Objavili smo

Na Kozjanskem luštno je!

01 / 2023

Kozjansko je mnogim znano po vsakoletni prireditvi Praznik kozjanskega jabolka, ljubiteljem neokrnjene narave pa po Kozjanskem parku, enem najstarejših in največjih zavarovanih območij v Sloveniji. Tukaj je še mogoče občudovati zaščitene visokodebelne travniške sadovnjake in suhe travnike, ki nudijo domovanje številnim žuželkam in pticam. A Kozjansko se danes razvija tudi glede turistične ponudbe. Naš obisk se je začel na gradu Podsreda, kjer je po novem mogoče celo prenočiti!

Od grajske ječe in črne kuhinje do zajtrka s košarico lokalnih dobrot
Dobra izhodiščna točka za raziskovanje Kozjanskega, ki leži v srednjem delu vzhodne Slovenije, je grad Podsreda, eden najznačilnejših in najboljše ohranjenih romanskih gradov pri nas. Ko skozi obzidje vstopiš na dvorišče z grajskim stolpom, ne pričakuješ, da je notranjost gradu precej večja. Njegovo velikost namreč odstre šele pogled od daleč in z druge, »zadnje« strani gradu. Seveda veliko o njegovi velikosti pove tudi sprehod po notranjosti, katero nam je razkazala kustosinja Nataša Ferlinc Krašovic. Najprej smo si ogledali slikovit grajski atrij s čisto pravo majhno grajsko ječo, ki je še posebej všeč radovednim mlajšim obiskovalcem. V nadstropjih je več dvoran, namenjene so razstavam, prireditvam in civilnim poročnim obredom. V pritličju je črna kuhinja in tudi prostor, kjer lahko turisti, ki na gradu prenočijo, pojedo grajski zajtrk, ki jim ga prinesejo v košarah. Pri tem so se povezali z bližnjo Kmetijo Kunej, ki zajtrke pripravlja iz lastnih proizvodov, kot sta odlična domača pašteta in granola, ter izdelkov drugih lokalnih ponudnikov (pekarna Resnik, sirarna Sinkovič, med Kozmus…). Rdeča nit so pri vsaki pogostitvi kozjanska jabolka in dobrote iz njih, tako da na mizi ne manjkajo tudi sveža jabolka, jabolčni zavitek, suhi krhlji in sok.

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 1/2023.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst in foto: Urša Cvilak

Deli na
01 / 2023
Ošterija Branik, Branik
NI POTREBE, DA KOPIRAMO DRUGE – IMAMO TOLIKO SVOJEGA! Patricija Furlan je gostinka in sommelierka po srcu in duši. Od lanskega poletja je tudi predsednica Sekcije za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS). Z njo smo se pogovarjali ne le o težavah, s katerimi se trenutno...
01 / 2023
Čas je za citruse
ŽAREK SONCA V ZIMSKIH DNEH Čeprav so citrusi na voljo skozi celo leto, dosežejo svoj vrhunec prav v zimskih mesecih. To je čas, ko je na trgovskih policah največ vrst pomaranč, limon, grenivk, klementin, mandarin, k nakupu vabijo tudi limete, pomelo, kumkvat, tangelo in ostali malo manj znani citrusi....
01 / 2023
Dubrovnik in Pelješac, zanimiva tudi pozimi
Na povabilo Vlada Šestana, urednika portala Travel-Advisor.eu in Hotela Rixos Premium Dubrovnik, smo turistični novinarji obiskali dva južno dalmatinska bisera – mesto Dubrovnik in otok Pelješac. Ker so v zimskih mesecih temperature in vreme na jugu Dalmacije precej prijaznejše kot pri nas, smo...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.