Objavili smo
10 / 2020
V OBJEMU NARAVE IN VRHUNSKE KULINARIKE
Pred petnajstimi leti je Posestvo Pule sprejelo prve goste, od lani pa svojo zgodbo nadaljuje z novo ekipo. Restavracija s chefom Urhom Kapelarjem postaja prepoznavna po kreativnih jedeh, v katerih prepleta osnove francoske in angleške kuhinje s slovenskimi tradicionalnimi recepti. V kozarcu jih pospremijo skrbno izbrana vina iz bogato založene kleti. Podeželsko posestvo, ki je na kožo pisano vsem, željnim miru, narave, sprostitve in vrhunske kulinarike!
Od Mokronoga do Drečjega vrha nad Trebelnim vodi cesta mimo travnikov in polj, na katerih dolenjski kmetje pobirajo še zadnje pridelke, in na koncu skozi jesensko obarvan gozd. Oznake vodijo vse do Posestva Pule, ki obiskovalca že takoj očara z lego na planoti sredi gozda, panoramskim razgledom, lepo urejenimi kmečkimi poslopji in veličastnim kozolcem toplarjem. Posestvo, ki obsega 125 hektarjev zemlje in je bilo v lasti več generacij družine Jožeta Anderliča, je po obsežni in dobro premišljeni prenovi prve goste sprejelo leta 2005. S posestvom upravlja Hotel Mons d.o.o., leta 2019 pa so s prihodom nove, mlade in zagnane ekipe Pule začele zgodbo pisati na novo. Vodja posestva Alex Sagmeister Martini vidi prednosti in posebnosti turistične ponudbe Pul v neokrnjeni naravi, miru in sprostitvi, ki jo nudi, vrhunski kulinarični ponudbi, temelječi na lokalno pridelanih sestavinah in trajnosti. Ter udobnih 9 luksuznih apartmajih v lesenih hiškah, ob katerih se nahaja tudi spa z manjšim notranjim in zunanjim bazenom.
Nasproti stare kmečke hiše, urejene v manjši družinski muzej, je v nekdanji konjušnici svetla in prijetna restavracija Na Pul. Vajeti kuhinje so od lani v rokah 27-letnega chefa Urha Kapelarja, ki pove, da so njegovo kuharsko pot najbolj oblikovale in usmerjale tri osebe. Stric Jure Kapelar, prav tako kuhar, londonski chef slovenskih korenin Oliver Lešnik, pri katerem se je učil in delal več kot leto dni, ko je ta še vodil kuhinjo restavracije L'Escargot (londonska najstarejša francoska restavracija), ter mladi chef Jorg Zupan iz ljubljanskega Ateljeja. Če mu je londonska izkušnja dala znanja klasične francoske kuhinje, mu je delo pri Jorgu odprlo pogled v sodobne tehnike in trende, pravi Urh...
Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 10/2020. Kupi izvod / Letna naročnina
Tekst: Urša Cvilak Foto: Peter Irman
Recepti:
-Svinjska tlačenka, redkvica, čatni
-Gobovi njoki, jurčkova omaka, kvas, šampinjoni
-Som, špinačna krema, maslena omaka
-Dimljen srnin hrbet, pesa, vinski gel, jerebika
-Senena krema, jabolko, črni čaj, karamela