Objavili smo

Vegansko s Terezo Poljanič

01 / 2019

Za 28-letno Terezo Poljanič, ki že nekaj časa živi razpeta med Slovenijo in Novo Zelandijo, je nadvse plodno kulinarično leto. Decembra se je končala tretja serija tv kuharskih oddaj »Zdravo, Tereza!«, v kateri je pripravljala veganske in vegetarijanske jedi, tokrat navdahnjene s slovensko tradicijo in podeželjem ter ekološko pridelano hrano. Recepti tretje sezone so zdaj izšli tudi v novi, že tretji Terezini kuharski knjigi. Na trgovskih policah pa se uspešno uveljavljajo veganski izdelki njene blagovne znamke – Tereza’s Choice (Terezin izbor). Torej več kot dovolj razlogov za pogovor s Terezo, ki nam je zaupala tudi nekaj slastnih veganskih receptov.

Čestitke, vaši veganski recepti so postali prava uspešnica! Preprosti, zelo okusni, prijazni denarnici in predvsem veliko bolj inovativni od tiste zlate klasike, ki dlje od kuhane zelenjave ne seže. 
Tereza: Hvala. To je tudi moj namen – ljudem, tudi tistim, ki se sicer ne prehranjujejo vegansko ali vegetarijansko, predstaviti jedi, ki so zdrave in obenem okusne, četudi so pripravljene le iz zelenjave, sadja ali oreščkov. Takšne, ki jih lahko pripravimo hitro, za malico ali kosilo, kot prilogo ali glavno jed. Moji recepti so verjetno drugačni tudi zato, ker ne izhajam iz klasične kuharske šole. Končala sem študij komunikologije na ljubljanskem FDV, čemur je sledilo zelo težko obdobje v mojem življenju. Najprej je za rakom na dojki zbolela moja mami, nato še moj fant za levkemijo, in to dvakrat. Takrat sem začela zelo intenzivno razmišljati in brati o vzrokih bolezni in o zdravem načinu življenja. In vedno znova prišla do zaključka, da je pri vsem skupaj hrana še kako pomembna. Tako sem bila vedno večkrat v svoji kuhinji in ustvarjala, za njiju pa kuhala predpisane diete. V najtežjih trenutkih je bila kuhinja moje pribežališče, kjer sem lahko umirila misli in duha. Ko so se stvari izboljšale in sta bila tako mami kot fant v redu, sem spoznala, da me kuhanje pravzaprav zelo veseli. Začela sem s kuharskim blogom Teresamisu, katerega glavna tema so bile zdrave sladice...

Celoten intervju s Terezo in recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 1/2019.

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Dan Ax

Recepti:
- Zelena socca s skutnim namazom
- Pesni tartar
- Pesna ričota s pesnimi listi
- Veganski čokoladni mousse
- Veganski creme brulee

Deli na
04 / 2024
Gostilna Murko, Slovenj Gradec
STOLETNA KOROŠKA GOSTILNA, KJER SE TRADICIJA SPOGLEDUJE S SODOBNOSTJO V Sloveniji ni veliko gostiln in družin, ki bi se lahko pohvalile s kar 120-letno tradicijo neprekinjenega delovanja, kot je to Gostilna Murko. V njeno delo in vodenje je že zelo vpeta tudi najmlajša, peta generacija. Tukaj so...
04 / 2024
Hotel The Amauris Vienna, Dunaj
HOTEL, V KATEREM SE SREČAJO ZGODOVINA, DUNAJSKI ŠARM IN VRHUNSKA KULINARIKA Lani februarja je prve goste sprejel nov luksuzni butični hotel The Amauris Vienna (Relais & Château) v samem središču Dunaja. Domuje v veličastni zgodovinski zgradbi iz leta 1860, njegova notranjost pa je preplet...
04 / 2024
Najboljši po izboru kulinaričnega vodnika Gault&Millau Slovenija 2024
GAULT&MILLAU NAJBOLJŠIM PODELIL 4 KAPE IN POSEBNA PRIZNANJA POSAMEZNIKOM V Hotelu Slon v Ljubljani je gastronomski vodič Gault&Millau Slovenija razglasil najboljše za leto 2024. Štiri kape je prejelo 10 restavracij in tri kape 30 restavracij, med slednjimi so štirje novinci. Chef leta...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.