Objavili smo
06 / 2019
Na Dvornem trgu, enem najstarejših trgov v središču Ljubljane, od koder se odpira pogled na Ljubljanico in Ljubljanski grad, so lani ljubitelji dobre hrane dobili novo »staro« postojanko, Restavracijo Peti 181. Nekdanja Restavracija Ljubljanski dvor je namreč prešla v roke Petre, mlajše članice gostinske družine Kapetanović, ki je, čeprav kuharska samoukinja (ali pa prav zato), v kulinarično življenje v mestu prinesla svež veter.
Po končanem študiju interierja (načrtovanje in opremljanje notranjih prostorov) v Ljubljani, se je odločila za študij magisterija v Barceloni. In tam so vsi njeni študijski kolegi vedeli, da se pri Petri, za domače in prijatelje Peti, vedno kaj dobrega kuha. »Ni bilo lepšega kot začeti prost dan na slavni tržnici Boqueria, izbirati med prvovrstnimi sestavinami… Kuhanje me je že od malega privlačilo,« svojo zgodbo, kako je iz dizajnerskih vod postopoma prešla v kuharske, začenja simpatična Petra Kapetanović Orlić. Potem ko si je ustvarila družino in se leta 2017 udeležila šesttedenskega izobraževanja na znani francoski kuharski šoli Le Cordon Bleu (tam se je naučila tudi tega, kako postaviti profesionalno kuhinjo), je bila že trdno prepričana. Da je kuhanje njena strast in prihodnost. Zdaj je prepletanje ljubezni do lepih stvari, oblikovanja in kuhanja del Restavracije Peti 181, ki je vrata odprla januarja 2018.
»V kuhinji me navdihuje sam ustvarjalni proces, tako kot pri oblikovanju. Včasih me pri kreiranju nove jedi bolj kot obisk kakšne vrhunske restavracije ali chefa navdahne ogled fotografske ali slikarske razstave,« razloži Peti, ko na mizo prinese po svoji zamisli izdelano stekleno kroglo, v kateri so nabodalca z okusnim prvim pozdravom iz kuhinje...
Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 6/2019.
Tekst: Urša Cvilak Foto: Peter Irman
Recepti:
- Škampov tatarec z lešniki in tartufi
- Sipa v objemu črnila in svežega boba
- Gosja jetra (foie gras) s pistacijo in češnjami
- Jagnječji polpetki z marinirano mlado kumaro
- Pita s češnjami in mandlji
- Meringa z rabarbaro, čilijem in ingverjem