Objavili smo

Osvežilni napitki za vroče poletje - barman Rok Dobnikar

07 / 2021

KO KLASIKA ZAŽIVI V NOVIH OKUSIH
Sangrija in bovla sta priljubljena poletna napitka, ki ju lahko pripravimo vnaprej in postrežemo tudi takrat, ko se zbere več gostov. »V sangrijo gre rdeče vino in jo pred postrežbo lahko zalijemo s poljubnimi mehurčki, medtem ko gre v bovlo belo vino in tik pred postrežbo največkrat penina,« je osnovne zakonitosti razložil barman Rok Dobnikar.
Za naše bralce je pripravil nekaj klasičnih osvežilnih napitkov, a po svojem navdihu in v kombinacijah, ki so nenavadne, a preizkušeno odlične. Najbolj posebna je Sangrija fantazija, v katero je poleg rdečega vina dodal temno pivo in tik pred postrežbo dolil še tonic water. »Pri poletnih napitkih si lahko privoščimo nekoliko več drznosti, tudi z dekoracijo. Kljub temu pa vedno pazimo na usklajenost okusov, da ne pretiravamo z vsebnostjo alkohola in da napitek postrežemo dobro ohlajen,« svetuje Rok, ki se kot član Društva barmanov Slovenije z mešanjem pijač ukvarja že skoraj dve desetletji. Uspešen je tudi na barmanskih tekmovanjih. Med svoje največje uspehe šteje 6. mesto na svetovnem prvenstvu leta 2006, kjer je Slovenijo zastopal v kategoriji dolgih mešanih pijač (long drink), in 4. mesto na Mattoni svetovnem prvenstvu v pripravi brezalkoholnih koktajlov leta 2014. V njegovih mešanih napitkih lahko uživajo tudi gostje družinske Gostilne Dobnikar na Katarini pri Ljubljani, znani po okusni domači hrani (www.gostilna-dobnikar.com)...

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 7-8/2021.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Recepti:
-Ledeni čaj malo drugače
-Limonada z okusom jagode
-Poletna bovla
-Sangrija fantazija

Deli na
07 / 2021
Gostilna Jež, Jagnjenica pri Radečah - chef Rok Martinčič
TAKO DOMAČE, A VENDAR ZAPELJIVO DRUGAČE!  V Posavju, le nekaj kilometrov pred Radečami, se razteza vas z nenavadnim imenom Jagnjenica. Stari zapisi ga omenjajo že leta 1351, od kod izvira, pa ni čisto jasno. In prav tukaj stoji domača Gostilna Jež, ki se ponaša z več kot 100-letno tradicijo....
07 / 2021
Hotel in restavracija Lipa, Kranjska Gora
ZA LJUBITELJE NARAVE IN MIRU, A TUDI KULINARIČNEGA RAZVAJANJA! Butični družinski hotel Lipa v Kranjski Gori, ki ga vodita dve generaciji družine Perkolič, je po prenovi leta 2015 zasijal v novi podobi. Od nekdaj je Lipa znana tudi kot restavracija, ki s kulinaričnim in vinskim izborom ter postrežbo...
07 / 2021
Čas je za kokos
KOKOS, TROPSKI RAJ V DOMAČI KUHINJI Ste se že kdaj ujeli, da sanjarite o počitnicah, nekje daleč v tropih, kjer se na plaži v vetrcu nežno zibajo kokosove palme? Na njih pa kokosovi orehi, ki se predvsem v tajski, vietnamski in indijski kuhinji uporabljajo že stoletja. Kokosovo mleko je v azijski...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.