Objavili smo

Pivovarna Omnivar - Zvarili zmagovalno svetlo in temno pivo

04 / 2020

Za mlado ljubljansko kraft pivovarno Omnivar se je letošnje leto začelo vzpodbudno. Na tekmovanju za Naj pivo GastExpo 2020, ki ga je v okviru Sejma okusov organiziral Primorski sejem, je namreč zmagala tako v kategoriji svetlih kot temnih piv, kar je potrdilo vrhunskost njenih piv tudi s strani strokovne komisije. Kako jim to uspeva in kakšna je njihova filozofija, nam je razkril lastnik in glavni pivovar Miha Kovač. 

Miha je na področje pivovarstva, tako kot mnogi slovenski pivovarji, zašel ljubiteljsko in še med študijem veterine. Ker so bili prvi poskusi uspešni, je postopoma nadgrajeval pivovarsko opremo in znanje. Kaj kmalu pa je hobi prešel v malo večji projekt in nazadnje v pivovarno Omnivar, ki se nahaja na obrobju ljubljanskega Bežigrada. Njeno ime je sestavljeno iz besed »omnis«, ki latinsko pomeni vse, in »var«, ki je prvi del besede variti. Miha pojasni, da besedna zveza povzame etos njihovega kolektivnega mišljenja in nagnjenosti k eksperimentiranju. Že kot domači pivovar in član društva Ljubiteljev domačega pivovarstva se namreč nikoli ni omejeval s pivskimi stili in je zelo rad eksperimentiral.

Trenutno je njihovo najbolj prodajano pivo Tutti frutti, stila New England IPA, ki je letos dobilo zlato medaljo v kategoriji svetlih piv na tekmovanju Naj pivo GastExpo. Tutti frutti je eno izmed sedmih piv, ki jih v pivovarni varijo redno. Miha pojasni, da je, kot se za omenjeni stil piva spodobi, le-to na pogled motno, zlato rumene barve: »Zaradi kombinacije hmeljev ter posebnega seva pivskih kvasovk, aroma pričara vonj po tropskem sadju, grenivki, limeti in mangu, čeprav sadja v samem pivu sploh ni. Pivo po okusu nekoliko preseneti brbončice s prijetno grenčico hmelja.«

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 4/2020.

Tekst: Urša Cvilak.  Foto: Pivovarna Omnivar

Deli na
05 / 2020
Restavracija Strelec, Ljubljana - chef Igor Jagodic
VRTILJAK DOVRŠENIH OKUSOV NAD MESTOM V kuhinji ima rad urejenost in red. Pri kreiranju jedi pa ga najbolj navdihujejo zelenjava, sladice in letni časi. Ter to, da je lahko zvest samemu sebi. Je mojster kuharskih tehnik, barv, tekstur in harmonije okusov. To mu priznava tudi kulinarični vodnik...
05 / 2020
Chefs Care - kuharji in gostinci združili moči
Konec marca, natanko dva tedna po izbruhu korona virusa, je v Sloveniji na pobudo chefa Iztoka Gumzeja zaživel dobrodelni projekt Chefs Care, v katerem je več kot 130 kuharjev in gostincev pripravljalo malice in kosila za najbolj ranljive skupine ljudi v času pandemije. Brezplačno in srčno so skuhali...
05 / 2020
Jedi z žara - enostavno, hitro in lahkotno
Lepo vreme kliče po pripravi jedi na prostem, pikniku in druženju v naravi. Žar je kot nalašč ne samo za peko bogatih mesnih dobrot, ampak tudi za preprostejše in lahkotnejše jedi, pa naj gre za zelenjavo, ribe, meso ali sadje! Prav za vsakogar lahko pripravimo kaj okusnega. Če dodamo jedem še...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o., vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.