Objavili smo

Srednjeveški Motovun in zakladi doline reke Mirne

05 / 2023

V notranjosti Hrvaške Istre se med priljubljene turistične destinacije uvršča dolina reke Mirne z motovunskim gozdom in srednjeveškim mestecem Motovun. Območje je zakladnica tartufov, domačih pridelkov, istrske kulinarike in vina. Ter pravi raj za ljubitelje zgodovine, neokrnjene narave, sprehodov in kolesarjenja. Povabilu na njeno odkrivanje smo se odzvali člani Društva turističnih novinarjev Slovenije.

Tartufi, dragulji motovunskega gozda
Da Hrvaška Istra ni samo obala in da tudi njena notranjost skriva turistom zanimive kotičke, priča podatek, da je za Rovinjem eno najbolj obiskanih istrskih mest Motovun. To slikovito srednjeveško mestece kraljuje na planoti, ki se dviga nad dolino, po kateri se vije reka Mirna in v katere gozdovih uspeva istrski kulinarični dragulj – tartuf! Več sta nam o črnih in še bolj redkih ter cenjenih belih tartufih na domačiji Miro tartufi povedala zakonca Mirjana in Miro Kotiga. Sprejela sta nas s šilcem domače rakije, med drugim z bisko, žganjem, v katerega namočijo liste bele omele. Ter nam med klepetom zaupala, da sta kot turista obiskala že skoraj vsa slovenska smučišča in zdravilišča. Z nabiranjem, odkupom in predelavo tartufov v najrazličnejše kulinarične delikatese se ukvarjata že 31 let. Med izdelki je tudi takoimenovana salsa tartufata, pripravljena iz črnih tartufov, šampinjonov, jurčkov, mletih oliv in s kančkom inčunov, ki je, kot je povedala simpatična in energična Mirjana, odlična zlasti za pripravo omak in namazov. Zanimiv je tudi namaz z belimi tartufi, v katerega dodajo še parmezan, smetano, maslo in krompirjev škrob, z njim je menda najboljše zabeliti testenine ali steak ...

Strast do istrske zemlje, vina in umetnosti 
Še pred vzponom na Motovun, smo se ustavili v mladi vinski kleti Roxanich, ki je obenem tudi dizajnerski hotel z 32 luksuznimi sobami, spajem in zunanjim bazenom, konferenčno dvorano ter a la carte restavracijo. Središče kompleksa, ki se je odprl leta 2019, je več stoletij stara zgradba, ki je bila od nekdaj tudi vinska klet. Z lastništvom in idejami Mladena Rožanića pa je v celoti dobila nov izgled, ki je preplet starega in modernega, kot tudi vsebino. Na ogled vinske kleti, ki se razteza v petih nadstropjih pod zemljo, sta nas popeljala vodja kleti Stjepan Mraković in Sara Rožanić, ena od šestih lastnikovih hčera (od tod tudi Sorelle ali sestre, ime ene od treh Roxanichevih vinskih linij) ...

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 5/2023.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst in foto: Urša Cvilak

Deli na
06 / 2024
Restavracija Spargus, Špitalič - chef Andrej Smogavc
V NAJSTAREJŠI SLOVENSKI GOSTILNI NOVA ZGODBA, NOV CHEF IN NOVA VIZIJA Pravijo, da v dolini sv. Janeza Krstnika čas teče počasneje. Tukaj stoji mogočna Žička kartuzija, eden pomembnejših spomenikov srednjega veka v slovenskem prostoru in pomnik zgodovine življenja menihov. Le nekaj korakov...
06 / 2024
Gostilna in motel Pri Lešniku, Maribor
GOSTOLJUBNOST IN PRISTNI ŠTAJERSKI OKUSI ŽE OD LETA 1932 Na vzhodnem obrobju Maribora, v Brezju, stojita Gostilna in motel Pri Lešniku. Tukaj se še vedno zjutraj zamesi kruh, kuha prava goveja juha, počasi peče krača, postrežejo solato z vrta in v kozarec natočijo hišni bezgov sok. Tukaj natakarji...
06 / 2024
Turizem na podeželju do prepoznavnosti tudi s kolektivnimi znamkami
Teritorialne kolektivne blagovne znamke (TKBZ), vzpostavljene po modelu Izvorno slovensko, so postale pomembno gibalo razvoja slovenskega podeželja in njegovega gastronomskega turizma.Temeljijo na kratkih dobavnih poteh in vključujejo visokokakovostne lokalne izdelke, storitve in doživetja. O...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.