Objavili smo

Na Kozjanskem luštno je!

01 / 2023

Kozjansko je mnogim znano po vsakoletni prireditvi Praznik kozjanskega jabolka, ljubiteljem neokrnjene narave pa po Kozjanskem parku, enem najstarejših in največjih zavarovanih območij v Sloveniji. Tukaj je še mogoče občudovati zaščitene visokodebelne travniške sadovnjake in suhe travnike, ki nudijo domovanje številnim žuželkam in pticam. A Kozjansko se danes razvija tudi glede turistične ponudbe. Naš obisk se je začel na gradu Podsreda, kjer je po novem mogoče celo prenočiti!

Od grajske ječe in črne kuhinje do zajtrka s košarico lokalnih dobrot
Dobra izhodiščna točka za raziskovanje Kozjanskega, ki leži v srednjem delu vzhodne Slovenije, je grad Podsreda, eden najznačilnejših in najboljše ohranjenih romanskih gradov pri nas. Ko skozi obzidje vstopiš na dvorišče z grajskim stolpom, ne pričakuješ, da je notranjost gradu precej večja. Njegovo velikost namreč odstre šele pogled od daleč in z druge, »zadnje« strani gradu. Seveda veliko o njegovi velikosti pove tudi sprehod po notranjosti, katero nam je razkazala kustosinja Nataša Ferlinc Krašovic. Najprej smo si ogledali slikovit grajski atrij s čisto pravo majhno grajsko ječo, ki je še posebej všeč radovednim mlajšim obiskovalcem. V nadstropjih je več dvoran, namenjene so razstavam, prireditvam in civilnim poročnim obredom. V pritličju je črna kuhinja in tudi prostor, kjer lahko turisti, ki na gradu prenočijo, pojedo grajski zajtrk, ki jim ga prinesejo v košarah. Pri tem so se povezali z bližnjo Kmetijo Kunej, ki zajtrke pripravlja iz lastnih proizvodov, kot sta odlična domača pašteta in granola, ter izdelkov drugih lokalnih ponudnikov (pekarna Resnik, sirarna Sinkovič, med Kozmus…). Rdeča nit so pri vsaki pogostitvi kozjanska jabolka in dobrote iz njih, tako da na mizi ne manjkajo tudi sveža jabolka, jabolčni zavitek, suhi krhlji in sok.

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 1/2023.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst in foto: Urša Cvilak

Deli na
09 / 2023
Bro'Sis Bar & Restaurant, Maribor
KO SESTRA IN BRAT ZDRUŽITA MOČI, SE BRO'SIS RODI Gostinska zgodba, ki jo v Mariboru pišeta Anja in Rok Zebec, sestra in brat, dokazuje dvoje – da se tudi v težkih časih lahko rodijo dobre stvari in da obstajajo mladi, ki jih delo v kuhinji in strežbi zelo veseli. Okusno hrano in prijazno postrežbo...
09 / 2023
Bistro Štorja, Postojna
NOVE ZGODBE IN OKUSI MED GOZDOM IN MORJEM Zakonca Marko in Anja Stanković, chef in slaščičarka, pravita, da želita z Bistrojem Štorja postaviti Postojno na kulinarični zemljevid Slovenije. Da bi se domači in tuji gostje v njej ustavljali ne le zaradi Postojnske jame, ampak tudi vrhunske kulinarične...
09 / 2023
Miralem Junuzović, Najboljši natakar / sommelier 2023
VČASIH POZABLJAMO, KAJ JE NAŠA PRVA NALOGA - DA SE GOST POČUTI DOBRO! Pri gastronomskem vodniku Gault&Millau Slovenija želijo doprinesti k dvigu ugleda in zanimanja mladih za poklic natakar, zato vsako leto podelijo tudi posebno nagrado Najboljši natakar / sommelier. Letos je šel prestižni...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.