Objavili smo

Restavracija Quay, Sydney - chef Peter Gilmore

07 / 2020

Tokrat Sydney in dve imeni, ki ju vsak ljubitelj vrhunske hrane poveže s skupnim imenovalcem – izvrstnost. Restavracija Quay in njen glavni chef Peter Gilmore sta veličini avstralske kulinarike. Po izboru Gault&Millau Australia sodi Quay s štirimi kapami (18 točk od 20) med najboljše restavracije v Avstraliji.

Neštetokrat nagrajeni chef Peter Gilmore se je rodil in odraščal v Sydneyju. Že pri rosnih 16 letih je bil prepričan v svoje poslanstvo – postati odličen kuhar. Danes je kulinarična ikona, ki svojo prepoznavno kreativnost prezentira v dveh znanih restavracijah sydneyjskega pristanišča. Ena je atraktivni Quay, iz katerega je čudovit razgled na opero in znani sydneyjski most, druga, v kateri sem nekajkrat tudi odlično jedla, je Bennelongh v sydneyjski operi. Ko je leta 2001 chef Gilmore začel delat v restavraciji Quay, je takoj ustvaril nov način kuhanja – vrnitev k naravi. Sam je predan ljubiteljski vrtnar, narava pa ga navdihuje tudi v kuhinji. Danes je normalno, da chefi vztrajajo pri čim bolj pristni, avtohtoni hrani. Gilmore je eden od začetnikov domačnosti, nenavadnih kombinacij okusov, mešanja sestavin iz morja in s kopnega. Osebno pozna vse svoje dobavitelje. Od ribiča, ki ročno nabira plodove morja, in rejca znanih rac maremma, ki živijo na odprtem, privoščijo pa jim le najboljšo krmo. Do čebelarjev, ki zanj nabirajo poseben med, poln cvetnega prahu, s katerim čebele hranijo svoj zarod...

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 7-8/2020.  Kupi izvod / Letna naročnina

Tekst in foto: Mira Šemić (sommelier 3, WSET Weinakademiker)

Deli na
04 / 2024
Gostilna Murko, Slovenj Gradec
STOLETNA KOROŠKA GOSTILNA, KJER SE TRADICIJA SPOGLEDUJE S SODOBNOSTJO V Sloveniji ni veliko gostiln in družin, ki bi se lahko pohvalile s kar 120-letno tradicijo neprekinjenega delovanja, kot je to Gostilna Murko. V njeno delo in vodenje je že zelo vpeta tudi najmlajša, peta generacija. Tukaj so...
04 / 2024
Hotel The Amauris Vienna, Dunaj
HOTEL, V KATEREM SE SREČAJO ZGODOVINA, DUNAJSKI ŠARM IN VRHUNSKA KULINARIKA Lani februarja je prve goste sprejel nov luksuzni butični hotel The Amauris Vienna (Relais & Château) v samem središču Dunaja. Domuje v veličastni zgodovinski zgradbi iz leta 1860, njegova notranjost pa je preplet...
04 / 2024
Najboljši po izboru kulinaričnega vodnika Gault&Millau Slovenija 2024
GAULT&MILLAU NAJBOLJŠIM PODELIL 4 KAPE IN POSEBNA PRIZNANJA POSAMEZNIKOM V Hotelu Slon v Ljubljani je gastronomski vodič Gault&Millau Slovenija razglasil najboljše za leto 2024. Štiri kape je prejelo 10 restavracij in tri kape 30 restavracij, med slednjimi so štirje novinci. Chef leta...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.