Objavili smo

Restavracija David Toutain, Pariz

07 / 2018

Če boste v Parizu vprašali ljubitelja dobre hrane, kdo od mlajših kuharjev je v samem vrhu, bodo brez pomisleka izstrelili ime David Toutain. Mladi chef se je učil in bil sous-chef pri slavnih kuharjih v Franciji, potoval je po svetu in dopolnjeval svoje znanje.

Leta 2010 se je David Toutain po nabiranju izkušenj pri znanih chefih odločil vrniti v Francijo in decembra 2013 je odprl svojo restavracijo na levem bregu Sene v prestižnem sedmem okrožju. Leta 2015 je dobil svojo prvo Michelinovo zvezdico, čez dve leti pa štiri kape v znamenitem vodniku Gault & Millau. Manjša restavracija, sestavljena iz treh sob, sprejme samo 40 gostov. Mize so iz debelega lesa, brez prtov, za dekoracijo velike zelene veje. Že s samim izgledom restavracije želi chef David Toutain izpostaviti enostavnost in spomine na kmetijo v Normandiji, kjer je odraščal pri starih starših. Uporablja najboljše sledljive sestavine, s keramičnimi krožniki in dekoracijo pa poudarja povezanost z zemljo in naravo. Rezervacija je obvezna, saj je bila restavracija tudi ob našem obisku polna do zadnjega stola. Zelo prijazni natakarji so nam najprej postregli izvrsten šampanjec Origin‘Elle. Vinar Francoise Bedel je že 20 let s srcem in dušo predan biodinamiki po vseh pravilih, ki jih je postavil Rudolf Steiner. Rose šampanjec (90% pinot meunier, 10% modri pinot) iz grozdja trt, starih 30 do 60 let, je na kvasovkah zorel najmanj pet let. Zelo suho peneče vino samo z 1,2 g sladkorja je prineslo svežino, lahkotnost in sadnost...

Celoten članek je  objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 7-8/2018.

Tekst in foto: Mira Šemić (sommelier 3, WSET Weinakademiker)

Deli na
09 / 2024
Gostilna in hotel Kunst, Leskovec pri Krškem
KUNSTOVI TA MLADI NADALJUJEJO, V PONUDBI OSTAJATA GLAVNA KRŠKOPOLJEC IN KOPUN Čeprav na obrobju Krškega in v hotelskem delu s poudarkom na poslovnem turizmu, družinsko vodena Gostilna in hotel Kunst ter njegova ekipa živita in dihata z lokalnim okoljem in domačini. Tukaj so doma prijazen sprejem...
09 / 2024
Pri Baronu, Planica nad Framom
BARONOVA EKO IDILA NA POHORJU, PERMAKULTURNI VRT IN ZGODOVINSKE JEDI Na Turistični in ekološki kmetiji Pri Baronu se je v družini turistična dejavnost začela v sedemdesetih letih, ko je babica sedanjega gospodarja Borisa Uranjeka začela z dejavnostjo na Gertovi domačiji v isti vasi. Na zdajšnji...
09 / 2024
Pršut in teran – ambasadorja kraške gastronomije
Doc. dr. Stanislav Renčelj je priznan kot eden vodilnih slovenskih strokovnjakov na področju predelave in priprave suhih mesnin. Svoje bogato znanje in izkušnje je uspešno prenašal v številna podjetja. Obenem je avtor več kot 50 knjig na temo suhih mesnin in slovenske kulinarične dediščine,...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna