Objavili smo

Na Kozjanskem luštno je!

01 / 2023

Kozjansko je mnogim znano po vsakoletni prireditvi Praznik kozjanskega jabolka, ljubiteljem neokrnjene narave pa po Kozjanskem parku, enem najstarejših in največjih zavarovanih območij v Sloveniji. Tukaj je še mogoče občudovati zaščitene visokodebelne travniške sadovnjake in suhe travnike, ki nudijo domovanje številnim žuželkam in pticam. A Kozjansko se danes razvija tudi glede turistične ponudbe. Naš obisk se je začel na gradu Podsreda, kjer je po novem mogoče celo prenočiti!

Od grajske ječe in črne kuhinje do zajtrka s košarico lokalnih dobrot
Dobra izhodiščna točka za raziskovanje Kozjanskega, ki leži v srednjem delu vzhodne Slovenije, je grad Podsreda, eden najznačilnejših in najboljše ohranjenih romanskih gradov pri nas. Ko skozi obzidje vstopiš na dvorišče z grajskim stolpom, ne pričakuješ, da je notranjost gradu precej večja. Njegovo velikost namreč odstre šele pogled od daleč in z druge, »zadnje« strani gradu. Seveda veliko o njegovi velikosti pove tudi sprehod po notranjosti, katero nam je razkazala kustosinja Nataša Ferlinc Krašovic. Najprej smo si ogledali slikovit grajski atrij s čisto pravo majhno grajsko ječo, ki je še posebej všeč radovednim mlajšim obiskovalcem. V nadstropjih je več dvoran, namenjene so razstavam, prireditvam in civilnim poročnim obredom. V pritličju je črna kuhinja in tudi prostor, kjer lahko turisti, ki na gradu prenočijo, pojedo grajski zajtrk, ki jim ga prinesejo v košarah. Pri tem so se povezali z bližnjo Kmetijo Kunej, ki zajtrke pripravlja iz lastnih proizvodov, kot sta odlična domača pašteta in granola, ter izdelkov drugih lokalnih ponudnikov (pekarna Resnik, sirarna Sinkovič, med Kozmus…). Rdeča nit so pri vsaki pogostitvi kozjanska jabolka in dobrote iz njih, tako da na mizi ne manjkajo tudi sveža jabolka, jabolčni zavitek, suhi krhlji in sok.

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 1/2023.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst in foto: Urša Cvilak

Deli na
05 / 2023
Krčma na gradu Bogenšperk, chefa Mitja Zadravec Ribič in Marko Železnik
GRAD, NA KATEREM SE PIŠEJO ZANIMIVE ZGODBE Na gradu Bogenšperk na Dolenjskem je živel in pisal znameniti polihistor Janez Vajkard Valvasor. Tu se je pred tremi leti začela pisati tudi zanimiva, ustvarjalna in ambiciozna gostinska zgodba, katere avtor je Mitja Zadravec Ribič s svojo zagnano ekipo....
05 / 2023
Sibon Wine & Spa Resort, Jeruzalem - chef Zoran Ristič
V DEŽELI ŠIPONA ZDAJ TUDI BUTIČNI HOTEL SIBON! Med turistično najbolj prepoznavne kraje Prlekije zagotovo sodi Jeruzalem, ki je od Ljutomera oddaljen 7 kilometrov in mu pravijo tudi raj med vinogradi. Prav tu se je pred letom dni odprl štirizvezdični butični hotel Sibon Wine & Spa Resort....
05 / 2023
Gault&Millau Slovenija 2023
DESETIM RESTAVRACIJAM 4 KAPE, CHEF LETA JANEZ BRATOVŽ! Izid kulinaričnega vodnika Gault&Millau Slovenija, že petega po vrsti, je vsakič znova praznik slovenske gastronomije. Ne le zato, ker prinese priznanja in s tem potrditev že uveljavljenim in najboljšim, ampak tudi odkriva sveža gastronomska...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.