Objavili smo

Staranje koktajla v sodu

01 / 2021

Luka Strajn, zdaj že diplomant Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem na Biotehniškem izobraževalnem centru Ljubljana (BIC Ljubljana), je kot velik ljubitelj mešanja pijač tudi svoje diplomsko delo povezal s koktajli. Preučeval je, kako staranje ali zorenje točno določenega koktajla v sodu vpliva na njegov okus in kakovost.

Zmagovalni koktajl postane del eksperimenta
Luka Strajn je na BIC Ljubljana diplomiral z diplomskim delom »Staranje cocktaila Argus« pod mentorstvom Boštjana Humskega in Tomaža Lebna. O tem, kako je nastala ideja za koktajl, je povedal: »Argus je moja lastna kreacija, s katero sem leta 2019 nastopil na Mednarodnem barmanskem tekmovanju višjih strokovnih šol za gostinstvo in turizem in zmagal. Na omenjenem tekmovanju smo mešane pijače pripravljali po navdihu svetovno znanih slik. Osebno mi je bila dodeljena slika Splav Meduze (The raft of Medusa – Théodore Géricault), ki je s svojo brutalnostjo, realizmom in surovimi čustvi, ki so spremljali naslikani dogodek, zelo šokirala francoski narod. Zgodba, po kateri je slika nastala, ni nič manj grozljiva kot njena upodobitev na platnu. Hotel sem upodobiti splav, koktajl pa sestaviti tako, da bi se po močnih sestavinah vsaj malo približal močni volji preživelih. Poimenoval sem ga Argus - tako se je imenovala ladja, ki je iz splava rešila preživele.«

Za osnovni sestavini koktajla je Luka izbral rum in liker na osnovi viskija. Za ti dve pijači z močnejšim telesom in višjim odstotkom alkohola se je odločil zato, da bo bila receptura oziroma mešana pijača tudi po dodajanju ostalih sestavin stabilna. Vanjo je namreč dodal še liker hibiskusa, ki je poskrbel za kislinski del koktajla. Za sladek pookus pa amareto in sirup iz flambiranih pomaranč z dodatkom timijana in solnega cveta, ki ga je pripravil sam...

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 1/2021. Kupi izvod / Letna naročnina

Tekst in foto: BIC Ljubljana in Luka Strajn

MINISTER ZA ZDRAVJE OPOZARJA: "PREKOMERNO PITJE ALKOHOLA ŠKODUJE ZDRAVJU!"

Deli na
01 / 2021
Darko Klemen, MasterChef Slovenije 2016 – gostilna Mama Marička
ZMAGOVALEC DRUGEGA MASTERCHEFA ODPIRA SVOJO GOSTILNO!Darko Klemen, ki je leta 2016 na tv kuharskem tekmovanju osvojil naziv MasterChef Slovenije, je zgovoren, zabaven, tudi trmast, poln idej in predan kuhanju. Sicer pa pristen Štajerc in družinski človek, ki že petnajst let živi in dela na obali....
01 / 2021
Chef Marko Brinar - kuhamo vegansko
VEGANSKA KUHINJA V NAVDIH IN IZZIVPopraznični čas je kot nalašč za različne očiščevalne diete in pripravo lažjih, tudi veganskih jedi. Da so te lahko zelo okusne in na oko privlačne, nas je prepričal chef Marko Brinar. Ob tem nam je veliko zanimivega povedal o svoji poklicni poti. In odkrito...
01 / 2021
Čas je za so(n)čne limone
Redki sadeži so tako vsestranski, kot so to limone. Kisle, sočne, dišeče, bogate z vitamini in minerali se odlično podajo tako slanim in sladkim jedem kot pijačam. Tokrat ste vabljeni na potovanje v svet okusnih sladic iz limon! LIMONA vs. LIMETA Razen tega, da je prva rumena in druga zelena,...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o., vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.