Objavili smo

Rimske terme, Rimske Toplice

11 / 2019

Nedaleč od Celja ležijo Rimske terme, znane po blagodejni termalni vodi, ki so v zadnjih letih pod novim lastnikom zadihale s polnimi pljuči. Razvijajo se v sodoben termalni in klimatski resort, kjer prijazno osebje skrbi za dobro počutje domačih in tujih gostov. Ti se med drugim lahko sproščajo v avtentičnih kamnitih kadeh, modernem termalnem bazenu, wellness centru, parku z energetskimi točkami, kavarni in a la carte Restavraciji Sofija.

Rimske terme se nahajajo v Rimskih Toplicah in že ime nakazuje na dolgo, z listinami pa več kot 2000-letno zgodovino rabe zdravilne in sproščujoče moči termalnih vrelcev. »Prav zato, ker cenim tradicijo in zgodovino nasploh, sem želel, da v hotelu uredimo manjši muzej o termah, ki si ga gostje lahko ogledajo, «pripoveduje Valery Arakelov, lastnik in direktor armenskega rodu. S ponosom pove, da je bilo srečanje s Slovenijo in Rimskimi termami pred nekaj več kot petimi leti zanj in njegovo družino ljubezen na prvi pogled...

Pomemben del Rimskih term je tudi kulinarična ponudba. »Večina gostov je sicer penzionskih, tako da jim je v Restavraciji cesarja Ferdinanda na voljo samopostrežni zajtrk, kosilo in večerja. Skrbimo, da je izbor jedi v bifeju čim bolj pester, vedno se kaj pripravlja v živo pred gosti – zjutraj jajčka, palačinke, smutiji, zvečer režemo pršut, pripravljamo jedi v voku. Drugače pa prisegamo na domače okuse in vključujemo lokalna živila – jabolka, jabolčni sok, med, skuto, jajca...,« pove simpatična vodja kuhinje Katja Đudarić. Z jedmi po naročilu pa se hotelski in zunanji gostje lahko razvajajo v a la carte Restavraciji Sofija, kjer je glavni kuhar Maksimiljan Frece. Tam sta stalno v ponudbi tudi sezonsko obarvana Romantični in Slovenski meni...

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 11/2019.

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Recepti:
- Krema iz gosjih jeter v ovoju kraškega pršuta
- Dvobarvna zeljna juha
- Račje prsi z medeno skorjico, gratiniranimi mlinci, bučnim pirejem in pesino kremo
- Vinogradniška tortica
- Kostanjeva rezina

Deli na
12 / 2024
Restavracija A3, Grad Rajhenburg
KJER SI DOBRE JEDI IN POSAVSKA VINA PODAJAJO ROKO Z GRAJSKO ZGODOVINO  Na pečini, s katere se odpira pogled na široko in lenobno ovinkasto strugo reke Save in Brestanico, v svoji celovito obnovljeni podobi stoji grad Rajhenburg. V njem so nekoč trapisti izdelovali čokolado, likerje in sir ter pridelovali...
12 / 2024
BIC Ljubljana - nagrajene magdalenice in druge praznične sladice
Decembra v slaščičarskih delavnicah na Biotehniškem izobraževalnem centru Ljubljana (BIC) diši po prazničnih piškotih, pitah in poticah. Še vedno pa odmeva tudi uspešen nastop dijakov, bodočih slaščičark in slaščičarjev, na mednarodnem tekmovanju Interslast v Termah Tuhelj na Hrvaškem....
11 / 2024
Hotel Plesnik, Logarska dolina
SVEŽ VETER V JADRIH HOTELA PLESNIK Hotel Plesnik bo prihodnje leto praznoval tri desetletja delovanja od ponovne otvoritve in v jubilejno leto vstopa s pomembnimi novostmi in zagonom. Novi chef Tom Čopar je pod taktirko pionirja slovenske visoke kulinarike Janeza Bratovža zasnoval ponudbo, v kateri...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna