Objavili smo

Šeri, posebnež iz Andaluzije

01 / 2018

Šeri je znamenito vino iz Andaluzije, najbolj južne španske pokrajine. Že stoletja ga pridelujejo iz belih avtohtonih sort in ojačajo z dodajanjem grozdnega žganja. Svoj prepoznavni okus in kompleksnost pridobi s staranjem v posebnem »solera« sistemu.

Je suho belo vino, pridelano predvsem iz nevtralne bele sorte palomino, medtem ko so iz sort pedro ximenez in moscatel pridelana sladka šeri vina. Ja, na jugu Španije je vse drugače, ne samo sorte grozdja, temveč tudi zemlja, na kateri uspeva. Imajo tri vrste tal, najbolj je cenjena bela zemlja s kar 40 % krede, rečejo ji albariza. Grozdju daje močno mineralnost, slanost, ki je tako karakteristična za to alkoholizirano vino. Zakaj alkoholizirano, fortificirano? Pred stoletji so za mornarje na ladjah na jambore naložili sode z vinom, v katere so dodali žganje iz grozdja, da bi preprečili skisanje vina. Ta praksa se je prijela tudi na kopnem. Sloves pa so šeriju dodali Angleži (od koder tudi poimenovanje sherry), ki si niso mogli zamisliti obroka brez kozarca suhega ali sladkega šerija.

Jerez je lepo mestece, ki diha s šerijem. V samem centru so znane kleti, ki mu zaradi svoje arhitekturne posebnosti dajejo značilen izgled. Obisk kleti, ki jim zaradi visokih, 14-metrskih stropov rečejo katedrale, je posebno doživetje. V ogromnem prostoru se človek zave svoje majhnosti. Kleti so brez zastekljenih oken, ta so postavljena visoko na debelih stenah, pokrita le s ponjavami iz rogoze, da vetrovi ohlajajo prostor. Hladen, vlažni veter poniente prinaša z Atlantika ohladitev in veliko vlage. Drugi značilen, bolj topel suhi veter levante, piha z vzhoda. Oba pripomoreta, da se razvije plašč kvasovk. Prostor še dodatno ohlajajo tako, da tla iz bele značilne zemlje albariza, ki odlično veže vlago, ves čas zalivajo z vodo in tako v kleteh vzdržujejo vlažnost. 

Zorenje vina poteka v sistemu solera. To je dinamično zorenje, ker ves čas mešajo vina različne starosti in tako zagotovijo isti, prepoznaven okus...

Celotna reportaža je objavljena v reviji Pet zvezdic, številka 1/2018.

Tekst, foto: Mira Šemić (sommelier 3, WSET Weinakademiker 3)

MINISTER ZA ZDRAVJE OPOZARJA: PREKOMERNO UŽIVANJE ALKOHOLA ŠKODUJE ZDRAVJU!

Deli na
05 / 2022
Gostišče Kapušin, Krasinec
VABLJENI NA RAZVAJANJE BRBONČIC V BELO KRAJINO V vasi Krasinec, tik ob cesti Podzemelj – Adlešiči in le streljaj od reke Kolpe, stoji Gostišče Kapušin. Znano je po gostoljubnosti, izvrstni hrani, ki temelji na tradiciji belokranjskih okusov v sodobni preobleki in lokalnih živilih. Tukaj na svoj...
05 / 2022
Terme Snovik, Restavracija Potočka - vodja kuhinje Advija Halilović
20 LET TERMALNIH RAZVAJANJ V ZELENI TUHINJSKI DOLINI Ste vedeli, da so Terme Snovik najvišje ležeče terme v Sloveniji in da so leta 2008 postale prve eko terme pri nas? Njihova ponudba sledi načelom Kneippove filozofije zdravega in uravnoteženega življenjskega sloga. Poleg kopanja v termalni vodi...
05 / 2022
6 enostavnih receptov za nepozabni »cheesecake«
STE ZA KLASIKO ALI MODEREN PRIDIH? Če mislite, da je cheesecake - ali po naše sirova torta - ameriška pogruntavščina, ste se zmotili. Na grškem otoku Samos so jo poznali že pred več kot 4 tisoč leti. Preprost sirni kolač so pripravljali iz svežega sirčka, ki so mu primešali moko in med...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.