Objavili smo

Šiponova prihodnost je lahko neverjetna!

01 / 2023

Šipon (pušipel, furmint, zapfer, sonnentraube...) je iz kislega špricar vina že prehodil pot do lahkega, razgibanega vina v prestižnih evropskih restavracijah. Sosedje Hrvati in Madžari se tega zelo dobro zavedajo, kaj pa mi, so se spraševali udeleženci okrogle mize in pokušine šiponov, ki se je ob 150-letnici Društva vinogradnikov in prijateljev vina odvila v Ljutomeru.

Nebrušeni diamant Jeruzalemsko–ormoških goric
Pod okriljem ljutomerskega Društva vinogradnikov in prijateljev vina, ki so ga Prleki ustanovili pred 150 leti (ob ustanovitvi leta 1872 se je imenovalo Vinorejsko društvo Ljutomer), sta vinarja Matevž in Stanislav Kaučič v sodelovanju z rojakom in prepoznavnim vinskim poznavalcem ter publicistom Robertom Gorjakom organizirala strokovni dogodek s pomenljivim naslovom »Quo vadis, domine šipon?« (Kam, gospod šipon?). Prepričani so, da šipon kot prastara bela sorta vinske trte, tradicionalno značilna tudi za naše Jeruzalemsko–ormoške gorice, potrebuje nov zagon, novo zgodbo, novo paradigmo. Potrebuje zalet, podoben tistemu, ki mu ga je pred slabega četrt stoletja dal takrat ustanovljeni Klub šipon. 
Sorta šipon, ki ima v svetu čez trideset sinonimov, se ponaša s številnimi dobrimi lastnostmi. Njegovi veliki listi govorijo o tem, da je občutljiv na tla, iz katerih poganja, imeti mora dovolj vode in sonca, šiponov veliki grozd pa kar kliče po razbremenitvah trsa. Dozori pozno, raste bujno, silno. »Šipon gre lahko le še naprej,« meni Danilo Šnajder, član trojice, ki vodi klet Verus vino. Ob tem dodaja: »Šipon, ki v naravi najbolj uživa posajen na lahka peščena tla jugozahodnih leg in na nadmorski višini, ki ni dosti nižja od tristotih metrov, potrebuje pametno enošparonsko vzgojo. Vinogradnik ga mora redčiti in pridelek skrbno regulirati, pletje šipona mora biti rigorozno.« Takrat iz njih v kleti lahko pridela vrhunsko vino, ki navdušuje s svojo prijetno svežino in edinstveno nežno cvetico, ki spominja na citruse, kutine ali hruške ...

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 1/2023.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Foto: Stash Rudolf Photography 

Deli na
11 / 2023
Gostilna Pri Kuklju, Velike Lašče
H KUKLJU NA JESENSKE JEDI, GLUHE ŠTRUKLJE IN POTICO VELIKANKO! Pri Kuklju so od leta 2009 družinski gostilničarski posli v rokah že šeste generacije. Vodi jih energična Margareta Damjanić, sommelierka in mojstrica peke potic, za pripravo ostalih kulinaričnih dobrot, ki stavijo na slovensko tradicijo,...
11 / 2023
Hiša Putr, Trzin
V PUTRU SO GOSTOM VRATA VEDNO ODPRTA Hitro se je razširil glas o trzinskem Putru, ki da je stalno poln, všečen tako tistim, ki tja zahajajo na malico ali kosilo, kot tistim, ki naročajo jedi po naročilu, cenovno prijazen. Ko ga je opazil in v svoj gastro vodnik za leto 2023 uvrstil še avstrijski...
11 / 2023
Jeruzalemske gorice
Člani Društva turističnih novinarjev Slovenije smo se tokrat odpravili v Prlekijo. Odzvali smo se povabilu k odkrivanju lepot in dobrot destinacije Jeruzalem Slovenija in mesta Ormož, ki letos praznuje častitljivih 750 let od njegove prve pisne omembe. Skozi bogat dvodnevni program, ki so nam ga...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.