Objavili smo
04 / 2020
Širši javnosti je postal znan po avtorskih kuharskih oddajah na nacionalni televiziji in na mednarodnem tv kanalu 24Kitchen. Pred nekaj meseci je izšla tudi njegova prva kuharska knjiga Z vrta na mizo. A 46-letni Primož Dolničar je še veliko več kot zgolj uspešen kuharski in mizarski samouk. Je tudi pisec, scenograf, režiser, fotograf, estet…
V nekdanji mizarski delavnici na obrobju Ljubljane, ki je ohranila svoj značaj in postala čudovit studio, vlada ustvarjalni nered. V enem kotu kulise za nek dogodek, v drugem mizarski delovni načrti in leseni izdelki, ob steni kuhinjski kot z aparati in velikim pultom, nekoliko stran fotografske luči. V sredini velikega prostora pa kamin s prasketajočim ognjem in masivne lesene mize, ki so kot nalašč za druženja ob kulinariki, a tudi za fotografiranje. »Od nekdaj me zanima veliko različnih stvari. Verjetno sem se zato odločil za študij filozofije, vendar so me kmalu zapeljale še druge ljubezni,« v smehu pove Primož Dolničar. V preteklosti se je ukvarjal tudi s plesom, scenografijo, režijo, filozofijo in mikrobiologijo, tv voditeljstvom, nekoliko kasneje z gostinstvom. Danes pa predvsem z mizarjenjem in kuhanjem ter vsem, kar je z njim povezano - pisanje, fotografiranje, snemanje, organiziranje delavnic, tudi za otroke, dogodkov in team buildingov… V začetku leta 2018 je širši javnosti postal znan kot prvi (in do zdaj edini) Slovenec z lastno kuharsko oddajo na mednarodnem tv kanalu 24Kitchen...
Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 4/2020.
Objavljeni recepti so iz knjige Z vrta na mizo avtorja Primoža Dolničarja, ki je izšla pri Cankarjevi založbi (2019). Objavljeno z dovoljenjem založbe.
Tekst: Urša Cvilak Foto: arhiv Cankarjeve založbe
Recepti:
- Piščančja jetrna pašteta
- Prata
- Zeliščna juha z žara
- Nadevani paradižniki
- Telečje ličnice s čebulno marmelado
- Pehtrančki