Objavili smo

Poklon kulinarični tradiciji kolin z jedmi v sodobni preobleki

01 / 2023

Koline so del slovenske kulinarične tradicije in na destinaciji Zeleni Kras so se domislili, kako jo obuditi ter na zanimiv način predstaviti širši publiki. Organizirali so kulinarični večer Koline 2022, na katerem je osem gostinskih ponudnikov pripravilo meni z mesnimi in drugimi jedmi, značilnimi za koline, toda v sodobni interpretaciji. 

Na destinaciji Zeleni kras so novembra v Krpanovem domu v Pivki odprli novo stran v kulinarični knjigi. Tam so RRA Zeleni kras, Društvo za gostinstvo in turizem Postojna in Pivka ter Visit Postojna (OE Turizem Zavod Znanje Postojna) skupaj organizirali kulinarični dogodek »KOLINE 2022«. Gre za prvi večji kulinarični dogodek, na katerem je moči združilo 8 gostinskih ponudnikov in pripravilo tematski večer, povezan s tradicijo kolin.
Vsak izmed sodelujočih gostincev je s svojimi kuharskimi mojstri ustvaril eno jed, ki jo je navdahnila kulinarična tradicija kolin. Glavna usmeritev, ki so ji sledili, je bila: kako predstaviti na zanimiv in inovativen način uporabo vseh delov svinjskega mesa na kolinah? 
Tako je Gostilna Špelca poskrbela za pozdrav iz kuhinje z ocvirkovimi ptički, polnjenimi z jetrno pašteto, in šilcem slivovke. Ekipa Gostilne in picerije Morski konjiček ter Bara Kočanija je pripravila vampe v ješprenovi solati z bučnim oljem (na fotografiji), Penzion Mirjam okusno krepko kostno juho z zavitkom z jušno zelenjavo. S Smrekarjeve domačije je zadišalo po potrebušini in kremi krompirja v zevnici z ocvirki krškopoljskega prašiča. Ekoturizem Hudičevec je v pokušino ponudil »rižoto« iz sladke repe s koromačem in popečeno maso pečenic, medtem ko je Avio Pub presenetil s počasi dimljeno panceto na rdeči kisli repi z bučnim pirejem in karameliziranim kostanjem. Turistična kmetija Pri Andrejevih je kulinarično doživetje zaokrožila s pršutom z domačo skuto in hruško, Bistro Štorja pa je na koncu dodal piko na i s simpatično sladico - jabolkom, ki je želelo biti štrudelj ...

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 1/2023.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst: arhiv organizatorjev   Foto: Simon Avsec

Deli na
09 / 2023
Bro'Sis Bar & Restaurant, Maribor
KO SESTRA IN BRAT ZDRUŽITA MOČI, SE BRO'SIS RODI Gostinska zgodba, ki jo v Mariboru pišeta Anja in Rok Zebec, sestra in brat, dokazuje dvoje – da se tudi v težkih časih lahko rodijo dobre stvari in da obstajajo mladi, ki jih delo v kuhinji in strežbi zelo veseli. Okusno hrano in prijazno postrežbo...
09 / 2023
Bistro Štorja, Postojna
NOVE ZGODBE IN OKUSI MED GOZDOM IN MORJEM Zakonca Marko in Anja Stanković, chef in slaščičarka, pravita, da želita z Bistrojem Štorja postaviti Postojno na kulinarični zemljevid Slovenije. Da bi se domači in tuji gostje v njej ustavljali ne le zaradi Postojnske jame, ampak tudi vrhunske kulinarične...
09 / 2023
Miralem Junuzović, Najboljši natakar / sommelier 2023
VČASIH POZABLJAMO, KAJ JE NAŠA PRVA NALOGA - DA SE GOST POČUTI DOBRO! Pri gastronomskem vodniku Gault&Millau Slovenija želijo doprinesti k dvigu ugleda in zanimanja mladih za poklic natakar, zato vsako leto podelijo tudi posebno nagrado Najboljši natakar / sommelier. Letos je šel prestižni...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.