Objavili smo

Ošterija Žogica, Solkan - radič sukenski regut

03 / 2018

Solkanska Ošterija Žogica več kot upravičeno nosi naziv Hiša sukenskega reguta! Njena zagnana in simpatična ekipa je že osmo leto zapored pripravila meni z jedmi iz solkanskega radiča oziroma sukenskega reguta, kot mu pravijo domačini, ker naj bi ga največ uspevalo na Solkanskem polju. Za novinarje pa celo pripravila izobraževalno turo o njegovi vzgoji in zgodovini, o čemer je veliko zanimivega vedel povedati Toni Gomišček, tudi avtor knjižice o sukenskem regutu. 

Če je nekoč ta zimska zelenjavna poslastice, zdaj zaradi svoje oblike ljubkovalno imenovana tudi novogoriška vrtnica, končala na krožnikih dobrojedcev in gostiln na italijanski strani meji, zdaj temu, tudi na račun Žogice, ni več tako. S pridelovalci goriškega radiča, ki se z njegovim gojenjem ukvarjajo že leta in ga vzgojijo iz lastnih semen – vse druge vrste radiča so po Gomiščkovih besedah le variacije solkanskega izvirnika – so stkali pristne vezi. Radič zahteva dosti dela, njegova pot do krožnika je dolga...

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 3/2018.

Tekst in foto: Urša Cvilak

Deli na
05 / 2022
Gostišče Kapušin, Krasinec
VABLJENI NA RAZVAJANJE BRBONČIC V BELO KRAJINO V vasi Krasinec, tik ob cesti Podzemelj – Adlešiči in le streljaj od reke Kolpe, stoji Gostišče Kapušin. Znano je po gostoljubnosti, izvrstni hrani, ki temelji na tradiciji belokranjskih okusov v sodobni preobleki in lokalnih živilih. Tukaj na svoj...
05 / 2022
Terme Snovik, Restavracija Potočka - vodja kuhinje Advija Halilović
20 LET TERMALNIH RAZVAJANJ V ZELENI TUHINJSKI DOLINI Ste vedeli, da so Terme Snovik najvišje ležeče terme v Sloveniji in da so leta 2008 postale prve eko terme pri nas? Njihova ponudba sledi načelom Kneippove filozofije zdravega in uravnoteženega življenjskega sloga. Poleg kopanja v termalni vodi...
05 / 2022
6 enostavnih receptov za nepozabni »cheesecake«
STE ZA KLASIKO ALI MODEREN PRIDIH? Če mislite, da je cheesecake - ali po naše sirova torta - ameriška pogruntavščina, ste se zmotili. Na grškem otoku Samos so jo poznali že pred več kot 4 tisoč leti. Preprost sirni kolač so pripravljali iz svežega sirčka, ki so mu primešali moko in med...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.