Objavili smo

Radič, zimska kulinarična poslastica

01 / 2022

Okusna in zdrava zelenjava, ki v solati ali jedeh obogati zimske jedi, je zagotovo radič. Pri nas med posebej cenjene in priljubljene sodita sukenski regut ali goriška vrtnica in treviški radič, ki navdušujeta ne le s svojim izgledom, temveč tudi hrustljavostjo, okusnostjo in prijetno grenkobo. 

ČUDOVITA PALETA BARV IN OBLIK
Ena glavnih zimskih solat je radič, ki mu za rast, podobno kakor endiviji, pašejo nizke temperature. Vse od pozne jeseni pa do zgodnje pomladi lahko naše krožnike bogatijo radiči različnih barv, od rdeče, roza, zelene, rumeno zelene do pisane, in oblik. Obstaja veliko sort te zimske poslastice iz družine radičevk (lat. Cichoriaceae). V grobem pa jih delimo na glavnate radiče (npr. tržaški solatnik, palla rosa, castelfranco) in radiče za rezanje (tržaški solatnik). Nekatere sorte so primerne za siljenje (vitlof, goriški, verona…), postopek, pri katerem glavicam, ki poženejo iz korenin radiča, odstranijo liste in jih shranijo čez zimo v zasipnici. Iz teh korenin nato zrastejo sočne, hrustljave glavice, ki so prava kulinarična poslastica.

RAZNOLIKA KULINARIČNA UPORABNOST 
Hrustljavi in pisani listi radiča so odlični presni, zato jih največkrat uporabimo prav za pripravo solat. Če težko prenašamo njihovo grenkobo, jo lahko omilimo s tem, da odstranimo bele dele listov ali pa liste narežemo čim bolj na drobno. Pomaga, če radiču dodamo topel fižol, jajca, krompir ali grenak okus omilimo z dodatkom negrenkih vrst solat. 
Radič je odličen tudi za pripravo hladnih in toplih jedi, kot so namazi, rižote, juhe, omake. Lahko ga popečemo v ponvi, gratiniramo v pečici ali uporabimo kot nadev v testeninah. Negrenke vrste radiča se dobro obnesejo tudi v sladicah in marmeladah...

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 1/2022.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst in foto: Guliver/Stockfood

Recepti:
-Radič z bulgurjem, vloženo zelenjavo in češnjevim paradižnikom
-Treviški radič s kremo tahini, baziliko, feto in pinjolami
-Slana pita z radičem

Deli na
01 / 2022
Austria Trend Hotel Ljubljana - Winners Lounge
HOTEL, KI V LETO 2022 VSTOPA OPTIMISTIČNO IN Z NOVOSTMI  Kljub težki preizkušnji zadnjih dveh let, pred katero so bili zaradi pandemije postavljeni hotelirji po vsem svetu, v Austria Trend Hotelu Ljubljana (4* Superior) v leto 2022 vstopajo naravnani pozitivno. Med drugim so dokončali prenovo hotelskih...
01 / 2022
Slaščičarna Maxi, Ljubljana
SLAŠČIČARNA ZA NOSTALGIKE IN VSE DRUGE SLADKOLJUBE Novembra je trgovska hiša Maximarket (krajše kar Maxi) v središču Ljubljane praznovala zlati jubilej – 50 let, odkar je leta 1971 odprla svoja vrata. Pod njeno streho se nahaja tudi Slaščičarna Maxi, ki prav toliko let razvaja meščane in...
01 / 2022
Ne le potica, tudi štruklji so vseslovenska posebnost!
Prof. dr. Janez Bogataj je etnolog in eden največjih poznavalcev ter raziskovalcev naše kulinarične identitete in tradicije. Samo lani je pod njegovim avtorstvom izšlo osem knjig na to temo, zadnja med njimi je posvečena štrukljem. Poleg tega je konec leta za dve knjigi - Mojstrovine s kranjsko...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.