Objavili smo

Poklon kulinarični tradiciji kolin z jedmi v sodobni preobleki

01 / 2023

Koline so del slovenske kulinarične tradicije in na destinaciji Zeleni Kras so se domislili, kako jo obuditi ter na zanimiv način predstaviti širši publiki. Organizirali so kulinarični večer Koline 2022, na katerem je osem gostinskih ponudnikov pripravilo meni z mesnimi in drugimi jedmi, značilnimi za koline, toda v sodobni interpretaciji. 

Na destinaciji Zeleni kras so novembra v Krpanovem domu v Pivki odprli novo stran v kulinarični knjigi. Tam so RRA Zeleni kras, Društvo za gostinstvo in turizem Postojna in Pivka ter Visit Postojna (OE Turizem Zavod Znanje Postojna) skupaj organizirali kulinarični dogodek »KOLINE 2022«. Gre za prvi večji kulinarični dogodek, na katerem je moči združilo 8 gostinskih ponudnikov in pripravilo tematski večer, povezan s tradicijo kolin.
Vsak izmed sodelujočih gostincev je s svojimi kuharskimi mojstri ustvaril eno jed, ki jo je navdahnila kulinarična tradicija kolin. Glavna usmeritev, ki so ji sledili, je bila: kako predstaviti na zanimiv in inovativen način uporabo vseh delov svinjskega mesa na kolinah? 
Tako je Gostilna Špelca poskrbela za pozdrav iz kuhinje z ocvirkovimi ptički, polnjenimi z jetrno pašteto, in šilcem slivovke. Ekipa Gostilne in picerije Morski konjiček ter Bara Kočanija je pripravila vampe v ješprenovi solati z bučnim oljem (na fotografiji), Penzion Mirjam okusno krepko kostno juho z zavitkom z jušno zelenjavo. S Smrekarjeve domačije je zadišalo po potrebušini in kremi krompirja v zevnici z ocvirki krškopoljskega prašiča. Ekoturizem Hudičevec je v pokušino ponudil »rižoto« iz sladke repe s koromačem in popečeno maso pečenic, medtem ko je Avio Pub presenetil s počasi dimljeno panceto na rdeči kisli repi z bučnim pirejem in karameliziranim kostanjem. Turistična kmetija Pri Andrejevih je kulinarično doživetje zaokrožila s pršutom z domačo skuto in hruško, Bistro Štorja pa je na koncu dodal piko na i s simpatično sladico - jabolkom, ki je želelo biti štrudelj ...

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 1/2023.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst: arhiv organizatorjev   Foto: Simon Avsec

Deli na
03 / 2024
Gostilna in hotel Rakar, Gorenje Ponikve
GOSTINEC JE KOT DIRIGENT, KI VODI SVOJ ORKESTER! Družinska gostilna in hotel Rakar se nahajata le streljaj od Trebnjega in dolenjske avtoceste, v vasici Gorenje Ponikve. Vodita jo Boštjan Rakar z ženo Tatjano, v posel pa kot tretja generacija že vstopajo tudi njuni trije otroci – Janez, Martin...
03 / 2024
Sunrose 7 - Gourmet & SPA Hotel, Bohinjska Bistrica
130 LET HOTELSKE TRADICIJE V NOVI PODOBI IN TUDI ZA LJUBITELJE DOBRE HRANE Sunrose 7 je butični hotel za odrasle (adults only) z 18 sobami in konceptom digitalnega detoksa. Namenjen je vsem, ki si želite umirjenega oddiha, tradicije v sodobni preobleki in bližine narave, ki vabi na izlete v hribe...
03 / 2024
Rasporella – novi rod kvasovk, poimenovan po slovenskem profesorju!
Živilsko panogo si je brez kvasovk kar težko predstavljati, pa naj gre za tiste pozitivne, ki skrbijo za fermentacijo in blagodejno vplivajo tudi na naše telo, ali tiste, zaradi katerih se jed pokvari. Delček svojega raziskovalnega sveta na tem področju nam je razkrila doc. dr. Neža Čadež, vodja...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.