Objavili smo

Modri pinot, kraljeva sorta različnih obrazov

09 / 2020

Ste vedeli, da ima skoraj vsaka vinska sorta svoj mednarodni dan in da 18. avgust pripada modremu pinotu? Pod taktirko vipavske vinske kleti Tilia estate - Hiše pinotov se je temu praznovanju tudi letos pridružila Slovenija. Na dogodku, ki je del mednarodne iniciative, je udeležencem svoje modre pinote predstavilo sedem slovenskih kleti. Mi pa smo ob tej priložnosti k pogovoru povabili Matjaža Lemuta, direktorja in enologa kleti Tilia estate.

Intervju
Modri pinot velja za kralja rdečih vin, čeprav v primerjavi z vini drugih rdečih sort vsebuje precej manj barve in telesa. Kaj je po vašem mnenju tisto, zaradi česar je postal tako čislano vino?
Matjaž Lemut:
 Modri pinot ali modri burgundec je mojster preobrata. Kot ste omenili že sami, v večini primerov ob prvem resnem stiku rad razočara: najprej z medlo češnjevo barvo, starejši so taki, da jih je bolje sploh ne piti na dnevni svetlobi. Razočara nas s telesom in celo s pretiranimi tanini glede na kisline in telo. Če skrajšam: bordojec nam bo všeč takoj, nad burgundcem bomo sprva dvignili obrv. Zakaj se torej tehtnica prevesi iz rahlega razočaranja v občudovanje, ki mu ni para? Večina vinskih poznavalcev stavi na eleganco. Delno seveda drži, a eleganca modrega nastopi šele v petem, šestem letu v kleti in tega večina ni več pripravljena plačati. Tako da je treba poiskati odgovor še kje drugje... Veste, modri pinot je pač sorta, ki je v bistvu rose, zato menim, da je salta, ki jo modri pinot najbolj spretno izvaja ta, da ljudi intrigira, kaj vse je mogoče iz nje narediti, če je na zanimivi legi in v rokah spretnega vinarja. In ravno na tej točki vznikne globoko občudovanje: v odkrivanju, kaj je sorta sposobna izraziti. Vse drugo pa dela trg...

Celoten intervju je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 9/2020.  Kupi izvod / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: arhiv Tilia state

MINISTER ZA ZDRAVJE OPOZARJA: PREKOMERNO UŽIVANJE ALKOHOLA ŠKODUJE ZDRAVJU!

Deli na
04 / 2024
Gostilna Murko, Slovenj Gradec
STOLETNA KOROŠKA GOSTILNA, KJER SE TRADICIJA SPOGLEDUJE S SODOBNOSTJO V Sloveniji ni veliko gostiln in družin, ki bi se lahko pohvalile s kar 120-letno tradicijo neprekinjenega delovanja, kot je to Gostilna Murko. V njeno delo in vodenje je že zelo vpeta tudi najmlajša, peta generacija. Tukaj so...
04 / 2024
Hotel The Amauris Vienna, Dunaj
HOTEL, V KATEREM SE SREČAJO ZGODOVINA, DUNAJSKI ŠARM IN VRHUNSKA KULINARIKA Lani februarja je prve goste sprejel nov luksuzni butični hotel The Amauris Vienna (Relais & Château) v samem središču Dunaja. Domuje v veličastni zgodovinski zgradbi iz leta 1860, njegova notranjost pa je preplet...
04 / 2024
Najboljši po izboru kulinaričnega vodnika Gault&Millau Slovenija 2024
GAULT&MILLAU NAJBOLJŠIM PODELIL 4 KAPE IN POSEBNA PRIZNANJA POSAMEZNIKOM V Hotelu Slon v Ljubljani je gastronomski vodič Gault&Millau Slovenija razglasil najboljše za leto 2024. Štiri kape je prejelo 10 restavracij in tri kape 30 restavracij, med slednjimi so štirje novinci. Chef leta...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.