Objavili smo

Šiponova prihodnost je lahko neverjetna!

01 / 2023

Šipon (pušipel, furmint, zapfer, sonnentraube...) je iz kislega špricar vina že prehodil pot do lahkega, razgibanega vina v prestižnih evropskih restavracijah. Sosedje Hrvati in Madžari se tega zelo dobro zavedajo, kaj pa mi, so se spraševali udeleženci okrogle mize in pokušine šiponov, ki se je ob 150-letnici Društva vinogradnikov in prijateljev vina odvila v Ljutomeru.

Nebrušeni diamant Jeruzalemsko–ormoških goric
Pod okriljem ljutomerskega Društva vinogradnikov in prijateljev vina, ki so ga Prleki ustanovili pred 150 leti (ob ustanovitvi leta 1872 se je imenovalo Vinorejsko društvo Ljutomer), sta vinarja Matevž in Stanislav Kaučič v sodelovanju z rojakom in prepoznavnim vinskim poznavalcem ter publicistom Robertom Gorjakom organizirala strokovni dogodek s pomenljivim naslovom »Quo vadis, domine šipon?« (Kam, gospod šipon?). Prepričani so, da šipon kot prastara bela sorta vinske trte, tradicionalno značilna tudi za naše Jeruzalemsko–ormoške gorice, potrebuje nov zagon, novo zgodbo, novo paradigmo. Potrebuje zalet, podoben tistemu, ki mu ga je pred slabega četrt stoletja dal takrat ustanovljeni Klub šipon. 
Sorta šipon, ki ima v svetu čez trideset sinonimov, se ponaša s številnimi dobrimi lastnostmi. Njegovi veliki listi govorijo o tem, da je občutljiv na tla, iz katerih poganja, imeti mora dovolj vode in sonca, šiponov veliki grozd pa kar kliče po razbremenitvah trsa. Dozori pozno, raste bujno, silno. »Šipon gre lahko le še naprej,« meni Danilo Šnajder, član trojice, ki vodi klet Verus vino. Ob tem dodaja: »Šipon, ki v naravi najbolj uživa posajen na lahka peščena tla jugozahodnih leg in na nadmorski višini, ki ni dosti nižja od tristotih metrov, potrebuje pametno enošparonsko vzgojo. Vinogradnik ga mora redčiti in pridelek skrbno regulirati, pletje šipona mora biti rigorozno.« Takrat iz njih v kleti lahko pridela vrhunsko vino, ki navdušuje s svojo prijetno svežino in edinstveno nežno cvetico, ki spominja na citruse, kutine ali hruške ...

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 1/2023.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Foto: Stash Rudolf Photography 

Deli na
05 / 2023
Krčma na gradu Bogenšperk, chefa Mitja Zadravec Ribič in Marko Železnik
GRAD, NA KATEREM SE PIŠEJO ZANIMIVE ZGODBE Na gradu Bogenšperk na Dolenjskem je živel in pisal znameniti polihistor Janez Vajkard Valvasor. Tu se je pred tremi leti začela pisati tudi zanimiva, ustvarjalna in ambiciozna gostinska zgodba, katere avtor je Mitja Zadravec Ribič s svojo zagnano ekipo....
05 / 2023
Sibon Wine & Spa Resort, Jeruzalem - chef Zoran Ristič
V DEŽELI ŠIPONA ZDAJ TUDI BUTIČNI HOTEL SIBON! Med turistično najbolj prepoznavne kraje Prlekije zagotovo sodi Jeruzalem, ki je od Ljutomera oddaljen 7 kilometrov in mu pravijo tudi raj med vinogradi. Prav tu se je pred letom dni odprl štirizvezdični butični hotel Sibon Wine & Spa Resort....
05 / 2023
Gault&Millau Slovenija 2023
DESETIM RESTAVRACIJAM 4 KAPE, CHEF LETA JANEZ BRATOVŽ! Izid kulinaričnega vodnika Gault&Millau Slovenija, že petega po vrsti, je vsakič znova praznik slovenske gastronomije. Ne le zato, ker prinese priznanja in s tem potrditev že uveljavljenim in najboljšim, ampak tudi odkriva sveža gastronomska...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.