Objavili smo

Osvežilni napitki za vroče poletje - barman Rok Dobnikar

07 / 2021

KO KLASIKA ZAŽIVI V NOVIH OKUSIH
Sangrija in bovla sta priljubljena poletna napitka, ki ju lahko pripravimo vnaprej in postrežemo tudi takrat, ko se zbere več gostov. »V sangrijo gre rdeče vino in jo pred postrežbo lahko zalijemo s poljubnimi mehurčki, medtem ko gre v bovlo belo vino in tik pred postrežbo največkrat penina,« je osnovne zakonitosti razložil barman Rok Dobnikar.
Za naše bralce je pripravil nekaj klasičnih osvežilnih napitkov, a po svojem navdihu in v kombinacijah, ki so nenavadne, a preizkušeno odlične. Najbolj posebna je Sangrija fantazija, v katero je poleg rdečega vina dodal temno pivo in tik pred postrežbo dolil še tonic water. »Pri poletnih napitkih si lahko privoščimo nekoliko več drznosti, tudi z dekoracijo. Kljub temu pa vedno pazimo na usklajenost okusov, da ne pretiravamo z vsebnostjo alkohola in da napitek postrežemo dobro ohlajen,« svetuje Rok, ki se kot član Društva barmanov Slovenije z mešanjem pijač ukvarja že skoraj dve desetletji. Uspešen je tudi na barmanskih tekmovanjih. Med svoje največje uspehe šteje 6. mesto na svetovnem prvenstvu leta 2006, kjer je Slovenijo zastopal v kategoriji dolgih mešanih pijač (long drink), in 4. mesto na Mattoni svetovnem prvenstvu v pripravi brezalkoholnih koktajlov leta 2014. V njegovih mešanih napitkih lahko uživajo tudi gostje družinske Gostilne Dobnikar na Katarini pri Ljubljani, znani po okusni domači hrani (www.gostilna-dobnikar.com)...

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 7-8/2021.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Recepti:
-Ledeni čaj malo drugače
-Limonada z okusom jagode
-Poletna bovla
-Sangrija fantazija

Deli na
07 / 2024
Gostilna na Gradu, Ljubljana
TUJI GOSTJE SI ŽELIJO SPOZNATI SLOVENSKE OKUSE IN VINA! Na Ljubljanski grad iz starega mestnega jedra vodi več pešpoti in tudi razgledna vzpenjača. Ena najbolj priljubljenih turističnih točk v prestolnici je privlačna zaradi slikovite srednjeveške utrdbe in čudovitega razgleda na mesto, toda...
07 / 2024
Gostilna Rajh, Bakovci
NIKOLI NISEM POZABIL NA TRADICIJO, PREKMURSKE OKUSE IN RECEPTE, KI SEM JIH PODEDOVAL! V Gostilni Rajh jedi dišijo po Prekmurju, naj gre za tradicionalne, kot so bograč, dödoli, prekmurska gibanica in retaši, ali sodobne s podpisom 30-letnega chefa Leona Pintariča. Leta 2016 je bil nacionalni zmagovalec...
07 / 2024
Luka Jezeršek - Jezeršek gostinstvo
PARTNERSTVO NA TAGGENBRUNNU JE ZA NAS PRIZNANJE, PRILOŽNOST IN IZZIV! Posestvo in grad Taggenbrunn na avstrijskem Koroškem slovita kot priljubljena turistična točka ter tudi lokacija za prireditve in praznovanja. Njegovi lastniki, družina Riedl, so gostinski in hotelski del v upravljanje zaupali...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna