Objavili smo

Goût de France / Good France - chef Jaka Čižman

03 / 2019

Vsako leto marca v številnih državah po svetu in tudi v Sloveniji, restavracije, ki sodelujejo v projektu Goût de France / Good France, s posebno večerjo počastijo francosko kulinariko, njene vrednote in tradicijo. Letos je bila ta v znamenju Provanse in trajnostno naravnane, odgovorne gastronomije. Ob tej priložnosti smo k pogovoru povabili Florence Ferrari, novo francosko veleposlanico v Sloveniji. Jako Čižmana, chefa v francoski rezidenci, pa prosili, da pripravi nekaj tipičnih francoskih jedi.

V rezidenci francoskega veleposlaništva v Ljubljani, kjer domuje in ob različnih priložnostih prireja sprejeme veleposlanica Florence Ferrari, je ob našem prihodu že dišalo po cannelés, značilnem drobnem francoskem pecivu. Z njim in kavo naju je s fotografom veleposlanica prijazno sprejela, medtem ko je chef Jaka Čižman v kuhinji pripravljal še vrsto drugih tradicionalnih jedi iz različnih francoskih pokrajin. Francosko kuhinjo je po končani srednji gostinski šoli v Ljubljani najprej spoznaval v podjetju Eurest in nato pri francoskem chefu v takratni ljubljanski restavraciji Chez Eric. »Moja prva francoska jed je bila znamenita pita quiche lorraine,« se spominja Čižman, ki je zdaj že deveto leto uradni kuhar na francoski rezidenci. Od tradicionalnih jedi med drugim rad pripravi provansalsko morsko juho bouillabaisse, o kateri pove: »Kuhati se mora dolgo časa in v njej ne smejo manjkati provansalske začimbe - rožmarin, šetraj, timijan, lovor.« Je pristaš klasičnih francoskih okusov in jedi. Sam pripravlja tudi vse osnove (fonde) za omake...

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 3/2019.

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Recepti:
- Gougères au fromage - sirovi hrustljavčki
- Bouillabaisse au aïoli - ribja juha po mediteransko z aïoli
- Foie Gras Tarte Tatin - jabolčna pita z gosjimi jetri
- Roulé de Filets de soles à la Normande  - zvitek morskega lista po normandijsko
- Filet d'agneau en croute de pomme de terre - jagnječji file v krompirjevi skorjici
- Moelleux au chocolat, crème anglaise - čokoladni kipnik z angleško kremo
- Cannelés de Bordeaux

Deli na
04 / 2024
Gostilna Murko, Slovenj Gradec
STOLETNA KOROŠKA GOSTILNA, KJER SE TRADICIJA SPOGLEDUJE S SODOBNOSTJO V Sloveniji ni veliko gostiln in družin, ki bi se lahko pohvalile s kar 120-letno tradicijo neprekinjenega delovanja, kot je to Gostilna Murko. V njeno delo in vodenje je že zelo vpeta tudi najmlajša, peta generacija. Tukaj so...
04 / 2024
Hotel The Amauris Vienna, Dunaj
HOTEL, V KATEREM SE SREČAJO ZGODOVINA, DUNAJSKI ŠARM IN VRHUNSKA KULINARIKA Lani februarja je prve goste sprejel nov luksuzni butični hotel The Amauris Vienna (Relais & Château) v samem središču Dunaja. Domuje v veličastni zgodovinski zgradbi iz leta 1860, njegova notranjost pa je preplet...
04 / 2024
Najboljši po izboru kulinaričnega vodnika Gault&Millau Slovenija 2024
GAULT&MILLAU NAJBOLJŠIM PODELIL 4 KAPE IN POSEBNA PRIZNANJA POSAMEZNIKOM V Hotelu Slon v Ljubljani je gastronomski vodič Gault&Millau Slovenija razglasil najboljše za leto 2024. Štiri kape je prejelo 10 restavracij in tri kape 30 restavracij, med slednjimi so štirje novinci. Chef leta...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.