Objavili smo

Sprehod po Nemčiji

06 / 2018

Le malo stvari o državi in njenih ljudeh pove več kot narodna kuhinja in z njo povezana tradicija. S hrano in pijačo raziskujemo življenjski slog regije in uživamo v nepozabnih doživetjih. Kulinarika je sestavni del kulture - in Nemčija lahko v tem pogledu vsekakor veliko ponudi.

Vsakdanjik in podobo nemških mest zaznamujeta kulinarična raznolikost in mednarodna gastronomija, ki se kažeta predvsem v metropolah. Želja Nemcev, da bi v restavracijah lahko jedli eksotične jedi, je tesno povezana z njihovo strastjo do potovanj in zanimanja za druge dežele in kulture. Ljubiteljski kuharji zato tudi v domačem loncu tradicionalnim nemškim jedem dodajajo sestavine iz receptov z vsega sveta. To je opaziti tudi v dobro urejenih supermarketih in delikatesah, ki ponujajo bogat izbor sestavin za mednarodno kuhinjo. Zato lahko v Nemčiji vsak turist najde nemalo jedi iz svoje dežele, tudi na različnih kulinarično obarvanih prireditvah. Tako lahko obiskovalci berlinskega African Food Festivala nekajkrat letno izkusijo pisano mešanico afriške kuhinje, glasbe in umetnosti. V več nemških mestih se odvijajo festivali Asia Street Food-Festivals, na katerih ljubiteljski kuharji, lastniki restavracij, mame, babice in cele družine z veliko ljubezni pripravljajo dobrote Daljnega vzhoda.
A vrnimo se k tipičnemu nemškemu. Država je znana po svojih tradicionalnih receptih, ki so bili ljubeče ohranjeni in se prenašajo iz roda v rod. Danes vedno bolj v ospredje stopajo regionalne specialitete in ponovno obujena kuharska tradicija. Ta temelji predvsem na sezonskih, večinoma lokalnih sestavinah, ki s tradicionalnim postopkom priprave predstavljajo svežino, kakovost in ohranjanje virov. Med kulinaričnimi posebnosti, ki so tako raznolike kot nemške pokrajine, tako vsakdo najde nekaj zase.
Naše odkrivanje se lahko začne na južnem delu države, na Bavarskem, od koder izvirajo bele klobase, pripravljene iz telečjega in svinjskega mesa, ki so ena najbolj znanih bavarskih specialitet. Njihovi ljubitelji jih v znamenitih pivskih vrtovih običajno naročijo še pred 12. uro in po tradiciji zaužijejo tako, da jih kar izsesajo iz kože. Ob tem si postrežejo še s sladko gorčico, prestami in pivom. V sosednjem Baden-Württembergu vam bodo s ponosom postregli testene žepke »Maultaschen« z mesnim ali vegetarijanskim nadevom iz skute in špinače (na fotografiji). Domislili naj bi se jih menihi, ki se v postnem času niso hoteli odpovedati mesu in so prepovedano živilo skrili v testo.

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 6/2018.

Tekst in foto: Nemška turistična organizacija

Deli na
02 / 2024
Hotel Sabotin, Solkan
DOBRODOŠLI V HOTELU Z NAJDALJŠO TRADICIJO NA GORIŠKEM! Hotel Sabotin v Solkanu, ki sodi pod okrilje skupine HIT, v letošnjem letu praznuje 70 let, odkar deluje pod tem imenom. Njegova zanimiva zgodovina je še veliko starejša in o tem bo pričala tudi razstava, ki jo pripravljajo ob jubileju. Danes...
02 / 2024
Restavracija Hong Kong 2, Moste pri Komendi
KITAJSKA RESTAVRACIJA, KI JE PREPRIČALA TUDI KULINARIČNE KRITIKE V restavraciji Hong Kong 2 v Mostah pri Komendi je dobro rezervirati mizo, saj je to ena tistih postojank ljubiteljev kitajske kuhinje, ki je skoraj vedno polno zasedena. Kakovost njene ponudbe in postrežbe je že pred leti prepoznal...
01 / 2024
Stara gostilna, Piran - chef Kristian Zule
SKRITI PIRANSKI KULINARIČNI IN VINSKI ZAKLADI   Le nekaj korakov od piranske promenade se v eni od uličic nahaja Stara gostilna, ki se je v zadnjih letih prelevila v »fine dining« restavracijo. V kuhinji je glavni Kristian Zule, najmlajši slovenski chef z Michelinovim priporočilom in mladi kuharski...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.