Objavili smo

Restavracija Peti 181, Ljubljana - chefinja Petra Kapetanović Orlić

06 / 2019

Na Dvornem trgu, enem najstarejših trgov v središču Ljubljane, od koder se odpira pogled na Ljubljanico in Ljubljanski grad, so lani ljubitelji dobre hrane dobili novo »staro« postojanko, Restavracijo Peti 181. Nekdanja Restavracija Ljubljanski dvor je namreč prešla v roke Petre, mlajše članice gostinske družine Kapetanović, ki je, čeprav kuharska samoukinja (ali pa prav zato), v kulinarično življenje v mestu prinesla svež veter.

Po končanem študiju interierja (načrtovanje in opremljanje notranjih prostorov) v Ljubljani, se je odločila za študij magisterija v Barceloni. In tam so vsi njeni študijski kolegi vedeli, da se pri Petri, za domače in prijatelje Peti, vedno kaj dobrega kuha. »Ni bilo lepšega kot začeti prost dan na slavni tržnici Boqueria, izbirati med prvovrstnimi sestavinami… Kuhanje me je že od malega privlačilo,« svojo zgodbo, kako je iz dizajnerskih vod postopoma prešla v kuharske, začenja simpatična Petra Kapetanović Orlić. Potem ko si je ustvarila družino in se leta 2017 udeležila šesttedenskega izobraževanja na znani francoski kuharski šoli Le Cordon Bleu (tam se je naučila tudi tega, kako postaviti profesionalno kuhinjo), je bila že trdno prepričana. Da je kuhanje njena strast in prihodnost. Zdaj je prepletanje ljubezni do lepih stvari, oblikovanja in kuhanja del Restavracije Peti 181, ki je vrata odprla januarja 2018. 

»V kuhinji me navdihuje sam ustvarjalni proces, tako kot pri oblikovanju. Včasih me pri kreiranju nove jedi bolj kot obisk kakšne vrhunske restavracije ali chefa navdahne ogled fotografske ali slikarske razstave,« razloži Peti, ko na mizo prinese po svoji zamisli izdelano stekleno kroglo, v kateri so nabodalca z okusnim prvim pozdravom iz kuhinje...

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 6/2019.

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Recepti:
- Škampov tatarec z lešniki in tartufi
- Sipa v objemu črnila in svežega boba
- Gosja jetra (foie gras) s pistacijo in češnjami
- Jagnječji polpetki z marinirano mlado kumaro
- Pita s češnjami in mandlji
- Meringa z rabarbaro, čilijem in ingverjem

Deli na
04 / 2024
Gostilna Murko, Slovenj Gradec
STOLETNA KOROŠKA GOSTILNA, KJER SE TRADICIJA SPOGLEDUJE S SODOBNOSTJO V Sloveniji ni veliko gostiln in družin, ki bi se lahko pohvalile s kar 120-letno tradicijo neprekinjenega delovanja, kot je to Gostilna Murko. V njeno delo in vodenje je že zelo vpeta tudi najmlajša, peta generacija. Tukaj so...
04 / 2024
Hotel The Amauris Vienna, Dunaj
HOTEL, V KATEREM SE SREČAJO ZGODOVINA, DUNAJSKI ŠARM IN VRHUNSKA KULINARIKA Lani februarja je prve goste sprejel nov luksuzni butični hotel The Amauris Vienna (Relais & Château) v samem središču Dunaja. Domuje v veličastni zgodovinski zgradbi iz leta 1860, njegova notranjost pa je preplet...
04 / 2024
Najboljši po izboru kulinaričnega vodnika Gault&Millau Slovenija 2024
GAULT&MILLAU NAJBOLJŠIM PODELIL 4 KAPE IN POSEBNA PRIZNANJA POSAMEZNIKOM V Hotelu Slon v Ljubljani je gastronomski vodič Gault&Millau Slovenija razglasil najboljše za leto 2024. Štiri kape je prejelo 10 restavracij in tri kape 30 restavracij, med slednjimi so štirje novinci. Chef leta...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.