Objavili smo

Ošterija Žogica, Solkan - radič sukenski regut

03 / 2018

Solkanska Ošterija Žogica več kot upravičeno nosi naziv Hiša sukenskega reguta! Njena zagnana in simpatična ekipa je že osmo leto zapored pripravila meni z jedmi iz solkanskega radiča oziroma sukenskega reguta, kot mu pravijo domačini, ker naj bi ga največ uspevalo na Solkanskem polju. Za novinarje pa celo pripravila izobraževalno turo o njegovi vzgoji in zgodovini, o čemer je veliko zanimivega vedel povedati Toni Gomišček, tudi avtor knjižice o sukenskem regutu. 

Če je nekoč ta zimska zelenjavna poslastice, zdaj zaradi svoje oblike ljubkovalno imenovana tudi novogoriška vrtnica, končala na krožnikih dobrojedcev in gostiln na italijanski strani meji, zdaj temu, tudi na račun Žogice, ni več tako. S pridelovalci goriškega radiča, ki se z njegovim gojenjem ukvarjajo že leta in ga vzgojijo iz lastnih semen – vse druge vrste radiča so po Gomiščkovih besedah le variacije solkanskega izvirnika – so stkali pristne vezi. Radič zahteva dosti dela, njegova pot do krožnika je dolga...

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 3/2018.

Tekst in foto: Urša Cvilak

Deli na
03 / 2024
Gostilna in hotel Rakar, Gorenje Ponikve
GOSTINEC JE KOT DIRIGENT, KI VODI SVOJ ORKESTER! Družinska gostilna in hotel Rakar se nahajata le streljaj od Trebnjega in dolenjske avtoceste, v vasici Gorenje Ponikve. Vodita jo Boštjan Rakar z ženo Tatjano, v posel pa kot tretja generacija že vstopajo tudi njuni trije otroci – Janez, Martin...
03 / 2024
Sunrose 7 - Gourmet & SPA Hotel, Bohinjska Bistrica
130 LET HOTELSKE TRADICIJE V NOVI PODOBI IN TUDI ZA LJUBITELJE DOBRE HRANE Sunrose 7 je butični hotel za odrasle (adults only) z 18 sobami in konceptom digitalnega detoksa. Namenjen je vsem, ki si želite umirjenega oddiha, tradicije v sodobni preobleki in bližine narave, ki vabi na izlete v hribe...
03 / 2024
Rasporella – novi rod kvasovk, poimenovan po slovenskem profesorju!
Živilsko panogo si je brez kvasovk kar težko predstavljati, pa naj gre za tiste pozitivne, ki skrbijo za fermentacijo in blagodejno vplivajo tudi na naše telo, ali tiste, zaradi katerih se jed pokvari. Delček svojega raziskovalnega sveta na tem področju nam je razkrila doc. dr. Neža Čadež, vodja...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.