Objavili smo

Oman, dragulj ob arabskem morju

02 / 2020

Po večmesečnem napornem delu so v glavi in utrujenem telesu goreli rdeči alarmi, oba sta zahtevala počitek. Razmišljala sem o najbližji destinaciji z obilico sonca in toplim morjem. Oman, dežela na jugovzhodni obali arabskega polotoka, se je ponujal kot idealna rešitev. 

Po deseturnem potovanju sem se namestila v idiličnem, luksuznem letovišču Al Baleed by Anantara v bližini mesta Salalah na jugu Omana. Nisem tip potnika, ki se nenehno premika in raziskuje, raje se predam počitku, poležavanju v senci z mrzlo pijačo, križankam v roki ter dobri hrani ob kozarcu vina. Uživala sem v res izvrstni in raznoliki hrani, ki jo ponuja letovišče. Vsak večer so goste razvajali z različnimi kuhinjami, od azijske in arabske do mesa kot glavne teme in morskih dobrot… Izbira vin je bila zadovoljiva, le cene so bile zasoljene. Po kratki pokušini sem naredila svojo izbiro. Med belimi vini sveži citrusni muscadet iz francoske doline Loare, med rdečimi pa lahkotni valpolicello superiore, piten in z mehkimi tanini, iz okolice italijanske Verone. Za vinsko ponudbo je skrbel glavni sommelier Abhi, ki mu pravijo vinski guru. Z užitkom sva klepetala o vinih, tudi slovenska sem mu predstavila.
Jutro po prihodu se mi je predstavil glavni izvršni chef Luke Borg z Malte, ki ima že zavidanja vredno kariero v najboljših hotelih na Bližnjem vzhodu in v Aziji. Bila sem počaščena, da je mojemu uživanju v hrani posvetil posebno pozornost. Pomagal mu je chef kuhinje Mohammed Ibrahim, ki mi je osebno pripravil veliko jedi. Hvaležna sem jima, ker sta mi na najvišjem nivoju približala omansko kulinariko in njene posebnosti...

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 2/2020.

Tekst in foto: Mira Šemić (sommelier 3, WSET Wineakademiker)

Deli na
05 / 2023
Krčma na gradu Bogenšperk, chefa Mitja Zadravec Ribič in Marko Železnik
GRAD, NA KATEREM SE PIŠEJO ZANIMIVE ZGODBE Na gradu Bogenšperk na Dolenjskem je živel in pisal znameniti polihistor Janez Vajkard Valvasor. Tu se je pred tremi leti začela pisati tudi zanimiva, ustvarjalna in ambiciozna gostinska zgodba, katere avtor je Mitja Zadravec Ribič s svojo zagnano ekipo....
05 / 2023
Sibon Wine & Spa Resort, Jeruzalem - chef Zoran Ristič
V DEŽELI ŠIPONA ZDAJ TUDI BUTIČNI HOTEL SIBON! Med turistično najbolj prepoznavne kraje Prlekije zagotovo sodi Jeruzalem, ki je od Ljutomera oddaljen 7 kilometrov in mu pravijo tudi raj med vinogradi. Prav tu se je pred letom dni odprl štirizvezdični butični hotel Sibon Wine & Spa Resort....
05 / 2023
Gault&Millau Slovenija 2023
DESETIM RESTAVRACIJAM 4 KAPE, CHEF LETA JANEZ BRATOVŽ! Izid kulinaričnega vodnika Gault&Millau Slovenija, že petega po vrsti, je vsakič znova praznik slovenske gastronomije. Ne le zato, ker prinese priznanja in s tem potrditev že uveljavljenim in najboljšim, ampak tudi odkriva sveža gastronomska...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.