Objavili smo
01 / 2023
Koline so del slovenske kulinarične tradicije in na destinaciji Zeleni Kras so se domislili, kako jo obuditi ter na zanimiv način predstaviti širši publiki. Organizirali so kulinarični večer Koline 2022, na katerem je osem gostinskih ponudnikov pripravilo meni z mesnimi in drugimi jedmi, značilnimi za koline, toda v sodobni interpretaciji.
Na destinaciji Zeleni kras so novembra v Krpanovem domu v Pivki odprli novo stran v kulinarični knjigi. Tam so RRA Zeleni kras, Društvo za gostinstvo in turizem Postojna in Pivka ter Visit Postojna (OE Turizem Zavod Znanje Postojna) skupaj organizirali kulinarični dogodek »KOLINE 2022«. Gre za prvi večji kulinarični dogodek, na katerem je moči združilo 8 gostinskih ponudnikov in pripravilo tematski večer, povezan s tradicijo kolin.
Vsak izmed sodelujočih gostincev je s svojimi kuharskimi mojstri ustvaril eno jed, ki jo je navdahnila kulinarična tradicija kolin. Glavna usmeritev, ki so ji sledili, je bila: kako predstaviti na zanimiv in inovativen način uporabo vseh delov svinjskega mesa na kolinah?
Tako je Gostilna Špelca poskrbela za pozdrav iz kuhinje z ocvirkovimi ptički, polnjenimi z jetrno pašteto, in šilcem slivovke. Ekipa Gostilne in picerije Morski konjiček ter Bara Kočanija je pripravila vampe v ješprenovi solati z bučnim oljem (na fotografiji), Penzion Mirjam okusno krepko kostno juho z zavitkom z jušno zelenjavo. S Smrekarjeve domačije je zadišalo po potrebušini in kremi krompirja v zevnici z ocvirki krškopoljskega prašiča. Ekoturizem Hudičevec je v pokušino ponudil »rižoto« iz sladke repe s koromačem in popečeno maso pečenic, medtem ko je Avio Pub presenetil s počasi dimljeno panceto na rdeči kisli repi z bučnim pirejem in karameliziranim kostanjem. Turistična kmetija Pri Andrejevih je kulinarično doživetje zaokrožila s pršutom z domačo skuto in hruško, Bistro Štorja pa je na koncu dodal piko na i s simpatično sladico - jabolkom, ki je želelo biti štrudelj ...
Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 1/2023. Nakup izvoda / Letna naročnina
Tekst: arhiv organizatorjev Foto: Simon Avsec