Objavili smo

Restavracija Dewakan, Kuala Lumpur - chef Darren Teoh

04 / 2020

Velikokrat sem že poudarila, da so moje potovalne destinacije pogojene z izvrstno kulinariko, ki jo ponujajo, ali z odličnimi vini. Nič drugače ni bilo med letošnjimi zimskimi počitnicami. Začetek potovanja je bil obisk Kuala Lumpurja in restavracije Dewakan, ki jo je lani izbor 50 Best Restaurants uvrstil na 46. mesto v Aziji in podelil naziv najboljše restavracije v Maleziji.

Kuala Lumpur me je prepričal z izborno kulinariko ter bivanjem v odličnem hotelu Mandarin Oriental, v soseščini najbolj znanih stavb v Maleziji, dveh Petronasovih stolpov. Skozi stoletja so se valovi migrantov zgrinjali na malezijski polotok - Kitajci, Japonci, Indijci, Indonezijci, Tajci in drugi, ki so prinesli s sabo svojo kulinariko. Danes je čudovita ponudba hrane, poleg tradicionalne, tako imenovane malay kulinarike, rezultat multikulturnih vplivov in kolonizacijskih odmevov preteklosti. 
Najbolj znana restavracija v Maleziji je Dewakan. Ime je sestavljeno iz dveh domačih besed: dewa – bog in makan – jesti. Pomeni torej božanska hrana. Glavni chef in vodja restavracije je Darren Teoh. V mladosti ga je veliko bolj vleklo v svet dizajna, na očetovo sugestijo pa se je obrnil h kuhanju. Njegova umetniška žilica se danes prepozna v ureditvi restavracije, izbiri posode, v kateri streže svoje jedi, in nenazadnje v sami hrani. Kot pove, je odrasel v matriarhalni sredini; babica, mama in teta so bile izvrstne kuharice. Po končani gostinski šoli se je učil v priznanih vrhunskih restavracijah, pet let je delal tudi v zelo znani singapurski restavraciji Les Amis, o kateri sem že pisala pred dvema letoma. Bil je tudi predavatelj molekularne kulinarike na univerzi v Kuala Lumpurju. Leta 2015 je na noge postavil Dewakan, in sicer kot restavracijo, v kateri je poučeval študente in začel z zbiranjem starih malezijskih receptov ter spoznavanjem že pozabljenih sestavin in začimb...

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 4/2020.

Tekst in foto: Mira Šemić (sommelier 3, WSET Wineakademiker)

Deli na
10 / 2020
Posestvo Pule, Trebelno - chef Urh Kapelar
V OBJEMU NARAVE IN VRHUNSKE KULINARIKE Pred petnajstimi leti je Posestvo Pule sprejelo prve goste, od lani pa svojo zgodbo nadaljuje z novo ekipo. Restavracija s chefom Urhom Kapelarjem postaja prepoznavna po kreativnih jedeh, v katerih prepleta osnove francoske in angleške kuhinje s slovenskimi tradicionalnimi...
10 / 2020
Hotel in bistro Lipa, Šempeter pri Gorici - chef Toni Ferizović
MED TRADICIJO IN SODOBNOSTJO Ste vedeli, da so tradicionalni šempetrski štruklji nekaj posebnega? Kvašeni in z bogatim orehovim nadevom navdušujejo goste v Hotelu Lipa, ki se od začetka letošnjega leta ponaša z bistrojem Lipa. Prenova ambienta in kulinarične ponudbe je svoj navdih poiskala...
10 / 2020
Izvorno slovensko - Bohinjsko, From Bohinj
ZGODBE, V KATERIH STA UJETA BOHINJSKO SRCE IN DUŠA Bohinjci so odgovorni, trmasti in dosledni ljudje. Izklesala jih je dolga era železarstva pa tudi oddaljenost od udobja urbanega okolja. Že stoletja se borijo s težkimi pogoji življenja v gorskem alpskem prostoru, ki ohranjen, kot je, dokazuje,...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o., vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.