Objavili smo

Paninski dom na Kofcah - Moji štruklji Slovenije

07 / 2020

ŠTRUKLJI, USPEŠNICA NA PLANINI IN V MESTU!

Zgodba štrukljev družine Vogelnik in blagovne znamke Moji štruklji Slovenije se je začela pisati leta 2005 s ponudbo v planinski koči na Kofcah, Naj planinski koči leta 2019 in priljubljeni izletniški točki nad Tržičem. Nato pa uspešno nadaljevala s Štrukljarnico pod Plečnikovimi arkadami na glavni ljubljanski tržnici. Moje štruklje lahko spoznate in okušate tudi na Odprti kuhni! 

Ker je bila naša želja, da štruklje družine Vogelnik spoznamo in posnamemo tam, kjer se je njihova zgodba o uspehu začela, sva se s fotografom odpravila na Kofce nad Tržičem. Planinski dom na 1488 metrih je priljubljena izletniška točka in zlasti ob vikendih zelo obiskana. Do nje se lahko odpravite po različnih poteh, od lažjih in primernih tudi za družine (1,5 ure hoje) do zahtevnejših – vse so opisane na spletni strani www.kofce.si. No, priznam, da sva midva s fotografom, zaradi opreme seveda, prosila, da se do njega povzpneva tako, kot to počne Peter Vogelnik in redki ostali, ki planinski dom oskrbujejo. V njem je mogoče tudi prespati. Tako smo se s terenskim avtomobilom podali iz Tržiča skozi slikovito Dolžanovo sotesko, kjer se je vredno sprehoditi po lepo obnovljeni razgledni učni poti...

Pred 22 leti (leta 1998) sta vodenje koče prevzela Petrova oče in mama ter po štirih letih njeno upravljanje predala takrat komaj 22-letnemu sinu. Peter je namreč po končani srednji gostinski šoli v Radovljici nekaj časa nabiral kuharske in vodstvene izkušnje drugje, ob vikendih pa sta z ženo Moniko, takrat še punco, pomagala na planini. Peter se spominja: »Kmalu po prevzemu koče v upravljanje se mi je porodila ideja, da bi obiskovalcem ponudil štruklje, to čudovito, a kar nekako zapostavljeno slovensko jed. Prvi so bili skutni, borovničevi in že takoj tudi čokoladni...

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 7-8/2020.  Kupi izvod / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Recepti:
- Kvašen ajdov štrukelj z orehi
- Zimski krožnik Kofce
- Jota s kislim zeljem
- Borovničev štrukelj

Deli na
10 / 2020
Posestvo Pule, Trebelno - chef Urh Kapelar
V OBJEMU NARAVE IN VRHUNSKE KULINARIKE Pred petnajstimi leti je Posestvo Pule sprejelo prve goste, od lani pa svojo zgodbo nadaljuje z novo ekipo. Restavracija s chefom Urhom Kapelarjem postaja prepoznavna po kreativnih jedeh, v katerih prepleta osnove francoske in angleške kuhinje s slovenskimi tradicionalnimi...
10 / 2020
Hotel in bistro Lipa, Šempeter pri Gorici - chef Toni Ferizović
MED TRADICIJO IN SODOBNOSTJO Ste vedeli, da so tradicionalni šempetrski štruklji nekaj posebnega? Kvašeni in z bogatim orehovim nadevom navdušujejo goste v Hotelu Lipa, ki se od začetka letošnjega leta ponaša z bistrojem Lipa. Prenova ambienta in kulinarične ponudbe je svoj navdih poiskala...
10 / 2020
Buče, kraljice jeseni
Naj gre za pravljico o Pepelki in njeni polnočni kočiji ali za praznovanje noči čarovnic na zadnji oktobrski dan, v obeh primerih ima pomembno vlogo buča. Ta vrtnina je seveda zelo uporabna tudi za pripravo okusnih jesenskih in zimskih dobrot! Iz buče je mogoče hitro pripraviti okusne juhe,...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o., vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.