Objavili smo

Restavracija Open House, Kuala Lumpur - eksotika iz globin pragozda

05 / 2020

V ambientu Restavracije Open House se prepletajo vplivi britanske kolonizacije in peranakan dediščine, njena kuhinja pa oživlja stare recepte, predstavlja avtohtone sestavine in prikazuje vpliv zelo pisane zgodovine. Ste za rumeni riž, postrežen v muholovki?

Malezija je že dolgo znana po izvrstni kulinariki, ki so jo skozi stoletja soustvarjali številni priseljenci iz Kitajske, Indije, Vietnama, Indonezije. Raznoliko hrano so ponujali na ulici ali v zelo skromnih restavracijah z eno ali največ nekaj jedmi. Restavracija Open House oživlja stare recepte, predstavlja avtohtone sestavine in prikazuje vpliv zelo pisane zgodovine. Velika restavracija se nahaja v urbanem centru Kuala Lumpurja v 1. nadstropju nakupovalnega centra. Lastnika Andrew Wong in Brian Quirk sta dobro znana v svojem mestu kot lastnika dveh zelo popularnih barov. Pred odprtjem luksuzne restavracije sta poslala svoje kuharje po vsej Maleziji, da so od svojih babic in drugih prinesli tudi do 200 let stare recepte, ter poiskala dobavitelje eksotičnih sadežev iz globin pragozda...

Z družbo smo se najprej ustavili v baru, kjer smo med hrustanjem izvrstne popražene ribje kože popili po kozarec penečega vina, nato smo se usedli v »plantažni« del. Open House ponuja 42 različnih obilnih jedi, ki si jih gostje za mizo delijo med sabo. Takšna je namreč navada pri malezijskem obroku. Vodja restavracija Effendie Sani je prisluhnil našim željam in nam priporočal jedi, ki so na najboljši možni način ponazorile to pisano kulinariko...

Na fotografiji: Meso velikih kozic so marinirali v soku citrusa calamansi in postregli v škrnicljih iz užitnih zelenih listov rastline betel.

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 5/2020.  Kupi izvodLetna naročnina

Tekst in foto: Mira Šemić (sommelier 3, WSET Wineakademiker)

Deli na
05 / 2020
Restavracija Strelec, Ljubljana - chef Igor Jagodic
VRTILJAK DOVRŠENIH OKUSOV NAD MESTOM V kuhinji ima rad urejenost in red. Pri kreiranju jedi pa ga najbolj navdihujejo zelenjava, sladice in letni časi. Ter to, da je lahko zvest samemu sebi. Je mojster kuharskih tehnik, barv, tekstur in harmonije okusov. To mu priznava tudi kulinarični vodnik...
05 / 2020
Chefs Care - kuharji in gostinci združili moči
Konec marca, natanko dva tedna po izbruhu korona virusa, je v Sloveniji na pobudo chefa Iztoka Gumzeja zaživel dobrodelni projekt Chefs Care, v katerem je več kot 130 kuharjev in gostincev pripravljalo malice in kosila za najbolj ranljive skupine ljudi v času pandemije. Brezplačno in srčno so skuhali...
05 / 2020
Jedi z žara - enostavno, hitro in lahkotno
Lepo vreme kliče po pripravi jedi na prostem, pikniku in druženju v naravi. Žar je kot nalašč ne samo za peko bogatih mesnih dobrot, ampak tudi za preprostejše in lahkotnejše jedi, pa naj gre za zelenjavo, ribe, meso ali sadje! Prav za vsakogar lahko pripravimo kaj okusnega. Če dodamo jedem še...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o., vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.