Objavili smo

Šeri, posebnež iz Andaluzije

01 / 2018

Šeri je znamenito vino iz Andaluzije, najbolj južne španske pokrajine. Že stoletja ga pridelujejo iz belih avtohtonih sort in ojačajo z dodajanjem grozdnega žganja. Svoj prepoznavni okus in kompleksnost pridobi s staranjem v posebnem »solera« sistemu.

Je suho belo vino, pridelano predvsem iz nevtralne bele sorte palomino, medtem ko so iz sort pedro ximenez in moscatel pridelana sladka šeri vina. Ja, na jugu Španije je vse drugače, ne samo sorte grozdja, temveč tudi zemlja, na kateri uspeva. Imajo tri vrste tal, najbolj je cenjena bela zemlja s kar 40 % krede, rečejo ji albariza. Grozdju daje močno mineralnost, slanost, ki je tako karakteristična za to alkoholizirano vino. Zakaj alkoholizirano, fortificirano? Pred stoletji so za mornarje na ladjah na jambore naložili sode z vinom, v katere so dodali žganje iz grozdja, da bi preprečili skisanje vina. Ta praksa se je prijela tudi na kopnem. Sloves pa so šeriju dodali Angleži (od koder tudi poimenovanje sherry), ki si niso mogli zamisliti obroka brez kozarca suhega ali sladkega šerija.

Jerez je lepo mestece, ki diha s šerijem. V samem centru so znane kleti, ki mu zaradi svoje arhitekturne posebnosti dajejo značilen izgled. Obisk kleti, ki jim zaradi visokih, 14-metrskih stropov rečejo katedrale, je posebno doživetje. V ogromnem prostoru se človek zave svoje majhnosti. Kleti so brez zastekljenih oken, ta so postavljena visoko na debelih stenah, pokrita le s ponjavami iz rogoze, da vetrovi ohlajajo prostor. Hladen, vlažni veter poniente prinaša z Atlantika ohladitev in veliko vlage. Drugi značilen, bolj topel suhi veter levante, piha z vzhoda. Oba pripomoreta, da se razvije plašč kvasovk. Prostor še dodatno ohlajajo tako, da tla iz bele značilne zemlje albariza, ki odlično veže vlago, ves čas zalivajo z vodo in tako v kleteh vzdržujejo vlažnost. 

Zorenje vina poteka v sistemu solera. To je dinamično zorenje, ker ves čas mešajo vina različne starosti in tako zagotovijo isti, prepoznaven okus...

Celotna reportaža je objavljena v reviji Pet zvezdic, številka 1/2018.

Tekst, foto: Mira Šemić (sommelier 3, WSET Weinakademiker 3)

MINISTER ZA ZDRAVJE OPOZARJA: PREKOMERNO UŽIVANJE ALKOHOLA ŠKODUJE ZDRAVJU!

Deli na
05 / 2023
Krčma na gradu Bogenšperk, chefa Mitja Zadravec Ribič in Marko Železnik
GRAD, NA KATEREM SE PIŠEJO ZANIMIVE ZGODBE Na gradu Bogenšperk na Dolenjskem je živel in pisal znameniti polihistor Janez Vajkard Valvasor. Tu se je pred tremi leti začela pisati tudi zanimiva, ustvarjalna in ambiciozna gostinska zgodba, katere avtor je Mitja Zadravec Ribič s svojo zagnano ekipo....
05 / 2023
Sibon Wine & Spa Resort, Jeruzalem - chef Zoran Ristič
V DEŽELI ŠIPONA ZDAJ TUDI BUTIČNI HOTEL SIBON! Med turistično najbolj prepoznavne kraje Prlekije zagotovo sodi Jeruzalem, ki je od Ljutomera oddaljen 7 kilometrov in mu pravijo tudi raj med vinogradi. Prav tu se je pred letom dni odprl štirizvezdični butični hotel Sibon Wine & Spa Resort....
05 / 2023
Gault&Millau Slovenija 2023
DESETIM RESTAVRACIJAM 4 KAPE, CHEF LETA JANEZ BRATOVŽ! Izid kulinaričnega vodnika Gault&Millau Slovenija, že petega po vrsti, je vsakič znova praznik slovenske gastronomije. Ne le zato, ker prinese priznanja in s tem potrditev že uveljavljenim in najboljšim, ampak tudi odkriva sveža gastronomska...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.