Objavili smo

Restavracija Peti 181, Ljubljana - chefinja Petra Kapetanović Orlić

06 / 2019

Na Dvornem trgu, enem najstarejših trgov v središču Ljubljane, od koder se odpira pogled na Ljubljanico in Ljubljanski grad, so lani ljubitelji dobre hrane dobili novo »staro« postojanko, Restavracijo Peti 181. Nekdanja Restavracija Ljubljanski dvor je namreč prešla v roke Petre, mlajše članice gostinske družine Kapetanović, ki je, čeprav kuharska samoukinja (ali pa prav zato), v kulinarično življenje v mestu prinesla svež veter.

Po končanem študiju interierja (načrtovanje in opremljanje notranjih prostorov) v Ljubljani, se je odločila za študij magisterija v Barceloni. In tam so vsi njeni študijski kolegi vedeli, da se pri Petri, za domače in prijatelje Peti, vedno kaj dobrega kuha. »Ni bilo lepšega kot začeti prost dan na slavni tržnici Boqueria, izbirati med prvovrstnimi sestavinami… Kuhanje me je že od malega privlačilo,« svojo zgodbo, kako je iz dizajnerskih vod postopoma prešla v kuharske, začenja simpatična Petra Kapetanović Orlić. Potem ko si je ustvarila družino in se leta 2017 udeležila šesttedenskega izobraževanja na znani francoski kuharski šoli Le Cordon Bleu (tam se je naučila tudi tega, kako postaviti profesionalno kuhinjo), je bila že trdno prepričana. Da je kuhanje njena strast in prihodnost. Zdaj je prepletanje ljubezni do lepih stvari, oblikovanja in kuhanja del Restavracije Peti 181, ki je vrata odprla januarja 2018. 

»V kuhinji me navdihuje sam ustvarjalni proces, tako kot pri oblikovanju. Včasih me pri kreiranju nove jedi bolj kot obisk kakšne vrhunske restavracije ali chefa navdahne ogled fotografske ali slikarske razstave,« razloži Peti, ko na mizo prinese po svoji zamisli izdelano stekleno kroglo, v kateri so nabodalca z okusnim prvim pozdravom iz kuhinje...

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 6/2019.

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Recepti:
- Škampov tatarec z lešniki in tartufi
- Sipa v objemu črnila in svežega boba
- Gosja jetra (foie gras) s pistacijo in češnjami
- Jagnječji polpetki z marinirano mlado kumaro
- Pita s češnjami in mandlji
- Meringa z rabarbaro, čilijem in ingverjem

Deli na
01 / 2021
Darko Klemen, MasterChef Slovenije 2016 – gostilna Mama Marička
ZMAGOVALEC DRUGEGA MASTERCHEFA ODPIRA SVOJO GOSTILNO!Darko Klemen, ki je leta 2016 na tv kuharskem tekmovanju osvojil naziv MasterChef Slovenije, je zgovoren, zabaven, tudi trmast, poln idej in predan kuhanju. Sicer pa pristen Štajerc in družinski človek, ki že petnajst let živi in dela na obali....
01 / 2021
Chef Marko Brinar - kuhamo vegansko
VEGANSKA KUHINJA V NAVDIH IN IZZIVPopraznični čas je kot nalašč za različne očiščevalne diete in pripravo lažjih, tudi veganskih jedi. Da so te lahko zelo okusne in na oko privlačne, nas je prepričal chef Marko Brinar. Ob tem nam je veliko zanimivega povedal o svoji poklicni poti. In odkrito...
01 / 2021
Čas je za so(n)čne limone
Redki sadeži so tako vsestranski, kot so to limone. Kisle, sočne, dišeče, bogate z vitamini in minerali se odlično podajo tako slanim in sladkim jedem kot pijačam. Tokrat ste vabljeni na potovanje v svet okusnih sladic iz limon! LIMONA vs. LIMETA Razen tega, da je prva rumena in druga zelena,...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o., vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.