Objavili smo

Restavracija Dewakan, Kuala Lumpur - chef Darren Teoh

04 / 2020

Velikokrat sem že poudarila, da so moje potovalne destinacije pogojene z izvrstno kulinariko, ki jo ponujajo, ali z odličnimi vini. Nič drugače ni bilo med letošnjimi zimskimi počitnicami. Začetek potovanja je bil obisk Kuala Lumpurja in restavracije Dewakan, ki jo je lani izbor 50 Best Restaurants uvrstil na 46. mesto v Aziji in podelil naziv najboljše restavracije v Maleziji.

Kuala Lumpur me je prepričal z izborno kulinariko ter bivanjem v odličnem hotelu Mandarin Oriental, v soseščini najbolj znanih stavb v Maleziji, dveh Petronasovih stolpov. Skozi stoletja so se valovi migrantov zgrinjali na malezijski polotok - Kitajci, Japonci, Indijci, Indonezijci, Tajci in drugi, ki so prinesli s sabo svojo kulinariko. Danes je čudovita ponudba hrane, poleg tradicionalne, tako imenovane malay kulinarike, rezultat multikulturnih vplivov in kolonizacijskih odmevov preteklosti. 
Najbolj znana restavracija v Maleziji je Dewakan. Ime je sestavljeno iz dveh domačih besed: dewa – bog in makan – jesti. Pomeni torej božanska hrana. Glavni chef in vodja restavracije je Darren Teoh. V mladosti ga je veliko bolj vleklo v svet dizajna, na očetovo sugestijo pa se je obrnil h kuhanju. Njegova umetniška žilica se danes prepozna v ureditvi restavracije, izbiri posode, v kateri streže svoje jedi, in nenazadnje v sami hrani. Kot pove, je odrasel v matriarhalni sredini; babica, mama in teta so bile izvrstne kuharice. Po končani gostinski šoli se je učil v priznanih vrhunskih restavracijah, pet let je delal tudi v zelo znani singapurski restavraciji Les Amis, o kateri sem že pisala pred dvema letoma. Bil je tudi predavatelj molekularne kulinarike na univerzi v Kuala Lumpurju. Leta 2015 je na noge postavil Dewakan, in sicer kot restavracijo, v kateri je poučeval študente in začel z zbiranjem starih malezijskih receptov ter spoznavanjem že pozabljenih sestavin in začimb...

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 4/2020.

Tekst in foto: Mira Šemić (sommelier 3, WSET Wineakademiker)

Deli na
12 / 2024
Restavracija A3, Grad Rajhenburg
KJER SI DOBRE JEDI IN POSAVSKA VINA PODAJAJO ROKO Z GRAJSKO ZGODOVINO  Na pečini, s katere se odpira pogled na široko in lenobno ovinkasto strugo reke Save in Brestanico, v svoji celovito obnovljeni podobi stoji grad Rajhenburg. V njem so nekoč trapisti izdelovali čokolado, likerje in sir ter pridelovali...
12 / 2024
BIC Ljubljana - nagrajene magdalenice in druge praznične sladice
Decembra v slaščičarskih delavnicah na Biotehniškem izobraževalnem centru Ljubljana (BIC) diši po prazničnih piškotih, pitah in poticah. Še vedno pa odmeva tudi uspešen nastop dijakov, bodočih slaščičark in slaščičarjev, na mednarodnem tekmovanju Interslast v Termah Tuhelj na Hrvaškem....
11 / 2024
Hotel Plesnik, Logarska dolina
SVEŽ VETER V JADRIH HOTELA PLESNIK Hotel Plesnik bo prihodnje leto praznoval tri desetletja delovanja od ponovne otvoritve in v jubilejno leto vstopa s pomembnimi novostmi in zagonom. Novi chef Tom Čopar je pod taktirko pionirja slovenske visoke kulinarike Janeza Bratovža zasnoval ponudbo, v kateri...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna