Objavili smo

Gostilna Kunst

04 / 2020

Družina Kunst je znana po svoji Gostilni Šempeter v Bistrici ob Sotli, kjer so že leta glavne zvezde v ponudbi kopuni (skopljeni petelini). Ti veljajo za kozjansko kulinarično posebnost in Kunstovi jih gojijo sami. Ko so pred nekaj leti odprli še Hotel in gostilno Kunst v Leskovcu pri Krškem, ki je vključena tudi v projekt Okusi Posavja, pa so se odločili, da bodo tukaj v kulinariki promovirali drugo zvezdo – krškopoljskega ali črnopasastega prašiča.

Reja te avtohtone slovenske pasme prašičev, ki slovi po zelo okusnem mesu in ugodni maščobni sestavi, je bila nekoč značilna za rejo na dolenjski in štajerski strani Posavja. Danes jo gojijo tudi na drugih koncih Slovenije, jedi iz krškopoljca pa postajajo vedno bolj prepoznavna kulinarična posebnost Posavja. Meso in mesnine krškopoljskih prašičev so zaščitene z logotipom in blagovno znamko črno-belega prašiča, ki ga je registriralo Društvo rejcev krškopoljskih prašičev. Tako se je pred časom v okviru projekta Črno-belo bogastvo s Krškega polja v Gostilni Kunst odvil prav poseben »dvoboj«...

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 4/2020.

Tekst: Urša Cvilak   Foto: Gostilna Kunst

Recepti:
- Obara pujsa krškopoljca
- Jetra krškopoljca z matevžem in ajdovimi kokicami
- Kotlet krškopoljca s praženim krompirjem, kolerabino kremo in pečeno čebulo
- Čokoladni klobuk s špehom krškopoljca in bučnim sladoledom

Deli na
10 / 2020
Posestvo Pule, Trebelno - chef Urh Kapelar
V OBJEMU NARAVE IN VRHUNSKE KULINARIKE Pred petnajstimi leti je Posestvo Pule sprejelo prve goste, od lani pa svojo zgodbo nadaljuje z novo ekipo. Restavracija s chefom Urhom Kapelarjem postaja prepoznavna po kreativnih jedeh, v katerih prepleta osnove francoske in angleške kuhinje s slovenskimi tradicionalnimi...
10 / 2020
Hotel in bistro Lipa, Šempeter pri Gorici - chef Toni Ferizović
MED TRADICIJO IN SODOBNOSTJO Ste vedeli, da so tradicionalni šempetrski štruklji nekaj posebnega? Kvašeni in z bogatim orehovim nadevom navdušujejo goste v Hotelu Lipa, ki se od začetka letošnjega leta ponaša z bistrojem Lipa. Prenova ambienta in kulinarične ponudbe je svoj navdih poiskala...
10 / 2020
Buče, kraljice jeseni
Naj gre za pravljico o Pepelki in njeni polnočni kočiji ali za praznovanje noči čarovnic na zadnji oktobrski dan, v obeh primerih ima pomembno vlogo buča. Ta vrtnina je seveda zelo uporabna tudi za pripravo okusnih jesenskih in zimskih dobrot! Iz buče je mogoče hitro pripraviti okusne juhe,...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o., vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.