Objavili smo

Oman, dragulj ob arabskem morju

02 / 2020

Po večmesečnem napornem delu so v glavi in utrujenem telesu goreli rdeči alarmi, oba sta zahtevala počitek. Razmišljala sem o najbližji destinaciji z obilico sonca in toplim morjem. Oman, dežela na jugovzhodni obali arabskega polotoka, se je ponujal kot idealna rešitev. 

Po deseturnem potovanju sem se namestila v idiličnem, luksuznem letovišču Al Baleed by Anantara v bližini mesta Salalah na jugu Omana. Nisem tip potnika, ki se nenehno premika in raziskuje, raje se predam počitku, poležavanju v senci z mrzlo pijačo, križankam v roki ter dobri hrani ob kozarcu vina. Uživala sem v res izvrstni in raznoliki hrani, ki jo ponuja letovišče. Vsak večer so goste razvajali z različnimi kuhinjami, od azijske in arabske do mesa kot glavne teme in morskih dobrot… Izbira vin je bila zadovoljiva, le cene so bile zasoljene. Po kratki pokušini sem naredila svojo izbiro. Med belimi vini sveži citrusni muscadet iz francoske doline Loare, med rdečimi pa lahkotni valpolicello superiore, piten in z mehkimi tanini, iz okolice italijanske Verone. Za vinsko ponudbo je skrbel glavni sommelier Abhi, ki mu pravijo vinski guru. Z užitkom sva klepetala o vinih, tudi slovenska sem mu predstavila.
Jutro po prihodu se mi je predstavil glavni izvršni chef Luke Borg z Malte, ki ima že zavidanja vredno kariero v najboljših hotelih na Bližnjem vzhodu in v Aziji. Bila sem počaščena, da je mojemu uživanju v hrani posvetil posebno pozornost. Pomagal mu je chef kuhinje Mohammed Ibrahim, ki mi je osebno pripravil veliko jedi. Hvaležna sem jima, ker sta mi na najvišjem nivoju približala omansko kulinariko in njene posebnosti...

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 2/2020.

Tekst in foto: Mira Šemić (sommelier 3, WSET Wineakademiker)

Deli na
03 / 2020
Chef Janez Bratovž - Restavracija JB, Ljubljana
Letos mineva okroglih 20 let, odkar ima Restavracija JB svoj stalni pristan v pritličju Plečnikove zgradbe na Miklošičevi cesti v Ljubljani. Njen chef Janez Bratovž pa bo čez dve leti obeležil tudi tri desetletja samostojnega gostinskega in kuharskega dela. Je legenda slovenske vrhunske kulinarike,...
03 / 2020
Večer treh mladih kuharjev - Jure Kralj, Gregor Jelnikar in Jonatan Zupan
Trije priznani slovenski chefi – Uroš Štefelin, Igor Jagodic in Bine Volčič, nekoč za kulinarične večere povezani tudi kot »trije blejski chefi«, so v Vili Podvin pripravili zanimiv večer. Na njem so kuhanje prepustili svojim trem talentiranim mladim kuharjem in jim dali priložnost, da predstavijo...
03 / 2020
Expano, Murska Sobota - kjer se odkrivanje Pomurja lahko začne…
Si predstavljate, da sedite v balonu in s poletom odkrivate nekatere naravne in kulturne znamenitosti Pomurja, slikovite pokrajine ob reki Muri (na levem bregu reke se razteza Prekmurje, na desnem Štajerska in Prlekija)? Tudi to zanimivo izkušnjo lahko z virtualnimi očali doživite v paviljonu Expano,...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o., vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.