Objavili smo

Šunkarna in restavracija Kodila, Markišavci - chefa Boštjan Lačen in Daniel Sukič

09 / 2021

V HIŠI PREKMURSKE ŠUNKE IN DRUGIH MESNIH DOBROT
Družina Kodila je leta 2013 z novim kulinaričnim centrom, pod streho katerega so združene predelava in zorilnica mesa, trgovina in restavracija, še nadgradila svojo uspešno poslovno zgodbo. Šunkarna Kodila tako ni več le raj za ljubitelje mesnih in prekmurskih kulinaričnih mojstrovin, ampak tudi vedno bolj prepoznavna prekmurska turistična zanimivost.

Prekmurska šunka in filozofija štirih letnih časov
V vasi Markišavci, ki je le nekaj minut oddaljena od Murske Sobote, Janko Kodila kot tretja generacija z ženo Heleno nadaljuje družinsko tradicijo Kodila. S posluhom za trg in podjetniško žilico jo je razširil v prekmursko zgodbo o uspehu, ki sega tudi v tujino. Ob obujanju začetkov na leto 2000, ko je obrt prešla v njegove roke, z nasmehom na obrazu pove: »Zarečenega kruha se največ poje in tako je bilo tudi pri meni. Stari oče je imel mesarijo na Dolenjskem. Oče pa je bil najprej tehnolog v Pomurki mesni industriji, nato je leta 1991 šel na svoje in odprl mesarijo tukaj v Markišavcih. Tudi drugi v družini so tako ali drugače povezani z živilstvom, zato sem vedno govoril, da mene to ne zanima. Tako sem se najprej podal v čisto druge vode, marketinške in prodajne, kar mi danes pride še kako prav.« 
Leta 2002 je majhna trgovina s svežim mesom in mesnimi izdelki, v kateri so kupovali predvsem domačini, stopila na novo poslovno pot. Z investicijo v nove zmogljivosti se je proizvodnja razširila na sušene in prekajene mesnine. Čez dobro desetletje, leta 2013, pa je z otvoritvijo nove zgradbe, v kateri se moderna arhitektura prepleta s tradicionalno prekmursko, Jankova vizija šele zares zaživela– odpreti kulinarično doživljajsko hišo, v kateri se povezujejo proizvodnja, trgovina in restavracija...

Ravno prav pečeno in začinjeno s prekmursko hudomušnostjo
V pritličju Šunkarne Kodila je v trgovini s svežim mesom, mesninami in drugimi izdelki, med katerimi ne manjkajo tudi tisti z oznako Diši po Prekmurju ter prekmurska in štajerska vina, vedno živahno. Tukaj radi nakupujejo domačini in številni turisti, domači in tuji, ki si obenem lahko ogledajo še zorilnico šunke. Za pravo doživetje prekmurskih okusov pa se najraje povzpnejo kar v prvo nadstropje, kjer v prostorni restavraciji z odprto kuhinjo že več let družno ustvarjata chefa Daniel Sukič in Boštjan Lačen. Dani je Kanadčan, ki se je v Prekmurje, deželo svojih staršev zaljubil že, ko jo je obiskal kot otrok. Kasneje ga je poleg ljubezni v Prekmurju za stalno zadržalo delo, saj je kot kuhar nekaj časa delal v priznani gostilni Rajh, kaj kmalu pa prišel v kuhinjo restavracije Kodila. Pred tremi leti se mu je pridružil še Boštjan, ki je že kot gimnazijec rad kuhal in nato izkušnje nabiral skozi delo pri nekaterih znanih slovenskih chefih ter v Avstriji. »Najin navdih je poleg odličnega mesa, ki nama je tukaj vedno na razpolago, tudi vrt oziroma njiva za restavracijo ter zelišča, ki smo jih nasadili v korita v restavraciji,« v angleščini pove Dani in doda kakšno tudi v pristni prekmurščini. V času krone so zopet prenovili in še povečali kuhinjo, tako da zdaj meso lahko pečeta tudi na odprtem ognju in pri zelo visoki temperaturi.
Poleg dnevne ponudbe jedi in kosil, navdahnjenih s sezonsko zelenjavo in sadjem, so gostom na voljo jedi po naročilu. Zelo prijazni natakarji in natakarice znajo svetovati, tudi glede lepega vinskega izbora...

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 9/2021.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Recepti:
- Goveji tartar z dehidriranim rumenjakom (na recept, oglej si YouTube video)
- Juha iz pečenega korenčka z lardom in žajbljem
- Zarebrnica mangalice z bučkami in pestom iz bazilike in suhih marelic
- Steak tomahavk z rdečo peso in korenčkom
- Pita mascarpone - jagoda s sorbetom iz maline in mete

Deli na
06 / 2025
Gostilna Podfarovž, Vipava
TAM, KJER ŽUBORI VODA IN SE PIŠE KULINARIČNA POEZIJA  V zavetju vipavskih izvirov se skriva ena najbolj čarobnih gostiln pri nas — Podfarovž. Nima le terase, na kateri poleti goste hladi globoka senca in pomirja šepet vode, ampak tudi odlično kuhinjo. Sezonske jedi ustvarja burje vajena Primorka...
06 / 2025
Gostilna Pr Čop, Podkum
ZASAVSKI CHEF, KI PRISEGA NA DOMAČE OKUSE TAKO V SVOJI GOSTILNI KOT NA TELEVIZIJI Hiša domačih okusov Pr Čop v Podkumu je pravo srce kraja, poleg gostilne v njej delujeta tudi trgovina in pošta. Družinsko gostinsko tradicijo nadaljuje simpatični 38-letni kuharski mojster Lojze Čop, ki mu energije,...
05 / 2025
Hiša Polonka, Kobarid
PRISTNO, LOKALNO, SRČNO: ZGODBA VALTERJA KRAMARJA IN HIŠE POLONKA Ko stopiš v Hišo Polonka v Kobaridu, veš, da si prišel tja, kjer štejejo okusi, spomini in pristnost. Ta gostilna – danes že skoraj obvezna postaja za pohodnike, gurmane, ljubitelje lokalnega piva in vin – nosi v sebi več...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna