Objavili smo

Šolski center Šentjur

02 / 2022

MLADI VIDIJO PRIHODNOST V ŽIVLJENJU IN DELU NA PODEŽELJU
Če se je še pred desetletjem zdelo, da mladi svojo prihodnost in zaposlitev iščejo le v mestih, na Šolskem centru Šentjur pravijo, da po njihovih izkušnjah temu ni tako. Vedno več jih je, ki v podeželju vidijo lepoto življenja in tudi prostor za uresničitev poslovnih idej in priložnosti. Zato si na ŠC Šentjur, ki je lani praznoval častitljivih 111 let obstoja, prizadevajo mladim ponuditi zanimive in v prihodnost podeželja zazrte izobraževalne programe s področij kmetijstva, naravovarstva, živilstva, gostinstva in turizma. Tako na ravni srednje kot tudi višje strokovne šole.

TOKRAT PEKLI IN CVRLI ZA PUSTA HRUSTA
Na dan našega obiska Šolskega centra Šentjur je bilo že od zgodnjih jutranjih ur v učni kuhinji živahno, vse v znamenju pečenja in cvrtja za pusta. Dijakinje tretjega, zadnjega letnika programov Slaščičar in Pek so se pod vodstvom strokovnih učiteljic Elizabete Paska Selić in Jane Kropec učile priprave kvašenega, krhkega in paljenega testa, iz katerega so izdelale slane in sladke pustne dobrote, od klasičnih do bolj modernih. Vse pa nato lepo razstavile in postavile na ogled tudi drugim dijakom in učiteljem ter seveda objektivu našega fotografa Petra.

Mlade bodoče slaščičarke so skozi učno uro spoznale tudi to, da so krofi lahko precej "muhasti". Če niso pravilno vzhajani in ocvrti, njihova oblika in venček kaj hitro nista takšna, kot bi morala biti. "Tukaj na Kozjanskem, od koder je doma tudi precej naših dijakinj in dijakov, se za pusta poleg krofov tradicionalno pripravljajo še ocvirkovka (pogača in potica) ter krhki flancati. A ker si za norčavega pusta lahko privoščimo tudi malo bolj pisane sladice, smo pripravili še dve pustno okrašeni torti, makrone, pralineje, čokoladno dekoracijo," je med drugim povedala Elizabete Paska Selić. Slaščičarstvo poučuje že 26 let, vse od takrat, ko je Šolski center Šentjur pridobil ta izobraževalni program...

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 2/2022.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Recepti, objavljeni v članku:
-Rogljički s pršutom in hrenom
-Šunka v testu s hrenom
-Ocvirkova pogača
-Ocvirkova potica ali ocvirkovka
-Sonček
-Krhki flancati
-Krofi malo drugače – obročki in rožice
-Šahovnica
-Ocvrti srčki in venčki iz paljenega testa

Deli na
11 / 2023
Gostilna Pri Kuklju, Velike Lašče
H KUKLJU NA JESENSKE JEDI, GLUHE ŠTRUKLJE IN POTICO VELIKANKO! Pri Kuklju so od leta 2009 družinski gostilničarski posli v rokah že šeste generacije. Vodi jih energična Margareta Damjanić, sommelierka in mojstrica peke potic, za pripravo ostalih kulinaričnih dobrot, ki stavijo na slovensko tradicijo,...
11 / 2023
Hiša Putr, Trzin
V PUTRU SO GOSTOM VRATA VEDNO ODPRTA Hitro se je razširil glas o trzinskem Putru, ki da je stalno poln, všečen tako tistim, ki tja zahajajo na malico ali kosilo, kot tistim, ki naročajo jedi po naročilu, cenovno prijazen. Ko ga je opazil in v svoj gastro vodnik za leto 2023 uvrstil še avstrijski...
11 / 2023
Jeruzalemske gorice
Člani Društva turističnih novinarjev Slovenije smo se tokrat odpravili v Prlekijo. Odzvali smo se povabilu k odkrivanju lepot in dobrot destinacije Jeruzalem Slovenija in mesta Ormož, ki letos praznuje častitljivih 750 let od njegove prve pisne omembe. Skozi bogat dvodnevni program, ki so nam ga...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.