Objavili smo

Restavracija Quay, Sydney - chef Peter Gilmore

07 / 2020

Tokrat Sydney in dve imeni, ki ju vsak ljubitelj vrhunske hrane poveže s skupnim imenovalcem – izvrstnost. Restavracija Quay in njen glavni chef Peter Gilmore sta veličini avstralske kulinarike. Po izboru Gault&Millau Australia sodi Quay s štirimi kapami (18 točk od 20) med najboljše restavracije v Avstraliji.

Neštetokrat nagrajeni chef Peter Gilmore se je rodil in odraščal v Sydneyju. Že pri rosnih 16 letih je bil prepričan v svoje poslanstvo – postati odličen kuhar. Danes je kulinarična ikona, ki svojo prepoznavno kreativnost prezentira v dveh znanih restavracijah sydneyjskega pristanišča. Ena je atraktivni Quay, iz katerega je čudovit razgled na opero in znani sydneyjski most, druga, v kateri sem nekajkrat tudi odlično jedla, je Bennelongh v sydneyjski operi. Ko je leta 2001 chef Gilmore začel delat v restavraciji Quay, je takoj ustvaril nov način kuhanja – vrnitev k naravi. Sam je predan ljubiteljski vrtnar, narava pa ga navdihuje tudi v kuhinji. Danes je normalno, da chefi vztrajajo pri čim bolj pristni, avtohtoni hrani. Gilmore je eden od začetnikov domačnosti, nenavadnih kombinacij okusov, mešanja sestavin iz morja in s kopnega. Osebno pozna vse svoje dobavitelje. Od ribiča, ki ročno nabira plodove morja, in rejca znanih rac maremma, ki živijo na odprtem, privoščijo pa jim le najboljšo krmo. Do čebelarjev, ki zanj nabirajo poseben med, poln cvetnega prahu, s katerim čebele hranijo svoj zarod...

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 7-8/2020.  Kupi izvod / Letna naročnina

Tekst in foto: Mira Šemić (sommelier 3, WSET Weinakademiker)

Deli na
05 / 2023
Krčma na gradu Bogenšperk, chefa Mitja Zadravec Ribič in Marko Železnik
GRAD, NA KATEREM SE PIŠEJO ZANIMIVE ZGODBE Na gradu Bogenšperk na Dolenjskem je živel in pisal znameniti polihistor Janez Vajkard Valvasor. Tu se je pred tremi leti začela pisati tudi zanimiva, ustvarjalna in ambiciozna gostinska zgodba, katere avtor je Mitja Zadravec Ribič s svojo zagnano ekipo....
05 / 2023
Sibon Wine & Spa Resort, Jeruzalem - chef Zoran Ristič
V DEŽELI ŠIPONA ZDAJ TUDI BUTIČNI HOTEL SIBON! Med turistično najbolj prepoznavne kraje Prlekije zagotovo sodi Jeruzalem, ki je od Ljutomera oddaljen 7 kilometrov in mu pravijo tudi raj med vinogradi. Prav tu se je pred letom dni odprl štirizvezdični butični hotel Sibon Wine & Spa Resort....
05 / 2023
Gault&Millau Slovenija 2023
DESETIM RESTAVRACIJAM 4 KAPE, CHEF LETA JANEZ BRATOVŽ! Izid kulinaričnega vodnika Gault&Millau Slovenija, že petega po vrsti, je vsakič znova praznik slovenske gastronomije. Ne le zato, ker prinese priznanja in s tem potrditev že uveljavljenim in najboljšim, ampak tudi odkriva sveža gastronomska...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.