Objavili smo

Srednjeveški Motovun in zakladi doline reke Mirne

05 / 2023

V notranjosti Hrvaške Istre se med priljubljene turistične destinacije uvršča dolina reke Mirne z motovunskim gozdom in srednjeveškim mestecem Motovun. Območje je zakladnica tartufov, domačih pridelkov, istrske kulinarike in vina. Ter pravi raj za ljubitelje zgodovine, neokrnjene narave, sprehodov in kolesarjenja. Povabilu na njeno odkrivanje smo se odzvali člani Društva turističnih novinarjev Slovenije.

Tartufi, dragulji motovunskega gozda
Da Hrvaška Istra ni samo obala in da tudi njena notranjost skriva turistom zanimive kotičke, priča podatek, da je za Rovinjem eno najbolj obiskanih istrskih mest Motovun. To slikovito srednjeveško mestece kraljuje na planoti, ki se dviga nad dolino, po kateri se vije reka Mirna in v katere gozdovih uspeva istrski kulinarični dragulj – tartuf! Več sta nam o črnih in še bolj redkih ter cenjenih belih tartufih na domačiji Miro tartufi povedala zakonca Mirjana in Miro Kotiga. Sprejela sta nas s šilcem domače rakije, med drugim z bisko, žganjem, v katerega namočijo liste bele omele. Ter nam med klepetom zaupala, da sta kot turista obiskala že skoraj vsa slovenska smučišča in zdravilišča. Z nabiranjem, odkupom in predelavo tartufov v najrazličnejše kulinarične delikatese se ukvarjata že 31 let. Med izdelki je tudi takoimenovana salsa tartufata, pripravljena iz črnih tartufov, šampinjonov, jurčkov, mletih oliv in s kančkom inčunov, ki je, kot je povedala simpatična in energična Mirjana, odlična zlasti za pripravo omak in namazov. Zanimiv je tudi namaz z belimi tartufi, v katerega dodajo še parmezan, smetano, maslo in krompirjev škrob, z njim je menda najboljše zabeliti testenine ali steak ...

Strast do istrske zemlje, vina in umetnosti 
Še pred vzponom na Motovun, smo se ustavili v mladi vinski kleti Roxanich, ki je obenem tudi dizajnerski hotel z 32 luksuznimi sobami, spajem in zunanjim bazenom, konferenčno dvorano ter a la carte restavracijo. Središče kompleksa, ki se je odprl leta 2019, je več stoletij stara zgradba, ki je bila od nekdaj tudi vinska klet. Z lastništvom in idejami Mladena Rožanića pa je v celoti dobila nov izgled, ki je preplet starega in modernega, kot tudi vsebino. Na ogled vinske kleti, ki se razteza v petih nadstropjih pod zemljo, sta nas popeljala vodja kleti Stjepan Mraković in Sara Rožanić, ena od šestih lastnikovih hčera (od tod tudi Sorelle ali sestre, ime ene od treh Roxanichevih vinskih linij) ...

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 5/2023.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst in foto: Urša Cvilak

Deli na
09 / 2023
Bro'Sis Bar & Restaurant, Maribor
KO SESTRA IN BRAT ZDRUŽITA MOČI, SE BRO'SIS RODI Gostinska zgodba, ki jo v Mariboru pišeta Anja in Rok Zebec, sestra in brat, dokazuje dvoje – da se tudi v težkih časih lahko rodijo dobre stvari in da obstajajo mladi, ki jih delo v kuhinji in strežbi zelo veseli. Okusno hrano in prijazno postrežbo...
09 / 2023
Bistro Štorja, Postojna
NOVE ZGODBE IN OKUSI MED GOZDOM IN MORJEM Zakonca Marko in Anja Stanković, chef in slaščičarka, pravita, da želita z Bistrojem Štorja postaviti Postojno na kulinarični zemljevid Slovenije. Da bi se domači in tuji gostje v njej ustavljali ne le zaradi Postojnske jame, ampak tudi vrhunske kulinarične...
09 / 2023
Miralem Junuzović, Najboljši natakar / sommelier 2023
VČASIH POZABLJAMO, KAJ JE NAŠA PRVA NALOGA - DA SE GOST POČUTI DOBRO! Pri gastronomskem vodniku Gault&Millau Slovenija želijo doprinesti k dvigu ugleda in zanimanja mladih za poklic natakar, zato vsako leto podelijo tudi posebno nagrado Najboljši natakar / sommelier. Letos je šel prestižni...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.