Objavili smo

Gostilna Kunst

04 / 2020

Družina Kunst je znana po svoji Gostilni Šempeter v Bistrici ob Sotli, kjer so že leta glavne zvezde v ponudbi kopuni (skopljeni petelini). Ti veljajo za kozjansko kulinarično posebnost in Kunstovi jih gojijo sami. Ko so pred nekaj leti odprli še Hotel in gostilno Kunst v Leskovcu pri Krškem, ki je vključena tudi v projekt Okusi Posavja, pa so se odločili, da bodo tukaj v kulinariki promovirali drugo zvezdo – krškopoljskega ali črnopasastega prašiča.

Reja te avtohtone slovenske pasme prašičev, ki slovi po zelo okusnem mesu in ugodni maščobni sestavi, je bila nekoč značilna za rejo na dolenjski in štajerski strani Posavja. Danes jo gojijo tudi na drugih koncih Slovenije, jedi iz krškopoljca pa postajajo vedno bolj prepoznavna kulinarična posebnost Posavja. Meso in mesnine krškopoljskih prašičev so zaščitene z logotipom in blagovno znamko črno-belega prašiča, ki ga je registriralo Društvo rejcev krškopoljskih prašičev. Tako se je pred časom v okviru projekta Črno-belo bogastvo s Krškega polja v Gostilni Kunst odvil prav poseben »dvoboj«...

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 4/2020.

Tekst: Urša Cvilak   Foto: Gostilna Kunst

Recepti:
- Obara pujsa krškopoljca
- Jetra krškopoljca z matevžem in ajdovimi kokicami
- Kotlet krškopoljca s praženim krompirjem, kolerabino kremo in pečeno čebulo
- Čokoladni klobuk s špehom krškopoljca in bučnim sladoledom

Deli na
05 / 2023
Krčma na gradu Bogenšperk, chefa Mitja Zadravec Ribič in Marko Železnik
GRAD, NA KATEREM SE PIŠEJO ZANIMIVE ZGODBE Na gradu Bogenšperk na Dolenjskem je živel in pisal znameniti polihistor Janez Vajkard Valvasor. Tu se je pred tremi leti začela pisati tudi zanimiva, ustvarjalna in ambiciozna gostinska zgodba, katere avtor je Mitja Zadravec Ribič s svojo zagnano ekipo....
05 / 2023
Sibon Wine & Spa Resort, Jeruzalem - chef Zoran Ristič
V DEŽELI ŠIPONA ZDAJ TUDI BUTIČNI HOTEL SIBON! Med turistično najbolj prepoznavne kraje Prlekije zagotovo sodi Jeruzalem, ki je od Ljutomera oddaljen 7 kilometrov in mu pravijo tudi raj med vinogradi. Prav tu se je pred letom dni odprl štirizvezdični butični hotel Sibon Wine & Spa Resort....
05 / 2023
Gault&Millau Slovenija 2023
DESETIM RESTAVRACIJAM 4 KAPE, CHEF LETA JANEZ BRATOVŽ! Izid kulinaričnega vodnika Gault&Millau Slovenija, že petega po vrsti, je vsakič znova praznik slovenske gastronomije. Ne le zato, ker prinese priznanja in s tem potrditev že uveljavljenim in najboljšim, ampak tudi odkriva sveža gastronomska...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.