Objavili smo
07 / 2020
Tokrat Sydney in dve imeni, ki ju vsak ljubitelj vrhunske hrane poveže s skupnim imenovalcem – izvrstnost. Restavracija Quay in njen glavni chef Peter Gilmore sta veličini avstralske kulinarike. Po izboru Gault&Millau Australia sodi Quay s štirimi kapami (18 točk od 20) med najboljše restavracije v Avstraliji.
Neštetokrat nagrajeni chef Peter Gilmore se je rodil in odraščal v Sydneyju. Že pri rosnih 16 letih je bil prepričan v svoje poslanstvo – postati odličen kuhar. Danes je kulinarična ikona, ki svojo prepoznavno kreativnost prezentira v dveh znanih restavracijah sydneyjskega pristanišča. Ena je atraktivni Quay, iz katerega je čudovit razgled na opero in znani sydneyjski most, druga, v kateri sem nekajkrat tudi odlično jedla, je Bennelongh v sydneyjski operi. Ko je leta 2001 chef Gilmore začel delat v restavraciji Quay, je takoj ustvaril nov način kuhanja – vrnitev k naravi. Sam je predan ljubiteljski vrtnar, narava pa ga navdihuje tudi v kuhinji. Danes je normalno, da chefi vztrajajo pri čim bolj pristni, avtohtoni hrani. Gilmore je eden od začetnikov domačnosti, nenavadnih kombinacij okusov, mešanja sestavin iz morja in s kopnega. Osebno pozna vse svoje dobavitelje. Od ribiča, ki ročno nabira plodove morja, in rejca znanih rac maremma, ki živijo na odprtem, privoščijo pa jim le najboljšo krmo. Do čebelarjev, ki zanj nabirajo poseben med, poln cvetnega prahu, s katerim čebele hranijo svoj zarod...
Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 7-8/2020. Kupi izvod / Letna naročnina
Tekst in foto: Mira Šemić (sommelier 3, WSET Weinakademiker)