Objavili smo

Radič, zimska kulinarična poslastica

01 / 2022

Okusna in zdrava zelenjava, ki v solati ali jedeh obogati zimske jedi, je zagotovo radič. Pri nas med posebej cenjene in priljubljene sodita sukenski regut ali goriška vrtnica in treviški radič, ki navdušujeta ne le s svojim izgledom, temveč tudi hrustljavostjo, okusnostjo in prijetno grenkobo. 

ČUDOVITA PALETA BARV IN OBLIK
Ena glavnih zimskih solat je radič, ki mu za rast, podobno kakor endiviji, pašejo nizke temperature. Vse od pozne jeseni pa do zgodnje pomladi lahko naše krožnike bogatijo radiči različnih barv, od rdeče, roza, zelene, rumeno zelene do pisane, in oblik. Obstaja veliko sort te zimske poslastice iz družine radičevk (lat. Cichoriaceae). V grobem pa jih delimo na glavnate radiče (npr. tržaški solatnik, palla rosa, castelfranco) in radiče za rezanje (tržaški solatnik). Nekatere sorte so primerne za siljenje (vitlof, goriški, verona…), postopek, pri katerem glavicam, ki poženejo iz korenin radiča, odstranijo liste in jih shranijo čez zimo v zasipnici. Iz teh korenin nato zrastejo sočne, hrustljave glavice, ki so prava kulinarična poslastica.

RAZNOLIKA KULINARIČNA UPORABNOST 
Hrustljavi in pisani listi radiča so odlični presni, zato jih največkrat uporabimo prav za pripravo solat. Če težko prenašamo njihovo grenkobo, jo lahko omilimo s tem, da odstranimo bele dele listov ali pa liste narežemo čim bolj na drobno. Pomaga, če radiču dodamo topel fižol, jajca, krompir ali grenak okus omilimo z dodatkom negrenkih vrst solat. 
Radič je odličen tudi za pripravo hladnih in toplih jedi, kot so namazi, rižote, juhe, omake. Lahko ga popečemo v ponvi, gratiniramo v pečici ali uporabimo kot nadev v testeninah. Negrenke vrste radiča se dobro obnesejo tudi v sladicah in marmeladah...

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 1/2022.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst in foto: Guliver/Stockfood

Recepti:
-Radič z bulgurjem, vloženo zelenjavo in češnjevim paradižnikom
-Treviški radič s kremo tahini, baziliko, feto in pinjolami
-Slana pita z radičem

Deli na
11 / 2022
Gostilna Zlato runo, Dobrova
GRUZIJA NI SAMO VINO IZ AMFORE, AMPAK TUDI ODLIČNA HRANA! Na obrobju Ljubljane je gostilna Zlato runo, na vrtu katere stojita največja glinena amfora in vrč pri nas. Oba prepoznavna simbola Gruzije, katere bogato kulinarično in vinsko tradicijo Slovencem že desetletja z ljubeznijo predstavlja simpatična...
11 / 2022
Irena Orešnik: Kmečko sirarstvo je v vzponu
Sirarka Irena Orešnik je energična sogovornica, ki je do slovenskega kmečkega sirarstva in državnih vatlov, ki krojijo njegovo usodo, kritična, a obenem tudi optimistična. Več mandatov je bila predsednica in gonilna sila Združenja kmečkih sirarjev Slovenije, zdaj je podpredsednica Evropske mreže...
11 / 2022
Izvorno slovensko - Iz Doline Soče
SOČA, ZELENA NIT KOLEKTIVNE ZNAMKE Dolina Soče, ena izmed vodilnih turističnih destinacij Slovenije, privablja obiskovalce od vsepovsod. Edinstvena barva reke Soče, vršaci Julijskih Alp, dediščina prve svetovne vojne ter čarobna mešanica Mediterana in Alp v kulturi in gastronomiji ponujajo izjemne...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.