Objavili smo

Goût de France / Good France - chef Jaka Čižman

03 / 2019

Vsako leto marca v številnih državah po svetu in tudi v Sloveniji, restavracije, ki sodelujejo v projektu Goût de France / Good France, s posebno večerjo počastijo francosko kulinariko, njene vrednote in tradicijo. Letos je bila ta v znamenju Provanse in trajnostno naravnane, odgovorne gastronomije. Ob tej priložnosti smo k pogovoru povabili Florence Ferrari, novo francosko veleposlanico v Sloveniji. Jako Čižmana, chefa v francoski rezidenci, pa prosili, da pripravi nekaj tipičnih francoskih jedi.

V rezidenci francoskega veleposlaništva v Ljubljani, kjer domuje in ob različnih priložnostih prireja sprejeme veleposlanica Florence Ferrari, je ob našem prihodu že dišalo po cannelés, značilnem drobnem francoskem pecivu. Z njim in kavo naju je s fotografom veleposlanica prijazno sprejela, medtem ko je chef Jaka Čižman v kuhinji pripravljal še vrsto drugih tradicionalnih jedi iz različnih francoskih pokrajin. Francosko kuhinjo je po končani srednji gostinski šoli v Ljubljani najprej spoznaval v podjetju Eurest in nato pri francoskem chefu v takratni ljubljanski restavraciji Chez Eric. »Moja prva francoska jed je bila znamenita pita quiche lorraine,« se spominja Čižman, ki je zdaj že deveto leto uradni kuhar na francoski rezidenci. Od tradicionalnih jedi med drugim rad pripravi provansalsko morsko juho bouillabaisse, o kateri pove: »Kuhati se mora dolgo časa in v njej ne smejo manjkati provansalske začimbe - rožmarin, šetraj, timijan, lovor.« Je pristaš klasičnih francoskih okusov in jedi. Sam pripravlja tudi vse osnove (fonde) za omake...

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 3/2019.

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Recepti:
- Gougères au fromage - sirovi hrustljavčki
- Bouillabaisse au aïoli - ribja juha po mediteransko z aïoli
- Foie Gras Tarte Tatin - jabolčna pita z gosjimi jetri
- Roulé de Filets de soles à la Normande  - zvitek morskega lista po normandijsko
- Filet d'agneau en croute de pomme de terre - jagnječji file v krompirjevi skorjici
- Moelleux au chocolat, crème anglaise - čokoladni kipnik z angleško kremo
- Cannelés de Bordeaux

Deli na
07 / 2020
Gostilna Mahorčič, Rodik - chefinja Ksenija Krajšek Mahorčič
KJER BRKINI POLJUBIJO KRAS IN PRETEKLOST NAVDIHUJE SEDANJOST Družinska Gostilna Mahorčič v Rodiku ima dolgo tradicijo. Pred približno desetimi leti sta jo v samostojno vodenje prevzela simpatična zakonca, Martin Mahorčič in Ksenija Krajšek Mahorčič, on sommelier 3. stopnje in ona chefinja....
07 / 2020
Gostilna in pivnica Stari pisker, Celje
ZA STRASTNE MESOJEDCE IN LJUBITELJE ŽARA Gostilna in pivnica Stari pisker v starem mestnem jedru Celja je raj za ljubitelje mesnih jedi z žara. Od navdihujočih rebrc, burgerjev in steakov do svežih jastogov in ostrig – za vsak okus nekaj! Brata Aljaž in Iztok Žilnik sta v gostinstvo stopila...
07 / 2020
Paninski dom na Kofcah - Moji štruklji Slovenije
ŠTRUKLJI, USPEŠNICA NA PLANINI IN V MESTU! Zgodba štrukljev družine Vogelnik in blagovne znamke Moji štruklji Slovenije se je začela pisati leta 2005 s ponudbo v planinski koči na Kofcah, Naj planinski koči leta 2019 in priljubljeni izletniški točki nad Tržičem. Nato pa uspešno nadaljevala...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o., vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.