Objavili smo

Miza za štiri, Zgornja Polskava - Jure Brložnik in Maja Miška Brložnik

05 / 2021

(P)OSEBNA KULINARIČNA IZKUŠNJA IN NAMESTO KNJIGE KAR STENA VTISOV
Ste si že kdaj zaželeli, da bi kuhar in natakar prišla k vam in bi v kulinaričnih mojstrovinah lahko uživali v udobju in intimi svojega doma? No, mlada zakonca Maja Miška Brložnik in Jure Brložnik, sta ubrala ravno nasprotno pot. Goste sta povabila v svoje stanovanje, jim kuhala in stregla najprej za zabavo, nato pa vedno bolj zares, in tako se je pred petimi leti rodila znamka Miza za štiri!

Spomnim se, da je pred nekaj leti med dobrojedci zaokrožila novica, da na štajerskem koncu mlad par v svojem stanovanju v enem od mariborskih blokov kuha in pripravlja hrano, ki se je ne bi sramovali niti najboljši chefi. Tudi njune fotografije jedi na družbenih omrežjih so bile zelo vabljive. Najprej sta kuhala za prijatelje, tako za dušo. Nato pa se opogumila in v goste prvič povabila kuharskega profija, chefa Boruta Jovana. »Nad najino hrano je bil navdušen in nama dal takšno pohvalo, da sva začela razmišljati, kaj če bi najin hobi postal nekaj resnejšega,« se danes v smehu spominjata zakonca Maja Miška Brložnik in Jure Brložnik. Sledilo je še nekaj prelomnic, ki so bile ključne, preden sta se, ona ekonomistka in on grafični oblikovalec, zares odločila podati v samostojno kulinarično zgodbo. Od tečaja v pripravi mesa pri chefu Marku Pavčniku, ki ga zelo cenita (ni čudno, da sta mu kasneje zaupala tudi pogostitev na svoji poroki). Do Juretovega nabiranja izkušenj v kuhinji virtuoznega in obenem ekstremnega chefa Davida Vračka v restavraciji Mak, pa v priznanem hotelu v avstrijskem Kitzbühlu, kjer je bila večerja za 110 gostov tudi dobra organizacijska preizkušnja. »Kot samouka sva ob obiskih restavracij in na tečajih srkala znanje, imela odprte oči, spraševala. Še danes sva hvaležna chefom, ki so nama z nasveti vedno prijazno pomagali. Jure je z izkušnjami pridobival na samozavesti in jedi so postajale vedno bolj njegove. Jaz pa sem se usmerila v strežbo,« pripoveduje zgovorna in simpatična Maja, ki ji je delo gostiteljice pisano na kožo...

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 5/2021.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Recepti:
-Rdeča pesa & limona
-Čebula & jajce (za pečeno čebulo v miso omaki poglej YouTube video)
-Riž & vongole
-Paradižnik & mocarela
-Račka & fregola & korenje
-Jagode & timijan

Deli na
07 / 2024
Gostilna na Gradu, Ljubljana
TUJI GOSTJE SI ŽELIJO SPOZNATI SLOVENSKE OKUSE IN VINA! Na Ljubljanski grad iz starega mestnega jedra vodi več pešpoti in tudi razgledna vzpenjača. Ena najbolj priljubljenih turističnih točk v prestolnici je privlačna zaradi slikovite srednjeveške utrdbe in čudovitega razgleda na mesto, toda...
07 / 2024
Gostilna Rajh, Bakovci
NIKOLI NISEM POZABIL NA TRADICIJO, PREKMURSKE OKUSE IN RECEPTE, KI SEM JIH PODEDOVAL! V Gostilni Rajh jedi dišijo po Prekmurju, naj gre za tradicionalne, kot so bograč, dödoli, prekmurska gibanica in retaši, ali sodobne s podpisom 30-letnega chefa Leona Pintariča. Leta 2016 je bil nacionalni zmagovalec...
07 / 2024
Luka Jezeršek - Jezeršek gostinstvo
PARTNERSTVO NA TAGGENBRUNNU JE ZA NAS PRIZNANJE, PRILOŽNOST IN IZZIV! Posestvo in grad Taggenbrunn na avstrijskem Koroškem slovita kot priljubljena turistična točka ter tudi lokacija za prireditve in praznovanja. Njegovi lastniki, družina Riedl, so gostinski in hotelski del v upravljanje zaupali...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna