Objavili smo

Restavracija Quay, Sydney - chef Peter Gilmore

07 / 2020

Tokrat Sydney in dve imeni, ki ju vsak ljubitelj vrhunske hrane poveže s skupnim imenovalcem – izvrstnost. Restavracija Quay in njen glavni chef Peter Gilmore sta veličini avstralske kulinarike. Po izboru Gault&Millau Australia sodi Quay s štirimi kapami (18 točk od 20) med najboljše restavracije v Avstraliji.

Neštetokrat nagrajeni chef Peter Gilmore se je rodil in odraščal v Sydneyju. Že pri rosnih 16 letih je bil prepričan v svoje poslanstvo – postati odličen kuhar. Danes je kulinarična ikona, ki svojo prepoznavno kreativnost prezentira v dveh znanih restavracijah sydneyjskega pristanišča. Ena je atraktivni Quay, iz katerega je čudovit razgled na opero in znani sydneyjski most, druga, v kateri sem nekajkrat tudi odlično jedla, je Bennelongh v sydneyjski operi. Ko je leta 2001 chef Gilmore začel delat v restavraciji Quay, je takoj ustvaril nov način kuhanja – vrnitev k naravi. Sam je predan ljubiteljski vrtnar, narava pa ga navdihuje tudi v kuhinji. Danes je normalno, da chefi vztrajajo pri čim bolj pristni, avtohtoni hrani. Gilmore je eden od začetnikov domačnosti, nenavadnih kombinacij okusov, mešanja sestavin iz morja in s kopnega. Osebno pozna vse svoje dobavitelje. Od ribiča, ki ročno nabira plodove morja, in rejca znanih rac maremma, ki živijo na odprtem, privoščijo pa jim le najboljšo krmo. Do čebelarjev, ki zanj nabirajo poseben med, poln cvetnega prahu, s katerim čebele hranijo svoj zarod...

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 7-8/2020.  Kupi izvod / Letna naročnina

Tekst in foto: Mira Šemić (sommelier 3, WSET Weinakademiker)

Deli na
04 / 2025
Gostilna Javornik, Rakovnik
V JAVORNIKOVI KUHINJI NOV VETER, A KRUŠNA PEČ OSTAJA SRCE HIŠE Gostilna Javornik na Rakovniku pri Šentrupertu ni le zgodba o jedeh iz krušne peči, prenovljeni hiši, kozolcu in Dolenjski! Ampak tudi o štirih generacijah družine Javornik in Pevec, ki so svoje življenje posvetile temu, da se...
04 / 2025
Restavracija Sedem, VSGT Maribor
»ZERO WASTE« V PRAKSI: KUHINJA, KJER NIČ NE GRE V NIČ Trajnostno kuhanje je postalo ključni element sodobne prehrambene kulture. Kuhinja brez odpadkov ni le trend, temveč filozofija, ki se osredotoča na načela, kot so lokalna pridelava, uporaba sezonskih sestavin in smiselno ravnanje z vsakim...
04 / 2025
Kulinarični vodnik Gault&Millau Slovenija že sedmič nagradil najboljše
Pod bliščem igrivih konfetov so se v soju fotografskih bliskavic v Festivalni dvorani v Ljubljani zadovoljno smejali prejemniki prestižnih gastronomskih nagrad Gault&Millau Slovenija za leto 2025. Zbrali so se najboljši med najboljšimi, pod reflektorji so se znašla tudi sveža imena slovenske...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna