Objavili smo

Restavracija Hong Kong 2, Moste pri Komendi

02 / 2024

KITAJSKA RESTAVRACIJA, KI JE PREPRIČALA TUDI KULINARIČNE KRITIKE

V restavraciji Hong Kong 2 v Mostah pri Komendi je dobro rezervirati mizo, saj je to ena tistih postojank ljubiteljev kitajske kuhinje, ki je skoraj vedno polno zasedena. Kakovost njene ponudbe in postrežbe je že pred leti prepoznal tudi kulinarični vodnik Gault&Millau Slovenija. Restavracijo vodita zakonca Aifen Ji in Xiaowei Chen, ki sta v Slovenijo prišla pred 28 leti in si tukaj ustvarila tudi družino. K pogovoru smo povabili simpatično Aifen, dušo, srce in vodjo lokala.

Izsek iz intervjuja

Novoletna praznovanja so za nami, medtem pa se priprave na kitajsko novo leto približujejo vrhuncu. Imate takrat v restavraciji kaj več dela, kako ga praznujete?Aifen Ji: Kitajsko novo leto, ki mu pravimo tudi pozdrav pomladi, sledi luninim ciklom in vsako leto pride na drug dan med 21. januarjem in 20. februarjem. Letos nastopi natanko 9. februarja ob 17. uri. Naša družina že nekaj let novo leto praznuje kar na 31. decembra, saj februarja ni več tistega prazničnega vzdušja in tudi raket se ne sme spuščati. Za nas Kitajce pa je ognjemet, vsaj v kakšni mini izvedbi, obvezen. Letos smo se imeli res lepo. Na ta dan smo zvečer zaprli restavracijo in na praznovanje povabili sorodnike ter prijatelje. Dolga samopostrežna miza je bila bogato naložena z jedmi, ki takrat ne smejo manjkati. Tako kot karaoke, ob katerih se radi zabavamo. (smeh)

Jedilni list v vaši restavraciji je zelo dolg, vsak dan gostje lahko izbirajo med kar 150 jedmi. Kako vam to uspeva?
Aifen Ji: Vsega skupaj nas je 28 stalno zaposlenih, od tega je v kuhinji, kjer je sicer glavni moj mož, 14 kuharjev. Trije so zadolženi za pripravo predjedi, trije samo za cvrtje… Če je gneča, si med sabo pomagajo, tako da je dobra organizacija zelo pomembna. Krasno ekipo imamo tudi v strežbi, kjer sem sama prisotna skoraj ves čas. Rada pozdravim goste, z njimi poklepetam, veliko imamo stalnih obiskovalcev. Med natakarji so tudi trije Slovenci – Anže je z nami že 16 let, Duško 18. Dobri odnosi med zaposlenimi so zelo pomembni. Vsako leto v juliju za 25 dni restavracijo zapremo in gremo na kolektivni dopust. Tudi to zaposleni cenijo. Midva z možem takrat običajno obiščeva sorodnike na Kitajskem...

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 2/2024.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Recepti, objavljeni v članku:
-Pekoče zelje
-Gamberi na vroči plošči po domače
-Pekoč piščanec z indijskimi oreščki in papriko
-Riba v sopari
-Zelo pekoča govedina po sečuansko
-Riževe kroglice

Deli na
06 / 2024
Restavracija Spargus, Špitalič - chef Andrej Smogavc
V NAJSTAREJŠI SLOVENSKI GOSTILNI NOVA ZGODBA, NOV CHEF IN NOVA VIZIJA Pravijo, da v dolini sv. Janeza Krstnika čas teče počasneje. Tukaj stoji mogočna Žička kartuzija, eden pomembnejših spomenikov srednjega veka v slovenskem prostoru in pomnik zgodovine življenja menihov. Le nekaj korakov...
06 / 2024
Gostilna in motel Pri Lešniku, Maribor
GOSTOLJUBNOST IN PRISTNI ŠTAJERSKI OKUSI ŽE OD LETA 1932 Na vzhodnem obrobju Maribora, v Brezju, stojita Gostilna in motel Pri Lešniku. Tukaj se še vedno zjutraj zamesi kruh, kuha prava goveja juha, počasi peče krača, postrežejo solato z vrta in v kozarec natočijo hišni bezgov sok. Tukaj natakarji...
06 / 2024
Turizem na podeželju do prepoznavnosti tudi s kolektivnimi znamkami
Teritorialne kolektivne blagovne znamke (TKBZ), vzpostavljene po modelu Izvorno slovensko, so postale pomembno gibalo razvoja slovenskega podeželja in njegovega gastronomskega turizma.Temeljijo na kratkih dobavnih poteh in vključujejo visokokakovostne lokalne izdelke, storitve in doživetja. O...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.