Objavili smo

Staranje koktajla v sodu

01 / 2021

Luka Strajn, zdaj že diplomant Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem na Biotehniškem izobraževalnem centru Ljubljana (BIC Ljubljana), je kot velik ljubitelj mešanja pijač tudi svoje diplomsko delo povezal s koktajli. Preučeval je, kako staranje ali zorenje točno določenega koktajla v sodu vpliva na njegov okus in kakovost.

Zmagovalni koktajl postane del eksperimenta
Luka Strajn je na BIC Ljubljana diplomiral z diplomskim delom »Staranje cocktaila Argus« pod mentorstvom Boštjana Humskega in Tomaža Lebna. O tem, kako je nastala ideja za koktajl, je povedal: »Argus je moja lastna kreacija, s katero sem leta 2019 nastopil na Mednarodnem barmanskem tekmovanju višjih strokovnih šol za gostinstvo in turizem in zmagal. Na omenjenem tekmovanju smo mešane pijače pripravljali po navdihu svetovno znanih slik. Osebno mi je bila dodeljena slika Splav Meduze (The raft of Medusa – Théodore Géricault), ki je s svojo brutalnostjo, realizmom in surovimi čustvi, ki so spremljali naslikani dogodek, zelo šokirala francoski narod. Zgodba, po kateri je slika nastala, ni nič manj grozljiva kot njena upodobitev na platnu. Hotel sem upodobiti splav, koktajl pa sestaviti tako, da bi se po močnih sestavinah vsaj malo približal močni volji preživelih. Poimenoval sem ga Argus - tako se je imenovala ladja, ki je iz splava rešila preživele.«

Za osnovni sestavini koktajla je Luka izbral rum in liker na osnovi viskija. Za ti dve pijači z močnejšim telesom in višjim odstotkom alkohola se je odločil zato, da bo bila receptura oziroma mešana pijača tudi po dodajanju ostalih sestavin stabilna. Vanjo je namreč dodal še liker hibiskusa, ki je poskrbel za kislinski del koktajla. Za sladek pookus pa amareto in sirup iz flambiranih pomaranč z dodatkom timijana in solnega cveta, ki ga je pripravil sam...

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 1/2021. Kupi izvod / Letna naročnina

Tekst in foto: BIC Ljubljana in Luka Strajn

MINISTER ZA ZDRAVJE OPOZARJA: "PREKOMERNO PITJE ALKOHOLA ŠKODUJE ZDRAVJU!"

Deli na
09 / 2021
Šunkarna in restavracija Kodila, Markišavci - chefa Boštjan Lačen in Daniel Sukič
V HIŠI PREKMURSKE ŠUNKE IN DRUGIH MESNIH DOBROT Družina Kodila je leta 2013 z novim kulinaričnim centrom, pod streho katerega so združene predelava in zorilnica mesa, trgovina in restavracija, še nadgradila svojo uspešno poslovno zgodbo. Šunkarna Kodila tako ni več le raj za ljubitelje mesnih...
09 / 2021
Norma 23, Ljubljana - chef Mickaël Alix
CRÊPES IN GALETTES Pod Plečnikovimi arkadami na glavni ljubljanski tržnici po novem pečejo palačinke s francoskim stilom! Zakonca Mateja Todić Curk in Predrag Todić sta se namreč odločila, da svojemu lokalu Norma 23 poleg imena (prej Grand Cafe Ljubljana) spremenita tudi vsebino in v glavno...
09 / 2021
Več kot le kulinarični pozdrav z Idrijskega
Ste vedeli, da se Idrija ponaša s kar nekaj presežki – drugim največjim rudnikom živega srebra na svetu, največjim lesenim pogonskim vodnim kolesom v Evropi (idrijski kamšt), najstarejšo neprekinjeno delujočo čipkarsko šolo na svetu, najstarejšim filmskim gledališčem v Evropi, v katerem...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.