Objavili smo

Ostrige - celjskim dijakom v izziv!

12 / 2021

Ostrige niso pogosto na naših krožnikih in marsikdo jih še nikoli ni poskusil. Zato je bilo za dijake Srednje šole za gostinstvo in turizem Celje še toliko bolj zanimivo, ko jih je v okviru projekta mobilnosti Erasmus+ obiskal Johann Schlag, poznavalec ostrig in njihove priprave.

Johann Schlag je po rodu Avstrijec, drugače pa ima svoje podjetje na Finskem v Helsinkih, kjer organizira številne dogodke in predstavitve o skrivnostih in posebnostih ostrig. Ob obisku celjske šole je najprej pripravil delavnico, ki so ji z zanimanjem prisluhnili tako dijaki kot učitelji praktičnega pouka kuharstva. Naučili so se pravilno odpirati ostrige ter prepoznavati njihove značilnosti, ob tem pa izvedeli številne zanimivosti. Sveže ostrige, ki jih hranimo na hladnem, so vedno zaprte in jih ne stresamo ali prelagamo, ker se bodo odprle. Tako ostanejo dlje časa sveže oziroma se ne pokvarijo. Če se odprte ostrige rahlo dotaknemo in se ne zapre, jo iz varnostnih razlogov zavržemo. Prav tako tisto, ki se ne odpre med toplotno obdelavo. »Če bomo postregli surove, jih odpremo 15 minut pred zaužitjem, take so  najboljše,« je svetoval Schlag. Poznamo različne vrste ostrig, od evropskih do pacifiških, lahko so divje ali gojene. Evropske, na primer francoske, španske, italijanske, hrvaške ali iz slovenskega morja (pri nas živijo divje, eno podjetje jih tudi goji), so najboljše v mesecih s črko r, ko je voda hladnejša. Topla voda namreč spodbudi delovanje njihovih spolnih žlez in se začnejo razmnoževati, take pa niso primerne za prehrano. Tiste, ki so gojene v posebnih bazenih z uravnavano temperaturo, so užitne čez celo leto...

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 12/2021.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst in foto: mag. Natali Borinc, koordinatorka Erasmus+ na SŠGT Celje in Boštjan Bezgovšek, učitelj praktičnega pouka kuharstva

Deli na
02 / 2024
Hotel Sabotin, Solkan
DOBRODOŠLI V HOTELU Z NAJDALJŠO TRADICIJO NA GORIŠKEM! Hotel Sabotin v Solkanu, ki sodi pod okrilje skupine HIT, v letošnjem letu praznuje 70 let, odkar deluje pod tem imenom. Njegova zanimiva zgodovina je še veliko starejša in o tem bo pričala tudi razstava, ki jo pripravljajo ob jubileju. Danes...
02 / 2024
Restavracija Hong Kong 2, Moste pri Komendi
KITAJSKA RESTAVRACIJA, KI JE PREPRIČALA TUDI KULINARIČNE KRITIKE V restavraciji Hong Kong 2 v Mostah pri Komendi je dobro rezervirati mizo, saj je to ena tistih postojank ljubiteljev kitajske kuhinje, ki je skoraj vedno polno zasedena. Kakovost njene ponudbe in postrežbe je že pred leti prepoznal...
01 / 2024
Stara gostilna, Piran - chef Kristian Zule
SKRITI PIRANSKI KULINARIČNI IN VINSKI ZAKLADI   Le nekaj korakov od piranske promenade se v eni od uličic nahaja Stara gostilna, ki se je v zadnjih letih prelevila v »fine dining« restavracijo. V kuhinji je glavni Kristian Zule, najmlajši slovenski chef z Michelinovim priporočilom in mladi kuharski...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.