Objavili smo

Restavracija Hong Kong 2, Moste pri Komendi

02 / 2024

KITAJSKA RESTAVRACIJA, KI JE PREPRIČALA TUDI KULINARIČNE KRITIKE

V restavraciji Hong Kong 2 v Mostah pri Komendi je dobro rezervirati mizo, saj je to ena tistih postojank ljubiteljev kitajske kuhinje, ki je skoraj vedno polno zasedena. Kakovost njene ponudbe in postrežbe je že pred leti prepoznal tudi kulinarični vodnik Gault&Millau Slovenija. Restavracijo vodita zakonca Aifen Ji in Xiaowei Chen, ki sta v Slovenijo prišla pred 28 leti in si tukaj ustvarila tudi družino. K pogovoru smo povabili simpatično Aifen, dušo, srce in vodjo lokala.

Izsek iz intervjuja

Novoletna praznovanja so za nami, medtem pa se priprave na kitajsko novo leto približujejo vrhuncu. Imate takrat v restavraciji kaj več dela, kako ga praznujete?Aifen Ji: Kitajsko novo leto, ki mu pravimo tudi pozdrav pomladi, sledi luninim ciklom in vsako leto pride na drug dan med 21. januarjem in 20. februarjem. Letos nastopi natanko 9. februarja ob 17. uri. Naša družina že nekaj let novo leto praznuje kar na 31. decembra, saj februarja ni več tistega prazničnega vzdušja in tudi raket se ne sme spuščati. Za nas Kitajce pa je ognjemet, vsaj v kakšni mini izvedbi, obvezen. Letos smo se imeli res lepo. Na ta dan smo zvečer zaprli restavracijo in na praznovanje povabili sorodnike ter prijatelje. Dolga samopostrežna miza je bila bogato naložena z jedmi, ki takrat ne smejo manjkati. Tako kot karaoke, ob katerih se radi zabavamo. (smeh)

Jedilni list v vaši restavraciji je zelo dolg, vsak dan gostje lahko izbirajo med kar 150 jedmi. Kako vam to uspeva?
Aifen Ji: Vsega skupaj nas je 28 stalno zaposlenih, od tega je v kuhinji, kjer je sicer glavni moj mož, 14 kuharjev. Trije so zadolženi za pripravo predjedi, trije samo za cvrtje… Če je gneča, si med sabo pomagajo, tako da je dobra organizacija zelo pomembna. Krasno ekipo imamo tudi v strežbi, kjer sem sama prisotna skoraj ves čas. Rada pozdravim goste, z njimi poklepetam, veliko imamo stalnih obiskovalcev. Med natakarji so tudi trije Slovenci – Anže je z nami že 16 let, Duško 18. Dobri odnosi med zaposlenimi so zelo pomembni. Vsako leto v juliju za 25 dni restavracijo zapremo in gremo na kolektivni dopust. Tudi to zaposleni cenijo. Midva z možem takrat običajno obiščeva sorodnike na Kitajskem...

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 2/2024.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Recepti, objavljeni v članku:
-Pekoče zelje
-Gamberi na vroči plošči po domače
-Pekoč piščanec z indijskimi oreščki in papriko
-Riba v sopari
-Zelo pekoča govedina po sečuansko
-Riževe kroglice

Deli na
09 / 2024
Gostilna in hotel Kunst, Leskovec pri Krškem
KUNSTOVI TA MLADI NADALJUJEJO, V PONUDBI OSTAJATA GLAVNA KRŠKOPOLJEC IN KOPUN Čeprav na obrobju Krškega in v hotelskem delu s poudarkom na poslovnem turizmu, družinsko vodena Gostilna in hotel Kunst ter njegova ekipa živita in dihata z lokalnim okoljem in domačini. Tukaj so doma prijazen sprejem...
09 / 2024
Pri Baronu, Planica nad Framom
BARONOVA EKO IDILA NA POHORJU, PERMAKULTURNI VRT IN ZGODOVINSKE JEDI Na Turistični in ekološki kmetiji Pri Baronu se je v družini turistična dejavnost začela v sedemdesetih letih, ko je babica sedanjega gospodarja Borisa Uranjeka začela z dejavnostjo na Gertovi domačiji v isti vasi. Na zdajšnji...
09 / 2024
Pršut in teran – ambasadorja kraške gastronomije
Doc. dr. Stanislav Renčelj je priznan kot eden vodilnih slovenskih strokovnjakov na področju predelave in priprave suhih mesnin. Svoje bogato znanje in izkušnje je uspešno prenašal v številna podjetja. Obenem je avtor več kot 50 knjig na temo suhih mesnin in slovenske kulinarične dediščine,...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna