Objavili smo

Šeri, posebnež iz Andaluzije

01 / 2018

Šeri je znamenito vino iz Andaluzije, najbolj južne španske pokrajine. Že stoletja ga pridelujejo iz belih avtohtonih sort in ojačajo z dodajanjem grozdnega žganja. Svoj prepoznavni okus in kompleksnost pridobi s staranjem v posebnem »solera« sistemu.

Je suho belo vino, pridelano predvsem iz nevtralne bele sorte palomino, medtem ko so iz sort pedro ximenez in moscatel pridelana sladka šeri vina. Ja, na jugu Španije je vse drugače, ne samo sorte grozdja, temveč tudi zemlja, na kateri uspeva. Imajo tri vrste tal, najbolj je cenjena bela zemlja s kar 40 % krede, rečejo ji albariza. Grozdju daje močno mineralnost, slanost, ki je tako karakteristična za to alkoholizirano vino. Zakaj alkoholizirano, fortificirano? Pred stoletji so za mornarje na ladjah na jambore naložili sode z vinom, v katere so dodali žganje iz grozdja, da bi preprečili skisanje vina. Ta praksa se je prijela tudi na kopnem. Sloves pa so šeriju dodali Angleži (od koder tudi poimenovanje sherry), ki si niso mogli zamisliti obroka brez kozarca suhega ali sladkega šerija.

Jerez je lepo mestece, ki diha s šerijem. V samem centru so znane kleti, ki mu zaradi svoje arhitekturne posebnosti dajejo značilen izgled. Obisk kleti, ki jim zaradi visokih, 14-metrskih stropov rečejo katedrale, je posebno doživetje. V ogromnem prostoru se človek zave svoje majhnosti. Kleti so brez zastekljenih oken, ta so postavljena visoko na debelih stenah, pokrita le s ponjavami iz rogoze, da vetrovi ohlajajo prostor. Hladen, vlažni veter poniente prinaša z Atlantika ohladitev in veliko vlage. Drugi značilen, bolj topel suhi veter levante, piha z vzhoda. Oba pripomoreta, da se razvije plašč kvasovk. Prostor še dodatno ohlajajo tako, da tla iz bele značilne zemlje albariza, ki odlično veže vlago, ves čas zalivajo z vodo in tako v kleteh vzdržujejo vlažnost. 

Zorenje vina poteka v sistemu solera. To je dinamično zorenje, ker ves čas mešajo vina različne starosti in tako zagotovijo isti, prepoznaven okus...

Celotna reportaža je objavljena v reviji Pet zvezdic, številka 1/2018.

Tekst, foto: Mira Šemić (sommelier 3, WSET Weinakademiker 3)

MINISTER ZA ZDRAVJE OPOZARJA: PREKOMERNO UŽIVANJE ALKOHOLA ŠKODUJE ZDRAVJU!

Deli na
02 / 2024
Hotel Sabotin, Solkan
DOBRODOŠLI V HOTELU Z NAJDALJŠO TRADICIJO NA GORIŠKEM! Hotel Sabotin v Solkanu, ki sodi pod okrilje skupine HIT, v letošnjem letu praznuje 70 let, odkar deluje pod tem imenom. Njegova zanimiva zgodovina je še veliko starejša in o tem bo pričala tudi razstava, ki jo pripravljajo ob jubileju. Danes...
02 / 2024
Restavracija Hong Kong 2, Moste pri Komendi
KITAJSKA RESTAVRACIJA, KI JE PREPRIČALA TUDI KULINARIČNE KRITIKE V restavraciji Hong Kong 2 v Mostah pri Komendi je dobro rezervirati mizo, saj je to ena tistih postojank ljubiteljev kitajske kuhinje, ki je skoraj vedno polno zasedena. Kakovost njene ponudbe in postrežbe je že pred leti prepoznal...
01 / 2024
Stara gostilna, Piran - chef Kristian Zule
SKRITI PIRANSKI KULINARIČNI IN VINSKI ZAKLADI   Le nekaj korakov od piranske promenade se v eni od uličic nahaja Stara gostilna, ki se je v zadnjih letih prelevila v »fine dining« restavracijo. V kuhinji je glavni Kristian Zule, najmlajši slovenski chef z Michelinovim priporočilom in mladi kuharski...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.