Objavili smo
03 / 2018
S štirizvezdičnim Hotelom Cliff na Belvederju nad Izolo, se je na novo začela pisati tudi zgodba Restavracije Kamin. Ta je zdaj povezana s hotelom, a ostaja zvesta a la carte ponudbi, ki jo zadnje leto kreira novi vodja kuhinje Jernej Podpečan. Prisega na okuse morja in istrske zemlje, ki jih zaokrožuje izbor vin iz novega vinskega lista.
Pozimi in v hladnih spomladanskih dneh goste greje kamin, po katerem je restavracija tudi dobila ime, poleti jih na terasi s čudovitim razgledom hladi vetrc z morja. Restavracija Kamin na Belvederju nad Izolo je skozi desetletja svojega obstoja - zgodovina njenih začetkov sega v 60. leta prejšnjega stoletja - postala prepoznaven in priljubljen gostinski lokal, tako med domačini kot turisti. Kasneje je poleg vzponov doživela tudi nekaj padcev, a zdaj se zdi, da je pod ruskim lastnikom skupaj s celotnim resortom Belvedere začela pisati novo, lepše poglavje.
Restavracija, ki je od leta 2017 s steklenim hodnikom povezana z novim, štirizvezdičnim hotelom Cliff, je v leto 2018 vstopila z osveženo podobo, pravkar prenovljeno teraso, znano po čudovitem razgledu na lasten oljčni nasad, Izolo in morje, ter zagnano ekipo zaposlenih. V njej je ostalo nekaj izkušenih in simpatičnih natakarjev, ki so restavraciji Kamin zvesti že krepko več kot dvajset let. Preostali del ekipe pa je prišel na novo ob odprtju hotela. Tudi vodja restavracije Sašo Ambrož in vodja kuhinje Jernej Podpečan, po naključju oba Štajerca, navdušena nad morjem in življenjem na obali.
Chef Jernej Podpečan, ki bo drugo leto dopolnil 40, je kuharske izkušnje v preteklosti nabiral tudi po svetu - v Ameriki, Avstraliji in na Islandiji, zadnjih pet let pa kot vodja kuhinje na slovenski obali. »V tem času sem dodobra spoznal primorski način kuhanja, vključno s pripravo testenin in rižot, školjk na buzaro, medtem ko sem ribe dodobra spoznal že na Islandiji,«...
Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 3/2018.
Tekst: Urša Cvilak Foto: Peter Irman
Recepti:
- Jetrna pašteta s hruško in tartufi
- Cipelj na šavor belvedere, sardelin namaz, kanočin tatar
- Raviol z ovčjim sirom, istrsko klobaso in malvazijo
- Jadranske školjke s špinačnimi njoki
- Jagnjetina iz podpeke
- Jabolčna krostata z zmrzlino iz suhih fig in vanilje