Objavili smo

Osvežilni napitki za vroče poletje - barman Rok Dobnikar

07 / 2021

KO KLASIKA ZAŽIVI V NOVIH OKUSIH
Sangrija in bovla sta priljubljena poletna napitka, ki ju lahko pripravimo vnaprej in postrežemo tudi takrat, ko se zbere več gostov. »V sangrijo gre rdeče vino in jo pred postrežbo lahko zalijemo s poljubnimi mehurčki, medtem ko gre v bovlo belo vino in tik pred postrežbo največkrat penina,« je osnovne zakonitosti razložil barman Rok Dobnikar.
Za naše bralce je pripravil nekaj klasičnih osvežilnih napitkov, a po svojem navdihu in v kombinacijah, ki so nenavadne, a preizkušeno odlične. Najbolj posebna je Sangrija fantazija, v katero je poleg rdečega vina dodal temno pivo in tik pred postrežbo dolil še tonic water. »Pri poletnih napitkih si lahko privoščimo nekoliko več drznosti, tudi z dekoracijo. Kljub temu pa vedno pazimo na usklajenost okusov, da ne pretiravamo z vsebnostjo alkohola in da napitek postrežemo dobro ohlajen,« svetuje Rok, ki se kot član Društva barmanov Slovenije z mešanjem pijač ukvarja že skoraj dve desetletji. Uspešen je tudi na barmanskih tekmovanjih. Med svoje največje uspehe šteje 6. mesto na svetovnem prvenstvu leta 2006, kjer je Slovenijo zastopal v kategoriji dolgih mešanih pijač (long drink), in 4. mesto na Mattoni svetovnem prvenstvu v pripravi brezalkoholnih koktajlov leta 2014. V njegovih mešanih napitkih lahko uživajo tudi gostje družinske Gostilne Dobnikar na Katarini pri Ljubljani, znani po okusni domači hrani (www.gostilna-dobnikar.com)...

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 7-8/2021.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Recepti:
-Ledeni čaj malo drugače
-Limonada z okusom jagode
-Poletna bovla
-Sangrija fantazija

Deli na
04 / 2024
Gostilna Murko, Slovenj Gradec
STOLETNA KOROŠKA GOSTILNA, KJER SE TRADICIJA SPOGLEDUJE S SODOBNOSTJO V Sloveniji ni veliko gostiln in družin, ki bi se lahko pohvalile s kar 120-letno tradicijo neprekinjenega delovanja, kot je to Gostilna Murko. V njeno delo in vodenje je že zelo vpeta tudi najmlajša, peta generacija. Tukaj so...
04 / 2024
Hotel The Amauris Vienna, Dunaj
HOTEL, V KATEREM SE SREČAJO ZGODOVINA, DUNAJSKI ŠARM IN VRHUNSKA KULINARIKA Lani februarja je prve goste sprejel nov luksuzni butični hotel The Amauris Vienna (Relais & Château) v samem središču Dunaja. Domuje v veličastni zgodovinski zgradbi iz leta 1860, njegova notranjost pa je preplet...
04 / 2024
Najboljši po izboru kulinaričnega vodnika Gault&Millau Slovenija 2024
GAULT&MILLAU NAJBOLJŠIM PODELIL 4 KAPE IN POSEBNA PRIZNANJA POSAMEZNIKOM V Hotelu Slon v Ljubljani je gastronomski vodič Gault&Millau Slovenija razglasil najboljše za leto 2024. Štiri kape je prejelo 10 restavracij in tri kape 30 restavracij, med slednjimi so štirje novinci. Chef leta...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.