Objavili smo
03 / 2018
Solkanska Ošterija Žogica več kot upravičeno nosi naziv Hiša sukenskega reguta! Njena zagnana in simpatična ekipa je že osmo leto zapored pripravila meni z jedmi iz solkanskega radiča oziroma sukenskega reguta, kot mu pravijo domačini, ker naj bi ga največ uspevalo na Solkanskem polju. Za novinarje pa celo pripravila izobraževalno turo o njegovi vzgoji in zgodovini, o čemer je veliko zanimivega vedel povedati Toni Gomišček, tudi avtor knjižice o sukenskem regutu.
Če je nekoč ta zimska zelenjavna poslastice, zdaj zaradi svoje oblike ljubkovalno imenovana tudi novogoriška vrtnica, končala na krožnikih dobrojedcev in gostiln na italijanski strani meji, zdaj temu, tudi na račun Žogice, ni več tako. S pridelovalci goriškega radiča, ki se z njegovim gojenjem ukvarjajo že leta in ga vzgojijo iz lastnih semen – vse druge vrste radiča so po Gomiščkovih besedah le variacije solkanskega izvirnika – so stkali pristne vezi. Radič zahteva dosti dela, njegova pot do krožnika je dolga...
Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 3/2018.
Tekst in foto: Urša Cvilak