Objavili smo

Goût de France / Good France - chef Jaka Čižman

03 / 2019

Vsako leto marca v številnih državah po svetu in tudi v Sloveniji, restavracije, ki sodelujejo v projektu Goût de France / Good France, s posebno večerjo počastijo francosko kulinariko, njene vrednote in tradicijo. Letos je bila ta v znamenju Provanse in trajnostno naravnane, odgovorne gastronomije. Ob tej priložnosti smo k pogovoru povabili Florence Ferrari, novo francosko veleposlanico v Sloveniji. Jako Čižmana, chefa v francoski rezidenci, pa prosili, da pripravi nekaj tipičnih francoskih jedi.

V rezidenci francoskega veleposlaništva v Ljubljani, kjer domuje in ob različnih priložnostih prireja sprejeme veleposlanica Florence Ferrari, je ob našem prihodu že dišalo po cannelés, značilnem drobnem francoskem pecivu. Z njim in kavo naju je s fotografom veleposlanica prijazno sprejela, medtem ko je chef Jaka Čižman v kuhinji pripravljal še vrsto drugih tradicionalnih jedi iz različnih francoskih pokrajin. Francosko kuhinjo je po končani srednji gostinski šoli v Ljubljani najprej spoznaval v podjetju Eurest in nato pri francoskem chefu v takratni ljubljanski restavraciji Chez Eric. »Moja prva francoska jed je bila znamenita pita quiche lorraine,« se spominja Čižman, ki je zdaj že deveto leto uradni kuhar na francoski rezidenci. Od tradicionalnih jedi med drugim rad pripravi provansalsko morsko juho bouillabaisse, o kateri pove: »Kuhati se mora dolgo časa in v njej ne smejo manjkati provansalske začimbe - rožmarin, šetraj, timijan, lovor.« Je pristaš klasičnih francoskih okusov in jedi. Sam pripravlja tudi vse osnove (fonde) za omake...

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 3/2019.

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Recepti:
- Gougères au fromage - sirovi hrustljavčki
- Bouillabaisse au aïoli - ribja juha po mediteransko z aïoli
- Foie Gras Tarte Tatin - jabolčna pita z gosjimi jetri
- Roulé de Filets de soles à la Normande  - zvitek morskega lista po normandijsko
- Filet d'agneau en croute de pomme de terre - jagnječji file v krompirjevi skorjici
- Moelleux au chocolat, crème anglaise - čokoladni kipnik z angleško kremo
- Cannelés de Bordeaux

Deli na
02 / 2024
Hotel Sabotin, Solkan
DOBRODOŠLI V HOTELU Z NAJDALJŠO TRADICIJO NA GORIŠKEM! Hotel Sabotin v Solkanu, ki sodi pod okrilje skupine HIT, v letošnjem letu praznuje 70 let, odkar deluje pod tem imenom. Njegova zanimiva zgodovina je še veliko starejša in o tem bo pričala tudi razstava, ki jo pripravljajo ob jubileju. Danes...
02 / 2024
Restavracija Hong Kong 2, Moste pri Komendi
KITAJSKA RESTAVRACIJA, KI JE PREPRIČALA TUDI KULINARIČNE KRITIKE V restavraciji Hong Kong 2 v Mostah pri Komendi je dobro rezervirati mizo, saj je to ena tistih postojank ljubiteljev kitajske kuhinje, ki je skoraj vedno polno zasedena. Kakovost njene ponudbe in postrežbe je že pred leti prepoznal...
01 / 2024
Stara gostilna, Piran - chef Kristian Zule
SKRITI PIRANSKI KULINARIČNI IN VINSKI ZAKLADI   Le nekaj korakov od piranske promenade se v eni od uličic nahaja Stara gostilna, ki se je v zadnjih letih prelevila v »fine dining« restavracijo. V kuhinji je glavni Kristian Zule, najmlajši slovenski chef z Michelinovim priporočilom in mladi kuharski...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.