Objavili smo

Vegansko s Terezo Poljanič

01 / 2019

Za 28-letno Terezo Poljanič, ki že nekaj časa živi razpeta med Slovenijo in Novo Zelandijo, je nadvse plodno kulinarično leto. Decembra se je končala tretja serija tv kuharskih oddaj »Zdravo, Tereza!«, v kateri je pripravljala veganske in vegetarijanske jedi, tokrat navdahnjene s slovensko tradicijo in podeželjem ter ekološko pridelano hrano. Recepti tretje sezone so zdaj izšli tudi v novi, že tretji Terezini kuharski knjigi. Na trgovskih policah pa se uspešno uveljavljajo veganski izdelki njene blagovne znamke – Tereza’s Choice (Terezin izbor). Torej več kot dovolj razlogov za pogovor s Terezo, ki nam je zaupala tudi nekaj slastnih veganskih receptov.

Čestitke, vaši veganski recepti so postali prava uspešnica! Preprosti, zelo okusni, prijazni denarnici in predvsem veliko bolj inovativni od tiste zlate klasike, ki dlje od kuhane zelenjave ne seže. 
Tereza: Hvala. To je tudi moj namen – ljudem, tudi tistim, ki se sicer ne prehranjujejo vegansko ali vegetarijansko, predstaviti jedi, ki so zdrave in obenem okusne, četudi so pripravljene le iz zelenjave, sadja ali oreščkov. Takšne, ki jih lahko pripravimo hitro, za malico ali kosilo, kot prilogo ali glavno jed. Moji recepti so verjetno drugačni tudi zato, ker ne izhajam iz klasične kuharske šole. Končala sem študij komunikologije na ljubljanskem FDV, čemur je sledilo zelo težko obdobje v mojem življenju. Najprej je za rakom na dojki zbolela moja mami, nato še moj fant za levkemijo, in to dvakrat. Takrat sem začela zelo intenzivno razmišljati in brati o vzrokih bolezni in o zdravem načinu življenja. In vedno znova prišla do zaključka, da je pri vsem skupaj hrana še kako pomembna. Tako sem bila vedno večkrat v svoji kuhinji in ustvarjala, za njiju pa kuhala predpisane diete. V najtežjih trenutkih je bila kuhinja moje pribežališče, kjer sem lahko umirila misli in duha. Ko so se stvari izboljšale in sta bila tako mami kot fant v redu, sem spoznala, da me kuhanje pravzaprav zelo veseli. Začela sem s kuharskim blogom Teresamisu, katerega glavna tema so bile zdrave sladice...

Celoten intervju s Terezo in recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 1/2019.

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Dan Ax

Recepti:
- Zelena socca s skutnim namazom
- Pesni tartar
- Pesna ričota s pesnimi listi
- Veganski čokoladni mousse
- Veganski creme brulee

Deli na
07 / 2020
Gostilna Mahorčič, Rodik - chefinja Ksenija Krajšek Mahorčič
KJER BRKINI POLJUBIJO KRAS IN PRETEKLOST NAVDIHUJE SEDANJOST Družinska Gostilna Mahorčič v Rodiku ima dolgo tradicijo. Pred približno desetimi leti sta jo v samostojno vodenje prevzela simpatična zakonca, Martin Mahorčič in Ksenija Krajšek Mahorčič, on sommelier 3. stopnje in ona chefinja....
07 / 2020
Gostilna in pivnica Stari pisker, Celje
ZA STRASTNE MESOJEDCE IN LJUBITELJE ŽARA Gostilna in pivnica Stari pisker v starem mestnem jedru Celja je raj za ljubitelje mesnih jedi z žara. Od navdihujočih rebrc, burgerjev in steakov do svežih jastogov in ostrig – za vsak okus nekaj! Brata Aljaž in Iztok Žilnik sta v gostinstvo stopila...
07 / 2020
Paninski dom na Kofcah - Moji štruklji Slovenije
ŠTRUKLJI, USPEŠNICA NA PLANINI IN V MESTU! Zgodba štrukljev družine Vogelnik in blagovne znamke Moji štruklji Slovenije se je začela pisati leta 2005 s ponudbo v planinski koči na Kofcah, Naj planinski koči leta 2019 in priljubljeni izletniški točki nad Tržičem. Nato pa uspešno nadaljevala...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o., vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.