Objavili smo

Sprehod po Nemčiji

06 / 2018

Le malo stvari o državi in njenih ljudeh pove več kot narodna kuhinja in z njo povezana tradicija. S hrano in pijačo raziskujemo življenjski slog regije in uživamo v nepozabnih doživetjih. Kulinarika je sestavni del kulture - in Nemčija lahko v tem pogledu vsekakor veliko ponudi.

Vsakdanjik in podobo nemških mest zaznamujeta kulinarična raznolikost in mednarodna gastronomija, ki se kažeta predvsem v metropolah. Želja Nemcev, da bi v restavracijah lahko jedli eksotične jedi, je tesno povezana z njihovo strastjo do potovanj in zanimanja za druge dežele in kulture. Ljubiteljski kuharji zato tudi v domačem loncu tradicionalnim nemškim jedem dodajajo sestavine iz receptov z vsega sveta. To je opaziti tudi v dobro urejenih supermarketih in delikatesah, ki ponujajo bogat izbor sestavin za mednarodno kuhinjo. Zato lahko v Nemčiji vsak turist najde nemalo jedi iz svoje dežele, tudi na različnih kulinarično obarvanih prireditvah. Tako lahko obiskovalci berlinskega African Food Festivala nekajkrat letno izkusijo pisano mešanico afriške kuhinje, glasbe in umetnosti. V več nemških mestih se odvijajo festivali Asia Street Food-Festivals, na katerih ljubiteljski kuharji, lastniki restavracij, mame, babice in cele družine z veliko ljubezni pripravljajo dobrote Daljnega vzhoda.
A vrnimo se k tipičnemu nemškemu. Država je znana po svojih tradicionalnih receptih, ki so bili ljubeče ohranjeni in se prenašajo iz roda v rod. Danes vedno bolj v ospredje stopajo regionalne specialitete in ponovno obujena kuharska tradicija. Ta temelji predvsem na sezonskih, večinoma lokalnih sestavinah, ki s tradicionalnim postopkom priprave predstavljajo svežino, kakovost in ohranjanje virov. Med kulinaričnimi posebnosti, ki so tako raznolike kot nemške pokrajine, tako vsakdo najde nekaj zase.
Naše odkrivanje se lahko začne na južnem delu države, na Bavarskem, od koder izvirajo bele klobase, pripravljene iz telečjega in svinjskega mesa, ki so ena najbolj znanih bavarskih specialitet. Njihovi ljubitelji jih v znamenitih pivskih vrtovih običajno naročijo še pred 12. uro in po tradiciji zaužijejo tako, da jih kar izsesajo iz kože. Ob tem si postrežejo še s sladko gorčico, prestami in pivom. V sosednjem Baden-Württembergu vam bodo s ponosom postregli testene žepke »Maultaschen« z mesnim ali vegetarijanskim nadevom iz skute in špinače (na fotografiji). Domislili naj bi se jih menihi, ki se v postnem času niso hoteli odpovedati mesu in so prepovedano živilo skrili v testo.

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 6/2018.

Tekst in foto: Nemška turistična organizacija

Deli na
09 / 2024
Gostilna in hotel Kunst, Leskovec pri Krškem
KUNSTOVI TA MLADI NADALJUJEJO, V PONUDBI OSTAJATA GLAVNA KRŠKOPOLJEC IN KOPUN Čeprav na obrobju Krškega in v hotelskem delu s poudarkom na poslovnem turizmu, družinsko vodena Gostilna in hotel Kunst ter njegova ekipa živita in dihata z lokalnim okoljem in domačini. Tukaj so doma prijazen sprejem...
09 / 2024
Pri Baronu, Planica nad Framom
BARONOVA EKO IDILA NA POHORJU, PERMAKULTURNI VRT IN ZGODOVINSKE JEDI Na Turistični in ekološki kmetiji Pri Baronu se je v družini turistična dejavnost začela v sedemdesetih letih, ko je babica sedanjega gospodarja Borisa Uranjeka začela z dejavnostjo na Gertovi domačiji v isti vasi. Na zdajšnji...
09 / 2024
Pršut in teran – ambasadorja kraške gastronomije
Doc. dr. Stanislav Renčelj je priznan kot eden vodilnih slovenskih strokovnjakov na področju predelave in priprave suhih mesnin. Svoje bogato znanje in izkušnje je uspešno prenašal v številna podjetja. Obenem je avtor več kot 50 knjig na temo suhih mesnin in slovenske kulinarične dediščine,...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna