Objavili smo

Restavracija Quay, Sydney - chef Peter Gilmore

07 / 2020

Tokrat Sydney in dve imeni, ki ju vsak ljubitelj vrhunske hrane poveže s skupnim imenovalcem – izvrstnost. Restavracija Quay in njen glavni chef Peter Gilmore sta veličini avstralske kulinarike. Po izboru Gault&Millau Australia sodi Quay s štirimi kapami (18 točk od 20) med najboljše restavracije v Avstraliji.

Neštetokrat nagrajeni chef Peter Gilmore se je rodil in odraščal v Sydneyju. Že pri rosnih 16 letih je bil prepričan v svoje poslanstvo – postati odličen kuhar. Danes je kulinarična ikona, ki svojo prepoznavno kreativnost prezentira v dveh znanih restavracijah sydneyjskega pristanišča. Ena je atraktivni Quay, iz katerega je čudovit razgled na opero in znani sydneyjski most, druga, v kateri sem nekajkrat tudi odlično jedla, je Bennelongh v sydneyjski operi. Ko je leta 2001 chef Gilmore začel delat v restavraciji Quay, je takoj ustvaril nov način kuhanja – vrnitev k naravi. Sam je predan ljubiteljski vrtnar, narava pa ga navdihuje tudi v kuhinji. Danes je normalno, da chefi vztrajajo pri čim bolj pristni, avtohtoni hrani. Gilmore je eden od začetnikov domačnosti, nenavadnih kombinacij okusov, mešanja sestavin iz morja in s kopnega. Osebno pozna vse svoje dobavitelje. Od ribiča, ki ročno nabira plodove morja, in rejca znanih rac maremma, ki živijo na odprtem, privoščijo pa jim le najboljšo krmo. Do čebelarjev, ki zanj nabirajo poseben med, poln cvetnega prahu, s katerim čebele hranijo svoj zarod...

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 7-8/2020.  Kupi izvod / Letna naročnina

Tekst in foto: Mira Šemić (sommelier 3, WSET Weinakademiker)

Deli na
05 / 2024
Majerija, Slap pri Vipavi
MAJERIJA JE URESNIČITEV NAJINIH SANJ Le streljaj od Vipave, v smeri proti vasi Slap, med vinogradi in sadovnjaki stoji domačija Majerija. Za topel sprejem v tej podeželski restavraciji, ki ima tudi deset dvoposteljnih prenočišč, skrbita zakonca Nataša in Matej Tomažič s hčerko Tanito in ostalimi...
05 / 2024
Turistična kmetija Puhan, Bogojina
KJER SO DOMA GORIČKE »OLIVE«, PREKMURSKA ŠUNKA IN HUDOMUŠNA VINA Simpatična mlada zakonca Katarina in Dorian Puhan Gjerkeš na obronkih Goričkega, med vinogradi in s pogledom na znamenito Plečnikovo cerkev v Bogojini ter le 5 km od Moravskih toplic, vodita Turistično kmetijo Puhan. S pomočjo...
05 / 2024
Srečko Koklič - poklicna pot v gostinski stroki je lahko lepa, raznolika in zanimiva!
Srečko Koklič je po osnovni izobrazbi kuhar in po duši gostinec. Toda velik del svoje delovne kariere je gostinski stroki posvetil skozi pedagoško delo in zadnjih 25 let v Turistično gostinski zbornici Slovenije. Dolga leta je bil gonilna sila pri organizaciji Gostinsko turističnih zborov Slovenije,...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.