Objavili smo

Restavracija Peti 181, Ljubljana - chefinja Petra Kapetanović Orlić

06 / 2019

Na Dvornem trgu, enem najstarejših trgov v središču Ljubljane, od koder se odpira pogled na Ljubljanico in Ljubljanski grad, so lani ljubitelji dobre hrane dobili novo »staro« postojanko, Restavracijo Peti 181. Nekdanja Restavracija Ljubljanski dvor je namreč prešla v roke Petre, mlajše članice gostinske družine Kapetanović, ki je, čeprav kuharska samoukinja (ali pa prav zato), v kulinarično življenje v mestu prinesla svež veter.

Po končanem študiju interierja (načrtovanje in opremljanje notranjih prostorov) v Ljubljani, se je odločila za študij magisterija v Barceloni. In tam so vsi njeni študijski kolegi vedeli, da se pri Petri, za domače in prijatelje Peti, vedno kaj dobrega kuha. »Ni bilo lepšega kot začeti prost dan na slavni tržnici Boqueria, izbirati med prvovrstnimi sestavinami… Kuhanje me je že od malega privlačilo,« svojo zgodbo, kako je iz dizajnerskih vod postopoma prešla v kuharske, začenja simpatična Petra Kapetanović Orlić. Potem ko si je ustvarila družino in se leta 2017 udeležila šesttedenskega izobraževanja na znani francoski kuharski šoli Le Cordon Bleu (tam se je naučila tudi tega, kako postaviti profesionalno kuhinjo), je bila že trdno prepričana. Da je kuhanje njena strast in prihodnost. Zdaj je prepletanje ljubezni do lepih stvari, oblikovanja in kuhanja del Restavracije Peti 181, ki je vrata odprla januarja 2018. 

»V kuhinji me navdihuje sam ustvarjalni proces, tako kot pri oblikovanju. Včasih me pri kreiranju nove jedi bolj kot obisk kakšne vrhunske restavracije ali chefa navdahne ogled fotografske ali slikarske razstave,« razloži Peti, ko na mizo prinese po svoji zamisli izdelano stekleno kroglo, v kateri so nabodalca z okusnim prvim pozdravom iz kuhinje...

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 6/2019.

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Recepti:
- Škampov tatarec z lešniki in tartufi
- Sipa v objemu črnila in svežega boba
- Gosja jetra (foie gras) s pistacijo in češnjami
- Jagnječji polpetki z marinirano mlado kumaro
- Pita s češnjami in mandlji
- Meringa z rabarbaro, čilijem in ingverjem

Deli na
07 / 2020
Gostilna Mahorčič, Rodik - chefinja Ksenija Krajšek Mahorčič
KJER BRKINI POLJUBIJO KRAS IN PRETEKLOST NAVDIHUJE SEDANJOST Družinska Gostilna Mahorčič v Rodiku ima dolgo tradicijo. Pred približno desetimi leti sta jo v samostojno vodenje prevzela simpatična zakonca, Martin Mahorčič in Ksenija Krajšek Mahorčič, on sommelier 3. stopnje in ona chefinja....
07 / 2020
Gostilna in pivnica Stari pisker, Celje
ZA STRASTNE MESOJEDCE IN LJUBITELJE ŽARA Gostilna in pivnica Stari pisker v starem mestnem jedru Celja je raj za ljubitelje mesnih jedi z žara. Od navdihujočih rebrc, burgerjev in steakov do svežih jastogov in ostrig – za vsak okus nekaj! Brata Aljaž in Iztok Žilnik sta v gostinstvo stopila...
07 / 2020
Paninski dom na Kofcah - Moji štruklji Slovenije
ŠTRUKLJI, USPEŠNICA NA PLANINI IN V MESTU! Zgodba štrukljev družine Vogelnik in blagovne znamke Moji štruklji Slovenije se je začela pisati leta 2005 s ponudbo v planinski koči na Kofcah, Naj planinski koči leta 2019 in priljubljeni izletniški točki nad Tržičem. Nato pa uspešno nadaljevala...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o., vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.