Objavili smo

Ostrige - celjskim dijakom v izziv!

12 / 2021

Ostrige niso pogosto na naših krožnikih in marsikdo jih še nikoli ni poskusil. Zato je bilo za dijake Srednje šole za gostinstvo in turizem Celje še toliko bolj zanimivo, ko jih je v okviru projekta mobilnosti Erasmus+ obiskal Johann Schlag, poznavalec ostrig in njihove priprave.

Johann Schlag je po rodu Avstrijec, drugače pa ima svoje podjetje na Finskem v Helsinkih, kjer organizira številne dogodke in predstavitve o skrivnostih in posebnostih ostrig. Ob obisku celjske šole je najprej pripravil delavnico, ki so ji z zanimanjem prisluhnili tako dijaki kot učitelji praktičnega pouka kuharstva. Naučili so se pravilno odpirati ostrige ter prepoznavati njihove značilnosti, ob tem pa izvedeli številne zanimivosti. Sveže ostrige, ki jih hranimo na hladnem, so vedno zaprte in jih ne stresamo ali prelagamo, ker se bodo odprle. Tako ostanejo dlje časa sveže oziroma se ne pokvarijo. Če se odprte ostrige rahlo dotaknemo in se ne zapre, jo iz varnostnih razlogov zavržemo. Prav tako tisto, ki se ne odpre med toplotno obdelavo. »Če bomo postregli surove, jih odpremo 15 minut pred zaužitjem, take so  najboljše,« je svetoval Schlag. Poznamo različne vrste ostrig, od evropskih do pacifiških, lahko so divje ali gojene. Evropske, na primer francoske, španske, italijanske, hrvaške ali iz slovenskega morja (pri nas živijo divje, eno podjetje jih tudi goji), so najboljše v mesecih s črko r, ko je voda hladnejša. Topla voda namreč spodbudi delovanje njihovih spolnih žlez in se začnejo razmnoževati, take pa niso primerne za prehrano. Tiste, ki so gojene v posebnih bazenih z uravnavano temperaturo, so užitne čez celo leto...

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 12/2021.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst in foto: mag. Natali Borinc, koordinatorka Erasmus+ na SŠGT Celje in Boštjan Bezgovšek, učitelj praktičnega pouka kuharstva

Deli na
07 / 2024
Gostilna na Gradu, Ljubljana
TUJI GOSTJE SI ŽELIJO SPOZNATI SLOVENSKE OKUSE IN VINA! Na Ljubljanski grad iz starega mestnega jedra vodi več pešpoti in tudi razgledna vzpenjača. Ena najbolj priljubljenih turističnih točk v prestolnici je privlačna zaradi slikovite srednjeveške utrdbe in čudovitega razgleda na mesto, toda...
07 / 2024
Gostilna Rajh, Bakovci
NIKOLI NISEM POZABIL NA TRADICIJO, PREKMURSKE OKUSE IN RECEPTE, KI SEM JIH PODEDOVAL! V Gostilni Rajh jedi dišijo po Prekmurju, naj gre za tradicionalne, kot so bograč, dödoli, prekmurska gibanica in retaši, ali sodobne s podpisom 30-letnega chefa Leona Pintariča. Leta 2016 je bil nacionalni zmagovalec...
07 / 2024
Luka Jezeršek - Jezeršek gostinstvo
PARTNERSTVO NA TAGGENBRUNNU JE ZA NAS PRIZNANJE, PRILOŽNOST IN IZZIV! Posestvo in grad Taggenbrunn na avstrijskem Koroškem slovita kot priljubljena turistična točka ter tudi lokacija za prireditve in praznovanja. Njegovi lastniki, družina Riedl, so gostinski in hotelski del v upravljanje zaupali...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna