGLUTENSKO IN Z JAPONSKIM PRIDIHOM Ja, prav ste prebrali – natančno takšna je restavracija Fink & Situla, ki se je pred letom dni odprla v peš coni na Glavnem trgu v Novem mestu. Njeno srčno zgodbo pišeta zakonca in izkušena gostinca Damjan in Tanja Fink, on priznan chef in...
06 / 2021
Zeliščna kmetija Rogelja, Kras
ZELIŠČA GOVORIJO, ČE JIM ZNAŠ PRISLUHNITI Magda Rogelja ima posluh za naravo in njena velika ljubezen so zelišča. Na Zeliščni kmetiji Rogelja na Krasu jih goji blizu osemdeset, iz katerih skupaj z divje rastočimi pripravlja mešanice čajev in druge pripravke. Z njimi pomaga ljudem do boljšega...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.