Objavili smo

Miza za štiri, Zgornja Polskava - Jure Brložnik in Maja Miška Brložnik

05 / 2021

(P)OSEBNA KULINARIČNA IZKUŠNJA IN NAMESTO KNJIGE KAR STENA VTISOV
Ste si že kdaj zaželeli, da bi kuhar in natakar prišla k vam in bi v kulinaričnih mojstrovinah lahko uživali v udobju in intimi svojega doma? No, mlada zakonca Maja Miška Brložnik in Jure Brložnik, sta ubrala ravno nasprotno pot. Goste sta povabila v svoje stanovanje, jim kuhala in stregla najprej za zabavo, nato pa vedno bolj zares, in tako se je pred petimi leti rodila znamka Miza za štiri!

Spomnim se, da je pred nekaj leti med dobrojedci zaokrožila novica, da na štajerskem koncu mlad par v svojem stanovanju v enem od mariborskih blokov kuha in pripravlja hrano, ki se je ne bi sramovali niti najboljši chefi. Tudi njune fotografije jedi na družbenih omrežjih so bile zelo vabljive. Najprej sta kuhala za prijatelje, tako za dušo. Nato pa se opogumila in v goste prvič povabila kuharskega profija, chefa Boruta Jovana. »Nad najino hrano je bil navdušen in nama dal takšno pohvalo, da sva začela razmišljati, kaj če bi najin hobi postal nekaj resnejšega,« se danes v smehu spominjata zakonca Maja Miška Brložnik in Jure Brložnik. Sledilo je še nekaj prelomnic, ki so bile ključne, preden sta se, ona ekonomistka in on grafični oblikovalec, zares odločila podati v samostojno kulinarično zgodbo. Od tečaja v pripravi mesa pri chefu Marku Pavčniku, ki ga zelo cenita (ni čudno, da sta mu kasneje zaupala tudi pogostitev na svoji poroki). Do Juretovega nabiranja izkušenj v kuhinji virtuoznega in obenem ekstremnega chefa Davida Vračka v restavraciji Mak, pa v priznanem hotelu v avstrijskem Kitzbühlu, kjer je bila večerja za 110 gostov tudi dobra organizacijska preizkušnja. »Kot samouka sva ob obiskih restavracij in na tečajih srkala znanje, imela odprte oči, spraševala. Še danes sva hvaležna chefom, ki so nama z nasveti vedno prijazno pomagali. Jure je z izkušnjami pridobival na samozavesti in jedi so postajale vedno bolj njegove. Jaz pa sem se usmerila v strežbo,« pripoveduje zgovorna in simpatična Maja, ki ji je delo gostiteljice pisano na kožo...

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 5/2021.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Recepti:
-Rdeča pesa & limona
-Čebula & jajce (za pečeno čebulo v miso omaki poglej YouTube video)
-Riž & vongole
-Paradižnik & mocarela
-Račka & fregola & korenje
-Jagode & timijan

Deli na
02 / 2024
Hotel Sabotin, Solkan
DOBRODOŠLI V HOTELU Z NAJDALJŠO TRADICIJO NA GORIŠKEM! Hotel Sabotin v Solkanu, ki sodi pod okrilje skupine HIT, v letošnjem letu praznuje 70 let, odkar deluje pod tem imenom. Njegova zanimiva zgodovina je še veliko starejša in o tem bo pričala tudi razstava, ki jo pripravljajo ob jubileju. Danes...
02 / 2024
Restavracija Hong Kong 2, Moste pri Komendi
KITAJSKA RESTAVRACIJA, KI JE PREPRIČALA TUDI KULINARIČNE KRITIKE V restavraciji Hong Kong 2 v Mostah pri Komendi je dobro rezervirati mizo, saj je to ena tistih postojank ljubiteljev kitajske kuhinje, ki je skoraj vedno polno zasedena. Kakovost njene ponudbe in postrežbe je že pred leti prepoznal...
01 / 2024
Stara gostilna, Piran - chef Kristian Zule
SKRITI PIRANSKI KULINARIČNI IN VINSKI ZAKLADI   Le nekaj korakov od piranske promenade se v eni od uličic nahaja Stara gostilna, ki se je v zadnjih letih prelevila v »fine dining« restavracijo. V kuhinji je glavni Kristian Zule, najmlajši slovenski chef z Michelinovim priporočilom in mladi kuharski...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.