Objavili smo

Šolski center Velenje - projekt »Kuhinja naše kraljestvo, kuhanje naša strast«

03 / 2022

PONOSNI, DA SMO DEL TAKO POMEMBNEGA PROJEKTA
Šola za storitvene dejavnosti Šolskega centra Velenje sodeluje v mednarodnem gastronomskem projektu Erasmus+ z naslovom »Kitchen our kingdom, cooking our passion« (krajše KOKCOP), v prevodu »Kuhinja naše kraljestvo, kuhanje naša strast«

Projekt KOKCOP povezuje partnerske šole iz Francije, Italije, Turčije, Romunije, Poljske in Slovenije. Namenjen je spoznavanju narodnih in regionalnih jedi, gastronomske dediščine, kulturi omizja in obedovanja, spoznavanju in kulturi vin, koktajlov ter ostalih mešanih pijač. V okviru projekta smo decembra 2019 dijaki in učitelji Šole za storitvene dejavnosti ŠC Velenje, ki v projektu sodelujemo, najprej obiskali Poljsko. Spoznali smo, kako so določene jedi sorodne našim, ampak so pripravljene na drugačen način. Zelo so nas navdušili tradicionalna lovska enolončnica (Bigos), vrsta testenih nadevanih žepkov (pierogi), jabolčna pita… Oktobra 2021 je sledil obisk Turčije. Na njihovi šoli smo pripravljali različne tradicionalne jedi. Poleg turške baklave s pistacijo nam je bila zelo všeč jed, imenovana karniyarik - jajčevci, polnjeni z mletim mesom. Navdušila nas je tudi njihova priprava jedi pred gosti. Flambiranje in razkosavanje mesa s posebnimi noži je bilo pravo gastronomsko doživetje. Na dogodku Turška noč pa so nam poleg turških jedi prikazali tudi svoje življenje in običaje. Letos januarja smo se nato odpravili v Romunijo, kjer so nam v spominu ostale predvsem ribje jedi (plachie) in tradicionalna klobasa (carnat). Predstavitev gastronomije v gostinskih obratih je pokazala, da imajo bogato kulinarično dediščino, navdušili sta nas njihova prijaznost in preprostost.
Nazadnje je bila gostiteljica projekta Slovenija. Od 17. do 22. januarja smo na Šoli za storitvene dejavnosti ŠC Velenje gostili 27 dijakov in učiteljev partnerskih šol. Vsak dan so potekale praktične delavnice, na katerih smo gostom prikazali pripravo različnih tradicionalnih slovenskih jedi. Med drugim so dijaki pod mentorstvom Simone Pompe, ki je vodja strokovnega programa KOKCOP, spoznali pripravo že nekoliko pozabljene ognjiščne potice...

Celoten članek z receptom je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 3/2022.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst: Miran Papež (vodja projekta KOKCOP), Simona Pompe (vodja strokovnega programa KOKCOP in mentorica dijakom)  Foto: Simona Pompe

Recept, objavljen v članku:
-Ognjiščna potica / pogajenica / zavihanka

Deli na
09 / 2022
Restavracija Rizibizi, Portorož - chef Tomaž Bevčič
MED OKUSI IN BARVAMI MORJA IN ZEMLJE Restavracija Rizibizi tudi na novi lokaciji v centru Portoroža razvaja goste, ki si želijo kreativnih morskih dobrot, pripravljenih po navdihu chefa Tomaža Bevčiča. Zaljubljen je v pristne okuse morja in barve, ki celo pozimi na krožnikih pričarajo poletje....
09 / 2022
Hotel in gostilna Ančka, Šenčur
PRI ANČKI SO ŠE VEDNO DOMA ŠTRUKLJI Z VELIKO ZAČETNICO! Po novem Gostilna Ančka v Šenčurju pri Kranju ni več samo gostilna, ampak tudi butični hotelček. Po prenovi se namreč ponaša z novo zunanjostjo, v gostinskem delu s sodobno urejeno zajtrkovalnico in veliko teraso ter v zgornjem nadstropju...
09 / 2022
Bremerhaven - ribje palčke, Elvis Presley in klobasa z jabolčno čežano
Na območju ribiškega pristanišča Fischereihafen v Bremerhavnu, ki leži na nemški obali Severnega morja in v bližini mesta Bremen, so največji industrijski obrati za predelavo rib v Evropi. Glavnino predelave in priprave rib iz severnih morij za končno potrošnjo danes opravijo strojno, edino...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.