Objavili smo

Pivovarna Omnivar - Zvarili zmagovalno svetlo in temno pivo

04 / 2020

Za mlado ljubljansko kraft pivovarno Omnivar se je letošnje leto začelo vzpodbudno. Na tekmovanju za Naj pivo GastExpo 2020, ki ga je v okviru Sejma okusov organiziral Primorski sejem, je namreč zmagala tako v kategoriji svetlih kot temnih piv, kar je potrdilo vrhunskost njenih piv tudi s strani strokovne komisije. Kako jim to uspeva in kakšna je njihova filozofija, nam je razkril lastnik in glavni pivovar Miha Kovač. 

Miha je na področje pivovarstva, tako kot mnogi slovenski pivovarji, zašel ljubiteljsko in še med študijem veterine. Ker so bili prvi poskusi uspešni, je postopoma nadgrajeval pivovarsko opremo in znanje. Kaj kmalu pa je hobi prešel v malo večji projekt in nazadnje v pivovarno Omnivar, ki se nahaja na obrobju ljubljanskega Bežigrada. Njeno ime je sestavljeno iz besed »omnis«, ki latinsko pomeni vse, in »var«, ki je prvi del besede variti. Miha pojasni, da besedna zveza povzame etos njihovega kolektivnega mišljenja in nagnjenosti k eksperimentiranju. Že kot domači pivovar in član društva Ljubiteljev domačega pivovarstva se namreč nikoli ni omejeval s pivskimi stili in je zelo rad eksperimentiral.

Trenutno je njihovo najbolj prodajano pivo Tutti frutti, stila New England IPA, ki je letos dobilo zlato medaljo v kategoriji svetlih piv na tekmovanju Naj pivo GastExpo. Tutti frutti je eno izmed sedmih piv, ki jih v pivovarni varijo redno. Miha pojasni, da je, kot se za omenjeni stil piva spodobi, le-to na pogled motno, zlato rumene barve: »Zaradi kombinacije hmeljev ter posebnega seva pivskih kvasovk, aroma pričara vonj po tropskem sadju, grenivki, limeti in mangu, čeprav sadja v samem pivu sploh ni. Pivo po okusu nekoliko preseneti brbončice s prijetno grenčico hmelja.«

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 4/2020.

Tekst: Urša Cvilak.  Foto: Pivovarna Omnivar

MINISTER ZA ZDRAVJE OPOZARJA: PREKOMERNO UŽIVANJE ALKOHOLA ŠKODUJE ZDRAVJU!

Deli na
05 / 2023
Krčma na gradu Bogenšperk, chefa Mitja Zadravec Ribič in Marko Železnik
GRAD, NA KATEREM SE PIŠEJO ZANIMIVE ZGODBE Na gradu Bogenšperk na Dolenjskem je živel in pisal znameniti polihistor Janez Vajkard Valvasor. Tu se je pred tremi leti začela pisati tudi zanimiva, ustvarjalna in ambiciozna gostinska zgodba, katere avtor je Mitja Zadravec Ribič s svojo zagnano ekipo....
05 / 2023
Sibon Wine & Spa Resort, Jeruzalem - chef Zoran Ristič
V DEŽELI ŠIPONA ZDAJ TUDI BUTIČNI HOTEL SIBON! Med turistično najbolj prepoznavne kraje Prlekije zagotovo sodi Jeruzalem, ki je od Ljutomera oddaljen 7 kilometrov in mu pravijo tudi raj med vinogradi. Prav tu se je pred letom dni odprl štirizvezdični butični hotel Sibon Wine & Spa Resort....
05 / 2023
Gault&Millau Slovenija 2023
DESETIM RESTAVRACIJAM 4 KAPE, CHEF LETA JANEZ BRATOVŽ! Izid kulinaričnega vodnika Gault&Millau Slovenija, že petega po vrsti, je vsakič znova praznik slovenske gastronomije. Ne le zato, ker prinese priznanja in s tem potrditev že uveljavljenim in najboljšim, ampak tudi odkriva sveža gastronomska...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.