Objavili smo

Bučno olje in bučna semena - tekmovanje

06 / 2018

Medtem ko je bila predlani tema med in lani mleko, je bila rdeča nit letošnjega, 4. tekmovanja dijakov in študentov Konzorcija biotehniških šol Slovenije, ki ga je tokrat gostil Izobraževalni center Piramida v Mariboru, bučno olje in bučna semena. Mladi z desetih šol so svoje znanje in spretnosti na predpisano temo preizkušali v šestih kategorijah – kulinarika (priprava jedi), živilstvo (priprava slaščičarskega ali pekarskega izdelka), pogrinjki, besedilo oz. prispevek, znanje in fotografija. Tekmovalci so se odrezali odlično, saj je bilo podeljenih 22 zlatih, 17 srebrnih, 11 bronastih priznanj. 

Odločilna je kakovost bučnega olja (drugouvrščeno besedilo avtorice Sandre Krajnc, Biotehniška šola Ptuj)
Del zdrave prehrane so tudi maščobe, zlasti nenasičene, ki so vir esencialnih kislin, vitaminov in mineralov, pomembnih za naše zdravje. Med njimi ima bučno olje nedvomno posebno mesto. 
Bučno olje je poznano predvsem kot štajerska in prekmurska kulinarična posebnost. Kljub temu, da večina ljudi meni, da je primerno le za pripravo solat, je to mišljenje zmotno. Uporabljamo ga lahko tudi za pripravljanje toplih jedi, omak, slaščic ali kot preventivno zdravilo. Bučno olje je nerafinirano rastlinsko olje. Nerafinirana olja so tista, ki v postopkih obdelave ohranijo okus, barvo in vonj. Poleg tega so to olja, ki niso toplotno stabilna in so kot taka neprimerna za cvrtje in daljšo toplotno obdelavo.
Bučno olje lahko iz bučnih semen pridobimo po dveh povsem različnih postopkih predelave bučnic. Pri tradicionalnem postopku se bučna semena termično in mehansko obdelajo. Semena se najprej zmeljejo v valjčnem mlinu in se v mešalcu umešajo z vodo. Voda je tista, ki preprečuje, da bi se semena pri praženju zažgala, ob tem pa pri visokih temperaturah hitro izpari. Nato se bučna semena v ponvah pražijo pri temperaturah med 100 °C in 110 °C ter na koncu stisnejo v stiskalnici. Tako se pridobi olje, ki ima značilno barvo in gostoto, močno diši ter je intenzivnega okusa. Tak postopek omogoča pridelavo 100 % čistega bučnega olja. Pri tovrstni predelavi potrebujemo v povprečju 3 kg bučnih semen za liter bučnega olja...

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic številka 6/2018.

Tekst in foto: Urša Cvilak

Recepti tekmovalcev:
- Bučni ravioli - Zeleno zlato na krožniku
- Kroglice iz ajdove kaše in priželjca v bučnih semenih
- Štruklji z bučnicami in bučnim oljem na jogurtovi omaki
- Kvašeni mafini z bučnim oljem in praženimi bučnicami 
- Štajerska potica
- Mini bučna tortica z jagodami
- Strnjenka v kozarcu z bučnimi semeni in bučnim oljem

Deli na
02 / 2024
Hotel Sabotin, Solkan
DOBRODOŠLI V HOTELU Z NAJDALJŠO TRADICIJO NA GORIŠKEM! Hotel Sabotin v Solkanu, ki sodi pod okrilje skupine HIT, v letošnjem letu praznuje 70 let, odkar deluje pod tem imenom. Njegova zanimiva zgodovina je še veliko starejša in o tem bo pričala tudi razstava, ki jo pripravljajo ob jubileju. Danes...
02 / 2024
Restavracija Hong Kong 2, Moste pri Komendi
KITAJSKA RESTAVRACIJA, KI JE PREPRIČALA TUDI KULINARIČNE KRITIKE V restavraciji Hong Kong 2 v Mostah pri Komendi je dobro rezervirati mizo, saj je to ena tistih postojank ljubiteljev kitajske kuhinje, ki je skoraj vedno polno zasedena. Kakovost njene ponudbe in postrežbe je že pred leti prepoznal...
01 / 2024
Stara gostilna, Piran - chef Kristian Zule
SKRITI PIRANSKI KULINARIČNI IN VINSKI ZAKLADI   Le nekaj korakov od piranske promenade se v eni od uličic nahaja Stara gostilna, ki se je v zadnjih letih prelevila v »fine dining« restavracijo. V kuhinji je glavni Kristian Zule, najmlajši slovenski chef z Michelinovim priporočilom in mladi kuharski...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.