Objavili smo

Ostrige - celjskim dijakom v izziv!

12 / 2021

Ostrige niso pogosto na naših krožnikih in marsikdo jih še nikoli ni poskusil. Zato je bilo za dijake Srednje šole za gostinstvo in turizem Celje še toliko bolj zanimivo, ko jih je v okviru projekta mobilnosti Erasmus+ obiskal Johann Schlag, poznavalec ostrig in njihove priprave.

Johann Schlag je po rodu Avstrijec, drugače pa ima svoje podjetje na Finskem v Helsinkih, kjer organizira številne dogodke in predstavitve o skrivnostih in posebnostih ostrig. Ob obisku celjske šole je najprej pripravil delavnico, ki so ji z zanimanjem prisluhnili tako dijaki kot učitelji praktičnega pouka kuharstva. Naučili so se pravilno odpirati ostrige ter prepoznavati njihove značilnosti, ob tem pa izvedeli številne zanimivosti. Sveže ostrige, ki jih hranimo na hladnem, so vedno zaprte in jih ne stresamo ali prelagamo, ker se bodo odprle. Tako ostanejo dlje časa sveže oziroma se ne pokvarijo. Če se odprte ostrige rahlo dotaknemo in se ne zapre, jo iz varnostnih razlogov zavržemo. Prav tako tisto, ki se ne odpre med toplotno obdelavo. »Če bomo postregli surove, jih odpremo 15 minut pred zaužitjem, take so  najboljše,« je svetoval Schlag. Poznamo različne vrste ostrig, od evropskih do pacifiških, lahko so divje ali gojene. Evropske, na primer francoske, španske, italijanske, hrvaške ali iz slovenskega morja (pri nas živijo divje, eno podjetje jih tudi goji), so najboljše v mesecih s črko r, ko je voda hladnejša. Topla voda namreč spodbudi delovanje njihovih spolnih žlez in se začnejo razmnoževati, take pa niso primerne za prehrano. Tiste, ki so gojene v posebnih bazenih z uravnavano temperaturo, so užitne čez celo leto...

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 12/2021.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst in foto: mag. Natali Borinc, koordinatorka Erasmus+ na SŠGT Celje in Boštjan Bezgovšek, učitelj praktičnega pouka kuharstva

Deli na
06 / 2025
Gostilna Podfarovž, Vipava
TAM, KJER ŽUBORI VODA IN SE PIŠE KULINARIČNA POEZIJA  V zavetju vipavskih izvirov se skriva ena najbolj čarobnih gostiln pri nas — Podfarovž. Nima le terase, na kateri poleti goste hladi globoka senca in pomirja šepet vode, ampak tudi odlično kuhinjo. Sezonske jedi ustvarja burje vajena Primorka...
06 / 2025
Gostilna Pr Čop, Podkum
ZASAVSKI CHEF, KI PRISEGA NA DOMAČE OKUSE TAKO V SVOJI GOSTILNI KOT NA TELEVIZIJI Hiša domačih okusov Pr Čop v Podkumu je pravo srce kraja, poleg gostilne v njej delujeta tudi trgovina in pošta. Družinsko gostinsko tradicijo nadaljuje simpatični 38-letni kuharski mojster Lojze Čop, ki mu energije,...
05 / 2025
Hiša Polonka, Kobarid
PRISTNO, LOKALNO, SRČNO: ZGODBA VALTERJA KRAMARJA IN HIŠE POLONKA Ko stopiš v Hišo Polonka v Kobaridu, veš, da si prišel tja, kjer štejejo okusi, spomini in pristnost. Ta gostilna – danes že skoraj obvezna postaja za pohodnike, gurmane, ljubitelje lokalnega piva in vin – nosi v sebi več...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna