Objavili smo

Staranje koktajla v sodu

01 / 2021

Luka Strajn, zdaj že diplomant Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem na Biotehniškem izobraževalnem centru Ljubljana (BIC Ljubljana), je kot velik ljubitelj mešanja pijač tudi svoje diplomsko delo povezal s koktajli. Preučeval je, kako staranje ali zorenje točno določenega koktajla v sodu vpliva na njegov okus in kakovost.

Zmagovalni koktajl postane del eksperimenta
Luka Strajn je na BIC Ljubljana diplomiral z diplomskim delom »Staranje cocktaila Argus« pod mentorstvom Boštjana Humskega in Tomaža Lebna. O tem, kako je nastala ideja za koktajl, je povedal: »Argus je moja lastna kreacija, s katero sem leta 2019 nastopil na Mednarodnem barmanskem tekmovanju višjih strokovnih šol za gostinstvo in turizem in zmagal. Na omenjenem tekmovanju smo mešane pijače pripravljali po navdihu svetovno znanih slik. Osebno mi je bila dodeljena slika Splav Meduze (The raft of Medusa – Théodore Géricault), ki je s svojo brutalnostjo, realizmom in surovimi čustvi, ki so spremljali naslikani dogodek, zelo šokirala francoski narod. Zgodba, po kateri je slika nastala, ni nič manj grozljiva kot njena upodobitev na platnu. Hotel sem upodobiti splav, koktajl pa sestaviti tako, da bi se po močnih sestavinah vsaj malo približal močni volji preživelih. Poimenoval sem ga Argus - tako se je imenovala ladja, ki je iz splava rešila preživele.«

Za osnovni sestavini koktajla je Luka izbral rum in liker na osnovi viskija. Za ti dve pijači z močnejšim telesom in višjim odstotkom alkohola se je odločil zato, da bo bila receptura oziroma mešana pijača tudi po dodajanju ostalih sestavin stabilna. Vanjo je namreč dodal še liker hibiskusa, ki je poskrbel za kislinski del koktajla. Za sladek pookus pa amareto in sirup iz flambiranih pomaranč z dodatkom timijana in solnega cveta, ki ga je pripravil sam...

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 1/2021. Kupi izvod / Letna naročnina

Tekst in foto: BIC Ljubljana in Luka Strajn

MINISTER ZA ZDRAVJE OPOZARJA: "PREKOMERNO PITJE ALKOHOLA ŠKODUJE ZDRAVJU!"

Deli na
07 / 2024
Gostilna na Gradu, Ljubljana
TUJI GOSTJE SI ŽELIJO SPOZNATI SLOVENSKE OKUSE IN VINA! Na Ljubljanski grad iz starega mestnega jedra vodi več pešpoti in tudi razgledna vzpenjača. Ena najbolj priljubljenih turističnih točk v prestolnici je privlačna zaradi slikovite srednjeveške utrdbe in čudovitega razgleda na mesto, toda...
07 / 2024
Gostilna Rajh, Bakovci
NIKOLI NISEM POZABIL NA TRADICIJO, PREKMURSKE OKUSE IN RECEPTE, KI SEM JIH PODEDOVAL! V Gostilni Rajh jedi dišijo po Prekmurju, naj gre za tradicionalne, kot so bograč, dödoli, prekmurska gibanica in retaši, ali sodobne s podpisom 30-letnega chefa Leona Pintariča. Leta 2016 je bil nacionalni zmagovalec...
07 / 2024
Luka Jezeršek - Jezeršek gostinstvo
PARTNERSTVO NA TAGGENBRUNNU JE ZA NAS PRIZNANJE, PRILOŽNOST IN IZZIV! Posestvo in grad Taggenbrunn na avstrijskem Koroškem slovita kot priljubljena turistična točka ter tudi lokacija za prireditve in praznovanja. Njegovi lastniki, družina Riedl, so gostinski in hotelski del v upravljanje zaupali...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna