Objavili smo

Goût de France / Good France - chef Jaka Čižman

03 / 2019

Vsako leto marca v številnih državah po svetu in tudi v Sloveniji, restavracije, ki sodelujejo v projektu Goût de France / Good France, s posebno večerjo počastijo francosko kulinariko, njene vrednote in tradicijo. Letos je bila ta v znamenju Provanse in trajnostno naravnane, odgovorne gastronomije. Ob tej priložnosti smo k pogovoru povabili Florence Ferrari, novo francosko veleposlanico v Sloveniji. Jako Čižmana, chefa v francoski rezidenci, pa prosili, da pripravi nekaj tipičnih francoskih jedi.

V rezidenci francoskega veleposlaništva v Ljubljani, kjer domuje in ob različnih priložnostih prireja sprejeme veleposlanica Florence Ferrari, je ob našem prihodu že dišalo po cannelés, značilnem drobnem francoskem pecivu. Z njim in kavo naju je s fotografom veleposlanica prijazno sprejela, medtem ko je chef Jaka Čižman v kuhinji pripravljal še vrsto drugih tradicionalnih jedi iz različnih francoskih pokrajin. Francosko kuhinjo je po končani srednji gostinski šoli v Ljubljani najprej spoznaval v podjetju Eurest in nato pri francoskem chefu v takratni ljubljanski restavraciji Chez Eric. »Moja prva francoska jed je bila znamenita pita quiche lorraine,« se spominja Čižman, ki je zdaj že deveto leto uradni kuhar na francoski rezidenci. Od tradicionalnih jedi med drugim rad pripravi provansalsko morsko juho bouillabaisse, o kateri pove: »Kuhati se mora dolgo časa in v njej ne smejo manjkati provansalske začimbe - rožmarin, šetraj, timijan, lovor.« Je pristaš klasičnih francoskih okusov in jedi. Sam pripravlja tudi vse osnove (fonde) za omake...

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 3/2019.

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Recepti:
- Gougères au fromage - sirovi hrustljavčki
- Bouillabaisse au aïoli - ribja juha po mediteransko z aïoli
- Foie Gras Tarte Tatin - jabolčna pita z gosjimi jetri
- Roulé de Filets de soles à la Normande  - zvitek morskega lista po normandijsko
- Filet d'agneau en croute de pomme de terre - jagnječji file v krompirjevi skorjici
- Moelleux au chocolat, crème anglaise - čokoladni kipnik z angleško kremo
- Cannelés de Bordeaux

Deli na
01 / 2021
Darko Klemen, MasterChef Slovenije 2016 – gostilna Mama Marička
ZMAGOVALEC DRUGEGA MASTERCHEFA ODPIRA SVOJO GOSTILNO!Darko Klemen, ki je leta 2016 na tv kuharskem tekmovanju osvojil naziv MasterChef Slovenije, je zgovoren, zabaven, tudi trmast, poln idej in predan kuhanju. Sicer pa pristen Štajerc in družinski človek, ki že petnajst let živi in dela na obali....
01 / 2021
Chef Marko Brinar - kuhamo vegansko
VEGANSKA KUHINJA V NAVDIH IN IZZIVPopraznični čas je kot nalašč za različne očiščevalne diete in pripravo lažjih, tudi veganskih jedi. Da so te lahko zelo okusne in na oko privlačne, nas je prepričal chef Marko Brinar. Ob tem nam je veliko zanimivega povedal o svoji poklicni poti. In odkrito...
01 / 2021
Čas je za so(n)čne limone
Redki sadeži so tako vsestranski, kot so to limone. Kisle, sočne, dišeče, bogate z vitamini in minerali se odlično podajo tako slanim in sladkim jedem kot pijačam. Tokrat ste vabljeni na potovanje v svet okusnih sladic iz limon! LIMONA vs. LIMETA Razen tega, da je prva rumena in druga zelena,...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o., vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.