Objavili smo

Rimske terme, Rimske Toplice

11 / 2019

Nedaleč od Celja ležijo Rimske terme, znane po blagodejni termalni vodi, ki so v zadnjih letih pod novim lastnikom zadihale s polnimi pljuči. Razvijajo se v sodoben termalni in klimatski resort, kjer prijazno osebje skrbi za dobro počutje domačih in tujih gostov. Ti se med drugim lahko sproščajo v avtentičnih kamnitih kadeh, modernem termalnem bazenu, wellness centru, parku z energetskimi točkami, kavarni in a la carte Restavraciji Sofija.

Rimske terme se nahajajo v Rimskih Toplicah in že ime nakazuje na dolgo, z listinami pa več kot 2000-letno zgodovino rabe zdravilne in sproščujoče moči termalnih vrelcev. »Prav zato, ker cenim tradicijo in zgodovino nasploh, sem želel, da v hotelu uredimo manjši muzej o termah, ki si ga gostje lahko ogledajo, «pripoveduje Valery Arakelov, lastnik in direktor armenskega rodu. S ponosom pove, da je bilo srečanje s Slovenijo in Rimskimi termami pred nekaj več kot petimi leti zanj in njegovo družino ljubezen na prvi pogled...

Pomemben del Rimskih term je tudi kulinarična ponudba. »Večina gostov je sicer penzionskih, tako da jim je v Restavraciji cesarja Ferdinanda na voljo samopostrežni zajtrk, kosilo in večerja. Skrbimo, da je izbor jedi v bifeju čim bolj pester, vedno se kaj pripravlja v živo pred gosti – zjutraj jajčka, palačinke, smutiji, zvečer režemo pršut, pripravljamo jedi v voku. Drugače pa prisegamo na domače okuse in vključujemo lokalna živila – jabolka, jabolčni sok, med, skuto, jajca...,« pove simpatična vodja kuhinje Katja Đudarić. Z jedmi po naročilu pa se hotelski in zunanji gostje lahko razvajajo v a la carte Restavraciji Sofija, kjer je glavni kuhar Maksimiljan Frece. Tam sta stalno v ponudbi tudi sezonsko obarvana Romantični in Slovenski meni...

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 11/2019.

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Recepti:
- Krema iz gosjih jeter v ovoju kraškega pršuta
- Dvobarvna zeljna juha
- Račje prsi z medeno skorjico, gratiniranimi mlinci, bučnim pirejem in pesino kremo
- Vinogradniška tortica
- Kostanjeva rezina

Deli na
06 / 2025
Gostilna Podfarovž, Vipava
TAM, KJER ŽUBORI VODA IN SE PIŠE KULINARIČNA POEZIJA  V zavetju vipavskih izvirov se skriva ena najbolj čarobnih gostiln pri nas — Podfarovž. Nima le terase, na kateri poleti goste hladi globoka senca in pomirja šepet vode, ampak tudi odlično kuhinjo. Sezonske jedi ustvarja burje vajena Primorka...
06 / 2025
Gostilna Pr Čop, Podkum
ZASAVSKI CHEF, KI PRISEGA NA DOMAČE OKUSE TAKO V SVOJI GOSTILNI KOT NA TELEVIZIJI Hiša domačih okusov Pr Čop v Podkumu je pravo srce kraja, poleg gostilne v njej delujeta tudi trgovina in pošta. Družinsko gostinsko tradicijo nadaljuje simpatični 38-letni kuharski mojster Lojze Čop, ki mu energije,...
05 / 2025
Hiša Polonka, Kobarid
PRISTNO, LOKALNO, SRČNO: ZGODBA VALTERJA KRAMARJA IN HIŠE POLONKA Ko stopiš v Hišo Polonka v Kobaridu, veš, da si prišel tja, kjer štejejo okusi, spomini in pristnost. Ta gostilna – danes že skoraj obvezna postaja za pohodnike, gurmane, ljubitelje lokalnega piva in vin – nosi v sebi več...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna