Objavili smo

Šolski center Šentjur

02 / 2022

MLADI VIDIJO PRIHODNOST V ŽIVLJENJU IN DELU NA PODEŽELJU
Če se je še pred desetletjem zdelo, da mladi svojo prihodnost in zaposlitev iščejo le v mestih, na Šolskem centru Šentjur pravijo, da po njihovih izkušnjah temu ni tako. Vedno več jih je, ki v podeželju vidijo lepoto življenja in tudi prostor za uresničitev poslovnih idej in priložnosti. Zato si na ŠC Šentjur, ki je lani praznoval častitljivih 111 let obstoja, prizadevajo mladim ponuditi zanimive in v prihodnost podeželja zazrte izobraževalne programe s področij kmetijstva, naravovarstva, živilstva, gostinstva in turizma. Tako na ravni srednje kot tudi višje strokovne šole.

TOKRAT PEKLI IN CVRLI ZA PUSTA HRUSTA
Na dan našega obiska Šolskega centra Šentjur je bilo že od zgodnjih jutranjih ur v učni kuhinji živahno, vse v znamenju pečenja in cvrtja za pusta. Dijakinje tretjega, zadnjega letnika programov Slaščičar in Pek so se pod vodstvom strokovnih učiteljic Elizabete Paska Selić in Jane Kropec učile priprave kvašenega, krhkega in paljenega testa, iz katerega so izdelale slane in sladke pustne dobrote, od klasičnih do bolj modernih. Vse pa nato lepo razstavile in postavile na ogled tudi drugim dijakom in učiteljem ter seveda objektivu našega fotografa Petra.

Mlade bodoče slaščičarke so skozi učno uro spoznale tudi to, da so krofi lahko precej "muhasti". Če niso pravilno vzhajani in ocvrti, njihova oblika in venček kaj hitro nista takšna, kot bi morala biti. "Tukaj na Kozjanskem, od koder je doma tudi precej naših dijakinj in dijakov, se za pusta poleg krofov tradicionalno pripravljajo še ocvirkovka (pogača in potica) ter krhki flancati. A ker si za norčavega pusta lahko privoščimo tudi malo bolj pisane sladice, smo pripravili še dve pustno okrašeni torti, makrone, pralineje, čokoladno dekoracijo," je med drugim povedala Elizabete Paska Selić. Slaščičarstvo poučuje že 26 let, vse od takrat, ko je Šolski center Šentjur pridobil ta izobraževalni program...

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 2/2022.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Recepti, objavljeni v članku:
-Rogljički s pršutom in hrenom
-Šunka v testu s hrenom
-Ocvirkova pogača
-Ocvirkova potica ali ocvirkovka
-Sonček
-Krhki flancati
-Krofi malo drugače – obročki in rožice
-Šahovnica
-Ocvrti srčki in venčki iz paljenega testa

Deli na
04 / 2024
Gostilna Murko, Slovenj Gradec
STOLETNA KOROŠKA GOSTILNA, KJER SE TRADICIJA SPOGLEDUJE S SODOBNOSTJO V Sloveniji ni veliko gostiln in družin, ki bi se lahko pohvalile s kar 120-letno tradicijo neprekinjenega delovanja, kot je to Gostilna Murko. V njeno delo in vodenje je že zelo vpeta tudi najmlajša, peta generacija. Tukaj so...
04 / 2024
Hotel The Amauris Vienna, Dunaj
HOTEL, V KATEREM SE SREČAJO ZGODOVINA, DUNAJSKI ŠARM IN VRHUNSKA KULINARIKA Lani februarja je prve goste sprejel nov luksuzni butični hotel The Amauris Vienna (Relais & Château) v samem središču Dunaja. Domuje v veličastni zgodovinski zgradbi iz leta 1860, njegova notranjost pa je preplet...
04 / 2024
Najboljši po izboru kulinaričnega vodnika Gault&Millau Slovenija 2024
GAULT&MILLAU NAJBOLJŠIM PODELIL 4 KAPE IN POSEBNA PRIZNANJA POSAMEZNIKOM V Hotelu Slon v Ljubljani je gastronomski vodič Gault&Millau Slovenija razglasil najboljše za leto 2024. Štiri kape je prejelo 10 restavracij in tri kape 30 restavracij, med slednjimi so štirje novinci. Chef leta...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.