Objavili smo

Na Kozjanskem luštno je!

01 / 2023

Kozjansko je mnogim znano po vsakoletni prireditvi Praznik kozjanskega jabolka, ljubiteljem neokrnjene narave pa po Kozjanskem parku, enem najstarejših in največjih zavarovanih območij v Sloveniji. Tukaj je še mogoče občudovati zaščitene visokodebelne travniške sadovnjake in suhe travnike, ki nudijo domovanje številnim žuželkam in pticam. A Kozjansko se danes razvija tudi glede turistične ponudbe. Naš obisk se je začel na gradu Podsreda, kjer je po novem mogoče celo prenočiti!

Od grajske ječe in črne kuhinje do zajtrka s košarico lokalnih dobrot
Dobra izhodiščna točka za raziskovanje Kozjanskega, ki leži v srednjem delu vzhodne Slovenije, je grad Podsreda, eden najznačilnejših in najboljše ohranjenih romanskih gradov pri nas. Ko skozi obzidje vstopiš na dvorišče z grajskim stolpom, ne pričakuješ, da je notranjost gradu precej večja. Njegovo velikost namreč odstre šele pogled od daleč in z druge, »zadnje« strani gradu. Seveda veliko o njegovi velikosti pove tudi sprehod po notranjosti, katero nam je razkazala kustosinja Nataša Ferlinc Krašovic. Najprej smo si ogledali slikovit grajski atrij s čisto pravo majhno grajsko ječo, ki je še posebej všeč radovednim mlajšim obiskovalcem. V nadstropjih je več dvoran, namenjene so razstavam, prireditvam in civilnim poročnim obredom. V pritličju je črna kuhinja in tudi prostor, kjer lahko turisti, ki na gradu prenočijo, pojedo grajski zajtrk, ki jim ga prinesejo v košarah. Pri tem so se povezali z bližnjo Kmetijo Kunej, ki zajtrke pripravlja iz lastnih proizvodov, kot sta odlična domača pašteta in granola, ter izdelkov drugih lokalnih ponudnikov (pekarna Resnik, sirarna Sinkovič, med Kozmus…). Rdeča nit so pri vsaki pogostitvi kozjanska jabolka in dobrote iz njih, tako da na mizi ne manjkajo tudi sveža jabolka, jabolčni zavitek, suhi krhlji in sok.

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 1/2023.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst in foto: Urša Cvilak

Deli na
07 / 2024
Gostilna na Gradu, Ljubljana
TUJI GOSTJE SI ŽELIJO SPOZNATI SLOVENSKE OKUSE IN VINA! Na Ljubljanski grad iz starega mestnega jedra vodi več pešpoti in tudi razgledna vzpenjača. Ena najbolj priljubljenih turističnih točk v prestolnici je privlačna zaradi slikovite srednjeveške utrdbe in čudovitega razgleda na mesto, toda...
07 / 2024
Gostilna Rajh, Bakovci
NIKOLI NISEM POZABIL NA TRADICIJO, PREKMURSKE OKUSE IN RECEPTE, KI SEM JIH PODEDOVAL! V Gostilni Rajh jedi dišijo po Prekmurju, naj gre za tradicionalne, kot so bograč, dödoli, prekmurska gibanica in retaši, ali sodobne s podpisom 30-letnega chefa Leona Pintariča. Leta 2016 je bil nacionalni zmagovalec...
07 / 2024
Luka Jezeršek - Jezeršek gostinstvo
PARTNERSTVO NA TAGGENBRUNNU JE ZA NAS PRIZNANJE, PRILOŽNOST IN IZZIV! Posestvo in grad Taggenbrunn na avstrijskem Koroškem slovita kot priljubljena turistična točka ter tudi lokacija za prireditve in praznovanja. Njegovi lastniki, družina Riedl, so gostinski in hotelski del v upravljanje zaupali...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna