Objavili smo
07 / 2020
Poletje je kot nalašč za pripravo sangrije (sangría), prijetno osvežilne alkoholne pijače, ki izvira iz Španije in je ime dobila po španski besedi za kri, sangre. Obstaja veliko receptov za njeno pripravo, osnovne sestavine pa so: vino, sadni sok, žgana pijača in koščki sadja. Nekaj nasvetov in receptov je pripravil Aleš Ogrin, priznani barman in predsednik Društva barmanov Slovenije.
V originalni sangriji ni dodatkov pijač z ogljikovim dioksidom niti s sladkorjem, jih pa lahko dodajamo, da je pijača rezka in osvežilna. Za sangrijo ni potrebno uporabljati vrhunskih, predikatnih in posebnih vin, saj vanj vmešate tudi druge sestavine. Prijetna vina za pripravo sangrije so običajno rdeča vina, kot so modri pinot, teran, merlot in cabarnet sauvignon. Lahko pa ste malo drzni in s kančkom domišljije uporabite in se poigrate tudi z belimi ali rose vini. Sadje za sangrijo mora biti čvrsto, ne prezrelo, aromatično, tako, ki lahko dlje časa »odleži« v vinu, ne da bi razpadlo...
Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 7-8/2020. Kupi izvod / Letna naročnina
Tekst: Aleš Ogrin Foto: Peter Irman
Recepti:
- Tradicionalna sangrija
- Sangrija z lubenico in meliso
- Sangrija z breskvami in ciderjem
MINISTER ZA ZDRAVJE OPOZARJA: PREKOMERNO UŽIVANJE ALKOHOLA ŠKODUJE ZDRAVJU!