Objavili smo

Pivovarna Omnivar - Zvarili zmagovalno svetlo in temno pivo

04 / 2020

Za mlado ljubljansko kraft pivovarno Omnivar se je letošnje leto začelo vzpodbudno. Na tekmovanju za Naj pivo GastExpo 2020, ki ga je v okviru Sejma okusov organiziral Primorski sejem, je namreč zmagala tako v kategoriji svetlih kot temnih piv, kar je potrdilo vrhunskost njenih piv tudi s strani strokovne komisije. Kako jim to uspeva in kakšna je njihova filozofija, nam je razkril lastnik in glavni pivovar Miha Kovač. 

Miha je na področje pivovarstva, tako kot mnogi slovenski pivovarji, zašel ljubiteljsko in še med študijem veterine. Ker so bili prvi poskusi uspešni, je postopoma nadgrajeval pivovarsko opremo in znanje. Kaj kmalu pa je hobi prešel v malo večji projekt in nazadnje v pivovarno Omnivar, ki se nahaja na obrobju ljubljanskega Bežigrada. Njeno ime je sestavljeno iz besed »omnis«, ki latinsko pomeni vse, in »var«, ki je prvi del besede variti. Miha pojasni, da besedna zveza povzame etos njihovega kolektivnega mišljenja in nagnjenosti k eksperimentiranju. Že kot domači pivovar in član društva Ljubiteljev domačega pivovarstva se namreč nikoli ni omejeval s pivskimi stili in je zelo rad eksperimentiral.

Trenutno je njihovo najbolj prodajano pivo Tutti frutti, stila New England IPA, ki je letos dobilo zlato medaljo v kategoriji svetlih piv na tekmovanju Naj pivo GastExpo. Tutti frutti je eno izmed sedmih piv, ki jih v pivovarni varijo redno. Miha pojasni, da je, kot se za omenjeni stil piva spodobi, le-to na pogled motno, zlato rumene barve: »Zaradi kombinacije hmeljev ter posebnega seva pivskih kvasovk, aroma pričara vonj po tropskem sadju, grenivki, limeti in mangu, čeprav sadja v samem pivu sploh ni. Pivo po okusu nekoliko preseneti brbončice s prijetno grenčico hmelja.«

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 4/2020.

Tekst: Urša Cvilak.  Foto: Pivovarna Omnivar

MINISTER ZA ZDRAVJE OPOZARJA: PREKOMERNO UŽIVANJE ALKOHOLA ŠKODUJE ZDRAVJU!

Deli na
10 / 2020
Posestvo Pule, Trebelno - chef Urh Kapelar
V OBJEMU NARAVE IN VRHUNSKE KULINARIKE Pred petnajstimi leti je Posestvo Pule sprejelo prve goste, od lani pa svojo zgodbo nadaljuje z novo ekipo. Restavracija s chefom Urhom Kapelarjem postaja prepoznavna po kreativnih jedeh, v katerih prepleta osnove francoske in angleške kuhinje s slovenskimi tradicionalnimi...
10 / 2020
Hotel in bistro Lipa, Šempeter pri Gorici - chef Toni Ferizović
MED TRADICIJO IN SODOBNOSTJO Ste vedeli, da so tradicionalni šempetrski štruklji nekaj posebnega? Kvašeni in z bogatim orehovim nadevom navdušujejo goste v Hotelu Lipa, ki se od začetka letošnjega leta ponaša z bistrojem Lipa. Prenova ambienta in kulinarične ponudbe je svoj navdih poiskala...
10 / 2020
Buče, kraljice jeseni
Naj gre za pravljico o Pepelki in njeni polnočni kočiji ali za praznovanje noči čarovnic na zadnji oktobrski dan, v obeh primerih ima pomembno vlogo buča. Ta vrtnina je seveda zelo uporabna tudi za pripravo okusnih jesenskih in zimskih dobrot! Iz buče je mogoče hitro pripraviti okusne juhe,...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o., vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.