Objavili smo

Ošterija Žogica, Solkan - radič sukenski regut

03 / 2018

Solkanska Ošterija Žogica več kot upravičeno nosi naziv Hiša sukenskega reguta! Njena zagnana in simpatična ekipa je že osmo leto zapored pripravila meni z jedmi iz solkanskega radiča oziroma sukenskega reguta, kot mu pravijo domačini, ker naj bi ga največ uspevalo na Solkanskem polju. Za novinarje pa celo pripravila izobraževalno turo o njegovi vzgoji in zgodovini, o čemer je veliko zanimivega vedel povedati Toni Gomišček, tudi avtor knjižice o sukenskem regutu. 

Če je nekoč ta zimska zelenjavna poslastice, zdaj zaradi svoje oblike ljubkovalno imenovana tudi novogoriška vrtnica, končala na krožnikih dobrojedcev in gostiln na italijanski strani meji, zdaj temu, tudi na račun Žogice, ni več tako. S pridelovalci goriškega radiča, ki se z njegovim gojenjem ukvarjajo že leta in ga vzgojijo iz lastnih semen – vse druge vrste radiča so po Gomiščkovih besedah le variacije solkanskega izvirnika – so stkali pristne vezi. Radič zahteva dosti dela, njegova pot do krožnika je dolga...

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 3/2018.

Tekst in foto: Urša Cvilak

Deli na
12 / 2024
Restavracija A3, Grad Rajhenburg
KJER SI DOBRE JEDI IN POSAVSKA VINA PODAJAJO ROKO Z GRAJSKO ZGODOVINO  Na pečini, s katere se odpira pogled na široko in lenobno ovinkasto strugo reke Save in Brestanico, v svoji celovito obnovljeni podobi stoji grad Rajhenburg. V njem so nekoč trapisti izdelovali čokolado, likerje in sir ter pridelovali...
12 / 2024
BIC Ljubljana - nagrajene magdalenice in druge praznične sladice
Decembra v slaščičarskih delavnicah na Biotehniškem izobraževalnem centru Ljubljana (BIC) diši po prazničnih piškotih, pitah in poticah. Še vedno pa odmeva tudi uspešen nastop dijakov, bodočih slaščičark in slaščičarjev, na mednarodnem tekmovanju Interslast v Termah Tuhelj na Hrvaškem....
11 / 2024
Hotel Plesnik, Logarska dolina
SVEŽ VETER V JADRIH HOTELA PLESNIK Hotel Plesnik bo prihodnje leto praznoval tri desetletja delovanja od ponovne otvoritve in v jubilejno leto vstopa s pomembnimi novostmi in zagonom. Novi chef Tom Čopar je pod taktirko pionirja slovenske visoke kulinarike Janeza Bratovža zasnoval ponudbo, v kateri...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna