Objavili smo

Ošterija Žogica, Solkan

01 / 2025

DNEVI NAJOKUSNEJŠE ZIMSKE ROŽE V HIŠI SUKENSKEGA REGUTA 

Ošterija Žogica, ki stoji na nabrežju reke Soče in v neposredni bližini znamenitega solkanskega kamnitega mostu, je lani praznovala okroglih 30 let obstoja. Zdaj je v družinsko gostinsko zgodbo že uspešno vpeta najmlajša generacija. V tem času je Žogica postala prepoznavna tudi kot hiša solkanskega radiča ali sukenskega reguta, kot mu pravijo domačini. V januarju in februarju zopet vabi na to žlahtno zimsko zelenjavo, ki je okusna tako v slanih kot sladkih jedeh!

Radič mora zagrabiti« mraz, da postane rdeč, sladek in hrustljav
Če ne veste, katera zimska roža je na goriškem koncu najbolj cenjena in v teh mesecih težko pričakovana, potem zagotovo ne poznate solkanskega radiča ali sukenskega reguta v narečju domačinov! Ta s svojo rdečo barvo in obliko vrtnice (zato mu rečejo tudi goriška vrtnica) najprej poboža oči, nato s hrustljavim in sladkim okusom še brbončice. Ni čudno, da ko ga enkrat poskusiš, si ga zapomniš za vedno!
V Ošteriji Žogica v Solkanu so že pred več kot desetletjem spoznali kulinarično vrednost solkanskega radiča in so bili med prvimi gostinci na goriškem koncu, ki so se aktivno vključili v njegovo promocijo in ponudbo. Že vsa leta sodelujejo tudi v projektu »Goriški radič – od vrtnine do umetnine«, ki ga zato, da bi to vrtnino obudili iz pozabe, vodi Turistična zveza Nova Gorica. Tako se je Žogice že kmalu prijelo ime Hiša sukenskega reguta, kar ponosno izpostavijo z napisom ob vhodu. »To je naš dragulj in če ga mi ne bomo znali ceniti in ponuditi, kdo ga bo,« je poudarila simpatična in zgovorna gostinka Ethel Golob...

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, št.1/2025.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Recepti:
-Regut ku če bet! Radič kot mora biti!
-Brancinova lun'ca s solkanskim radičem in pomarančnim »kaviarjem«
-Njoki z dimljeno postrvjo in solkanskim radičem z ocvirkovo zabelo
-Kraljeva svinjska rebra in polenta s solkanskim radičem
-Sukenski cmokč (Solkanski cmok)

Deli na
04 / 2025
Gostilna Javornik, Rakovnik
V JAVORNIKOVI KUHINJI NOV VETER, A KRUŠNA PEČ OSTAJA SRCE HIŠE Gostilna Javornik na Rakovniku pri Šentrupertu ni le zgodba o jedeh iz krušne peči, prenovljeni hiši, kozolcu in Dolenjski! Ampak tudi o štirih generacijah družine Javornik in Pevec, ki so svoje življenje posvetile temu, da se...
04 / 2025
Restavracija Sedem, VSGT Maribor
»ZERO WASTE« V PRAKSI: KUHINJA, KJER NIČ NE GRE V NIČ Trajnostno kuhanje je postalo ključni element sodobne prehrambene kulture. Kuhinja brez odpadkov ni le trend, temveč filozofija, ki se osredotoča na načela, kot so lokalna pridelava, uporaba sezonskih sestavin in smiselno ravnanje z vsakim...
04 / 2025
Kulinarični vodnik Gault&Millau Slovenija že sedmič nagradil najboljše
Pod bliščem igrivih konfetov so se v soju fotografskih bliskavic v Festivalni dvorani v Ljubljani zadovoljno smejali prejemniki prestižnih gastronomskih nagrad Gault&Millau Slovenija za leto 2025. Zbrali so se najboljši med najboljšimi, pod reflektorji so se znašla tudi sveža imena slovenske...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna