Objavili smo

Osvežilni napitki za vroče poletje - barman Rok Dobnikar

07 / 2021

KO KLASIKA ZAŽIVI V NOVIH OKUSIH
Sangrija in bovla sta priljubljena poletna napitka, ki ju lahko pripravimo vnaprej in postrežemo tudi takrat, ko se zbere več gostov. »V sangrijo gre rdeče vino in jo pred postrežbo lahko zalijemo s poljubnimi mehurčki, medtem ko gre v bovlo belo vino in tik pred postrežbo največkrat penina,« je osnovne zakonitosti razložil barman Rok Dobnikar.
Za naše bralce je pripravil nekaj klasičnih osvežilnih napitkov, a po svojem navdihu in v kombinacijah, ki so nenavadne, a preizkušeno odlične. Najbolj posebna je Sangrija fantazija, v katero je poleg rdečega vina dodal temno pivo in tik pred postrežbo dolil še tonic water. »Pri poletnih napitkih si lahko privoščimo nekoliko več drznosti, tudi z dekoracijo. Kljub temu pa vedno pazimo na usklajenost okusov, da ne pretiravamo z vsebnostjo alkohola in da napitek postrežemo dobro ohlajen,« svetuje Rok, ki se kot član Društva barmanov Slovenije z mešanjem pijač ukvarja že skoraj dve desetletji. Uspešen je tudi na barmanskih tekmovanjih. Med svoje največje uspehe šteje 6. mesto na svetovnem prvenstvu leta 2006, kjer je Slovenijo zastopal v kategoriji dolgih mešanih pijač (long drink), in 4. mesto na Mattoni svetovnem prvenstvu v pripravi brezalkoholnih koktajlov leta 2014. V njegovih mešanih napitkih lahko uživajo tudi gostje družinske Gostilne Dobnikar na Katarini pri Ljubljani, znani po okusni domači hrani (www.gostilna-dobnikar.com)...

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 7-8/2021.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Recepti:
-Ledeni čaj malo drugače
-Limonada z okusom jagode
-Poletna bovla
-Sangrija fantazija

Deli na
02 / 2024
Hotel Sabotin, Solkan
DOBRODOŠLI V HOTELU Z NAJDALJŠO TRADICIJO NA GORIŠKEM! Hotel Sabotin v Solkanu, ki sodi pod okrilje skupine HIT, v letošnjem letu praznuje 70 let, odkar deluje pod tem imenom. Njegova zanimiva zgodovina je še veliko starejša in o tem bo pričala tudi razstava, ki jo pripravljajo ob jubileju. Danes...
02 / 2024
Restavracija Hong Kong 2, Moste pri Komendi
KITAJSKA RESTAVRACIJA, KI JE PREPRIČALA TUDI KULINARIČNE KRITIKE V restavraciji Hong Kong 2 v Mostah pri Komendi je dobro rezervirati mizo, saj je to ena tistih postojank ljubiteljev kitajske kuhinje, ki je skoraj vedno polno zasedena. Kakovost njene ponudbe in postrežbe je že pred leti prepoznal...
01 / 2024
Stara gostilna, Piran - chef Kristian Zule
SKRITI PIRANSKI KULINARIČNI IN VINSKI ZAKLADI   Le nekaj korakov od piranske promenade se v eni od uličic nahaja Stara gostilna, ki se je v zadnjih letih prelevila v »fine dining« restavracijo. V kuhinji je glavni Kristian Zule, najmlajši slovenski chef z Michelinovim priporočilom in mladi kuharski...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.