Objavili smo

Poklon kulinarični tradiciji kolin z jedmi v sodobni preobleki

01 / 2023

Koline so del slovenske kulinarične tradicije in na destinaciji Zeleni Kras so se domislili, kako jo obuditi ter na zanimiv način predstaviti širši publiki. Organizirali so kulinarični večer Koline 2022, na katerem je osem gostinskih ponudnikov pripravilo meni z mesnimi in drugimi jedmi, značilnimi za koline, toda v sodobni interpretaciji. 

Na destinaciji Zeleni kras so novembra v Krpanovem domu v Pivki odprli novo stran v kulinarični knjigi. Tam so RRA Zeleni kras, Društvo za gostinstvo in turizem Postojna in Pivka ter Visit Postojna (OE Turizem Zavod Znanje Postojna) skupaj organizirali kulinarični dogodek »KOLINE 2022«. Gre za prvi večji kulinarični dogodek, na katerem je moči združilo 8 gostinskih ponudnikov in pripravilo tematski večer, povezan s tradicijo kolin.
Vsak izmed sodelujočih gostincev je s svojimi kuharskimi mojstri ustvaril eno jed, ki jo je navdahnila kulinarična tradicija kolin. Glavna usmeritev, ki so ji sledili, je bila: kako predstaviti na zanimiv in inovativen način uporabo vseh delov svinjskega mesa na kolinah? 
Tako je Gostilna Špelca poskrbela za pozdrav iz kuhinje z ocvirkovimi ptički, polnjenimi z jetrno pašteto, in šilcem slivovke. Ekipa Gostilne in picerije Morski konjiček ter Bara Kočanija je pripravila vampe v ješprenovi solati z bučnim oljem (na fotografiji), Penzion Mirjam okusno krepko kostno juho z zavitkom z jušno zelenjavo. S Smrekarjeve domačije je zadišalo po potrebušini in kremi krompirja v zevnici z ocvirki krškopoljskega prašiča. Ekoturizem Hudičevec je v pokušino ponudil »rižoto« iz sladke repe s koromačem in popečeno maso pečenic, medtem ko je Avio Pub presenetil s počasi dimljeno panceto na rdeči kisli repi z bučnim pirejem in karameliziranim kostanjem. Turistična kmetija Pri Andrejevih je kulinarično doživetje zaokrožila s pršutom z domačo skuto in hruško, Bistro Štorja pa je na koncu dodal piko na i s simpatično sladico - jabolkom, ki je želelo biti štrudelj ...

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 1/2023.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst: arhiv organizatorjev   Foto: Simon Avsec

Deli na
01 / 2023
Ošterija Branik, Branik
NI POTREBE, DA KOPIRAMO DRUGE – IMAMO TOLIKO SVOJEGA! Patricija Furlan je gostinka in sommelierka po srcu in duši. Od lanskega poletja je tudi predsednica Sekcije za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS). Z njo smo se pogovarjali ne le o težavah, s katerimi se trenutno...
01 / 2023
Na Kozjanskem luštno je!
Kozjansko je mnogim znano po vsakoletni prireditvi Praznik kozjanskega jabolka, ljubiteljem neokrnjene narave pa po Kozjanskem parku, enem najstarejših in največjih zavarovanih območij v Sloveniji. Tukaj je še mogoče občudovati zaščitene visokodebelne travniške sadovnjake in suhe travnike, ki...
01 / 2023
Čas je za citruse
ŽAREK SONCA V ZIMSKIH DNEH Čeprav so citrusi na voljo skozi celo leto, dosežejo svoj vrhunec prav v zimskih mesecih. To je čas, ko je na trgovskih policah največ vrst pomaranč, limon, grenivk, klementin, mandarin, k nakupu vabijo tudi limete, pomelo, kumkvat, tangelo in ostali malo manj znani citrusi....
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.