Objavili smo

Ošterija Žogica, Solkan - radič sukenski regut

03 / 2018

Solkanska Ošterija Žogica več kot upravičeno nosi naziv Hiša sukenskega reguta! Njena zagnana in simpatična ekipa je že osmo leto zapored pripravila meni z jedmi iz solkanskega radiča oziroma sukenskega reguta, kot mu pravijo domačini, ker naj bi ga največ uspevalo na Solkanskem polju. Za novinarje pa celo pripravila izobraževalno turo o njegovi vzgoji in zgodovini, o čemer je veliko zanimivega vedel povedati Toni Gomišček, tudi avtor knjižice o sukenskem regutu. 

Če je nekoč ta zimska zelenjavna poslastice, zdaj zaradi svoje oblike ljubkovalno imenovana tudi novogoriška vrtnica, končala na krožnikih dobrojedcev in gostiln na italijanski strani meji, zdaj temu, tudi na račun Žogice, ni več tako. S pridelovalci goriškega radiča, ki se z njegovim gojenjem ukvarjajo že leta in ga vzgojijo iz lastnih semen – vse druge vrste radiča so po Gomiščkovih besedah le variacije solkanskega izvirnika – so stkali pristne vezi. Radič zahteva dosti dela, njegova pot do krožnika je dolga...

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 3/2018.

Tekst in foto: Urša Cvilak

Deli na
05 / 2023
Krčma na gradu Bogenšperk, chefa Mitja Zadravec Ribič in Marko Železnik
GRAD, NA KATEREM SE PIŠEJO ZANIMIVE ZGODBE Na gradu Bogenšperk na Dolenjskem je živel in pisal znameniti polihistor Janez Vajkard Valvasor. Tu se je pred tremi leti začela pisati tudi zanimiva, ustvarjalna in ambiciozna gostinska zgodba, katere avtor je Mitja Zadravec Ribič s svojo zagnano ekipo....
05 / 2023
Sibon Wine & Spa Resort, Jeruzalem - chef Zoran Ristič
V DEŽELI ŠIPONA ZDAJ TUDI BUTIČNI HOTEL SIBON! Med turistično najbolj prepoznavne kraje Prlekije zagotovo sodi Jeruzalem, ki je od Ljutomera oddaljen 7 kilometrov in mu pravijo tudi raj med vinogradi. Prav tu se je pred letom dni odprl štirizvezdični butični hotel Sibon Wine & Spa Resort....
05 / 2023
Gault&Millau Slovenija 2023
DESETIM RESTAVRACIJAM 4 KAPE, CHEF LETA JANEZ BRATOVŽ! Izid kulinaričnega vodnika Gault&Millau Slovenija, že petega po vrsti, je vsakič znova praznik slovenske gastronomije. Ne le zato, ker prinese priznanja in s tem potrditev že uveljavljenim in najboljšim, ampak tudi odkriva sveža gastronomska...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.