Objavili smo

Modri pinot, kraljeva sorta različnih obrazov

09 / 2020

Ste vedeli, da ima skoraj vsaka vinska sorta svoj mednarodni dan in da 18. avgust pripada modremu pinotu? Pod taktirko vipavske vinske kleti Tilia estate - Hiše pinotov se je temu praznovanju tudi letos pridružila Slovenija. Na dogodku, ki je del mednarodne iniciative, je udeležencem svoje modre pinote predstavilo sedem slovenskih kleti. Mi pa smo ob tej priložnosti k pogovoru povabili Matjaža Lemuta, direktorja in enologa kleti Tilia estate.

Intervju
Modri pinot velja za kralja rdečih vin, čeprav v primerjavi z vini drugih rdečih sort vsebuje precej manj barve in telesa. Kaj je po vašem mnenju tisto, zaradi česar je postal tako čislano vino?
Matjaž Lemut:
 Modri pinot ali modri burgundec je mojster preobrata. Kot ste omenili že sami, v večini primerov ob prvem resnem stiku rad razočara: najprej z medlo češnjevo barvo, starejši so taki, da jih je bolje sploh ne piti na dnevni svetlobi. Razočara nas s telesom in celo s pretiranimi tanini glede na kisline in telo. Če skrajšam: bordojec nam bo všeč takoj, nad burgundcem bomo sprva dvignili obrv. Zakaj se torej tehtnica prevesi iz rahlega razočaranja v občudovanje, ki mu ni para? Večina vinskih poznavalcev stavi na eleganco. Delno seveda drži, a eleganca modrega nastopi šele v petem, šestem letu v kleti in tega večina ni več pripravljena plačati. Tako da je treba poiskati odgovor še kje drugje... Veste, modri pinot je pač sorta, ki je v bistvu rose, zato menim, da je salta, ki jo modri pinot najbolj spretno izvaja ta, da ljudi intrigira, kaj vse je mogoče iz nje narediti, če je na zanimivi legi in v rokah spretnega vinarja. In ravno na tej točki vznikne globoko občudovanje: v odkrivanju, kaj je sorta sposobna izraziti. Vse drugo pa dela trg...

Celoten intervju je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 9/2020.  Kupi izvod / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: arhiv Tilia state

MINISTER ZA ZDRAVJE OPOZARJA: PREKOMERNO UŽIVANJE ALKOHOLA ŠKODUJE ZDRAVJU!

Deli na
05 / 2023
Krčma na gradu Bogenšperk, chefa Mitja Zadravec Ribič in Marko Železnik
GRAD, NA KATEREM SE PIŠEJO ZANIMIVE ZGODBE Na gradu Bogenšperk na Dolenjskem je živel in pisal znameniti polihistor Janez Vajkard Valvasor. Tu se je pred tremi leti začela pisati tudi zanimiva, ustvarjalna in ambiciozna gostinska zgodba, katere avtor je Mitja Zadravec Ribič s svojo zagnano ekipo....
05 / 2023
Sibon Wine & Spa Resort, Jeruzalem - chef Zoran Ristič
V DEŽELI ŠIPONA ZDAJ TUDI BUTIČNI HOTEL SIBON! Med turistično najbolj prepoznavne kraje Prlekije zagotovo sodi Jeruzalem, ki je od Ljutomera oddaljen 7 kilometrov in mu pravijo tudi raj med vinogradi. Prav tu se je pred letom dni odprl štirizvezdični butični hotel Sibon Wine & Spa Resort....
05 / 2023
Gault&Millau Slovenija 2023
DESETIM RESTAVRACIJAM 4 KAPE, CHEF LETA JANEZ BRATOVŽ! Izid kulinaričnega vodnika Gault&Millau Slovenija, že petega po vrsti, je vsakič znova praznik slovenske gastronomije. Ne le zato, ker prinese priznanja in s tem potrditev že uveljavljenim in najboljšim, ampak tudi odkriva sveža gastronomska...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.