Objavili smo

Oman, dragulj ob arabskem morju

02 / 2020

Po večmesečnem napornem delu so v glavi in utrujenem telesu goreli rdeči alarmi, oba sta zahtevala počitek. Razmišljala sem o najbližji destinaciji z obilico sonca in toplim morjem. Oman, dežela na jugovzhodni obali arabskega polotoka, se je ponujal kot idealna rešitev. 

Po deseturnem potovanju sem se namestila v idiličnem, luksuznem letovišču Al Baleed by Anantara v bližini mesta Salalah na jugu Omana. Nisem tip potnika, ki se nenehno premika in raziskuje, raje se predam počitku, poležavanju v senci z mrzlo pijačo, križankam v roki ter dobri hrani ob kozarcu vina. Uživala sem v res izvrstni in raznoliki hrani, ki jo ponuja letovišče. Vsak večer so goste razvajali z različnimi kuhinjami, od azijske in arabske do mesa kot glavne teme in morskih dobrot… Izbira vin je bila zadovoljiva, le cene so bile zasoljene. Po kratki pokušini sem naredila svojo izbiro. Med belimi vini sveži citrusni muscadet iz francoske doline Loare, med rdečimi pa lahkotni valpolicello superiore, piten in z mehkimi tanini, iz okolice italijanske Verone. Za vinsko ponudbo je skrbel glavni sommelier Abhi, ki mu pravijo vinski guru. Z užitkom sva klepetala o vinih, tudi slovenska sem mu predstavila.
Jutro po prihodu se mi je predstavil glavni izvršni chef Luke Borg z Malte, ki ima že zavidanja vredno kariero v najboljših hotelih na Bližnjem vzhodu in v Aziji. Bila sem počaščena, da je mojemu uživanju v hrani posvetil posebno pozornost. Pomagal mu je chef kuhinje Mohammed Ibrahim, ki mi je osebno pripravil veliko jedi. Hvaležna sem jima, ker sta mi na najvišjem nivoju približala omansko kulinariko in njene posebnosti...

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 2/2020.

Tekst in foto: Mira Šemić (sommelier 3, WSET Wineakademiker)

Deli na
07 / 2020
Gostilna Mahorčič, Rodik - chefinja Ksenija Krajšek Mahorčič
KJER BRKINI POLJUBIJO KRAS IN PRETEKLOST NAVDIHUJE SEDANJOST Družinska Gostilna Mahorčič v Rodiku ima dolgo tradicijo. Pred približno desetimi leti sta jo v samostojno vodenje prevzela simpatična zakonca, Martin Mahorčič in Ksenija Krajšek Mahorčič, on sommelier 3. stopnje in ona chefinja....
07 / 2020
Gostilna in pivnica Stari pisker, Celje
ZA STRASTNE MESOJEDCE IN LJUBITELJE ŽARA Gostilna in pivnica Stari pisker v starem mestnem jedru Celja je raj za ljubitelje mesnih jedi z žara. Od navdihujočih rebrc, burgerjev in steakov do svežih jastogov in ostrig – za vsak okus nekaj! Brata Aljaž in Iztok Žilnik sta v gostinstvo stopila...
07 / 2020
Paninski dom na Kofcah - Moji štruklji Slovenije
ŠTRUKLJI, USPEŠNICA NA PLANINI IN V MESTU! Zgodba štrukljev družine Vogelnik in blagovne znamke Moji štruklji Slovenije se je začela pisati leta 2005 s ponudbo v planinski koči na Kofcah, Naj planinski koči leta 2019 in priljubljeni izletniški točki nad Tržičem. Nato pa uspešno nadaljevala...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o., vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.