Objavili smo

The Slovenia Restaurant Awards 2020

06 / 2020

NAJBOLJŠE RESTAVRACIJE PO IZBORU JAVNOSTI
Od leta 2017 se v Sloveniji vsako leto odvije nacionalni izbor najboljših restavracij The Slovenia Restaurant Awards (ali krajše TSRA), ki ga je idejni oče Niko Slavnič zasnoval po principu, da ima lahko vsakdo svoje mnenje. Temelji torej na glasovanju javnosti, ki preko spleta glasuje za njim najbolj všečen gostinski lokal (za razliko od mednarodnih vodnikov, kot sta npr. Gault&Millau in Michelin, kjer restavracije nenapovedano obiskujejo in po natančno določenih kriterijih ocenjujejo člani anonimne strokovne komisije). Letos je izbor TSRA zabeležil rekordno število oddanih glasov. V okviru prvega dela glasovanja strokovne javnosti 6.520 glasov, v delu glasovanju splošne javnosti pa 27.630 glasov. Skupaj kar 34.150 glasov! Vse prejete glasove ob koncu glasovanja javnega dela prejme neodvisna revizijska hiša Deloitte, ki preveri kredibilnost glasovanja in pravilnost preštetih glasov.
Zaradi pandemije se je razglasitev zmagovalcev letos odvila le virtualno na spletni platformi. Ob tem so bili k pogovoru povabljeni trije zmagovalci v kategoriji National TOP 3 - Valter Kramar (Hiša Franko), Uroš Štefelin (Vila Podvin) in Tomaž Kavčič (Dvorec Zemono - Gostilna pri Lojzetu). Govorili so o trenutnih razmerah v gostinstvu, kulinaričnih nagradah ter pomenu in razvoju v prihodnje. Restavracije se morajo hitro prilagoditi novi realnosti, preoblikovati in inovirati svoje poslovanje za preživetje, so si bili enotni. Niko Slavnič pa je med drugim povedal: »Prihodnost odlične hrane je vedno svetla. Kratkoročna prihodnost pa je odvisna od razvoja kulinarike tako s strani restavracij kot porabnikov, ki jih je vse prizadela pandemija. Kljub temu bomo še vedno izpeljali večerjo presežkov The Slovenia Dinner z vrhunskimi kuharskimi mojstri. Ta se obeta že v jeseni letošnjega leta na prav posebni lokaciji v Ljubljani.«

Med zmagovalci prvič tudi turistična kmetija
Vrhunske slovenske restavracije so se potegovale v različnih kategorijah in regijah. Za najboljšo restavracijo v regiji Alpska Slovenija je bila razglašena Hiša Franko, na področju Mediteranske & Kraške Slovenije Gostilna pri Lojzetu - Dvorec Zemono, v regiji Termalne Panonske Slovenije je bila za najboljšo izbrana Hiša Denk, v Ljubljani in osrednji Sloveniji pa je navdušila Restavracija JB. 
Laskavi naslov Najboljša gostilna je prejela Gostilna pri Lojzetu - Dvorec Zemono, za Najboljšo hotelsko restavracijo je bila izbrana City Terasa (Maribor), naziv Najboljši kulinarični novinec v izboru pa je prejela Gostilnica in pivnica Stari Pisker (Celje), ki si je prislužila tudi nagrado Vox populi (največ glasov s strani javnosti). Letos je bila prvič podeljena še nagrada za Najboljšo turistično kmetijo, ki jo je prejela Domačija Majerija (Slap pri Vipavi). 
Po skupnem številu točk so bile za tri najboljše restavracije v Sloveniji in naziv »TOP 3 The Slovenia Restaurant Awards 2020« razglašene: Gostilna pri Lojzetu - Dvorec Zemono, Hiša Franko in Vila Podvin. S tem prestižnim nazivom so se ovenčale že v lanskem izboru TSRA...

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 6/2020.  Kupi izvod / Letna naročnina

Tekst, foto: The Slovenia

Deli na
09 / 2020
Gostilna Rajh, Bakovci - chef Leon Pintarič
MLADI PREKMURSKI CHEF MED TRADICIJO IN SODOBNOSTJO Leon Pintarič je že v osnovni šoli vedel, da želi biti kuhar. Po šolanju in nabiranju izkušenj v Avstriji, mu je bilo pred tremi leti zaupano vodenje kuhinje v domači Gostilni Rajh v Bakovcih. Danes s sestro Valentino, ki je vodja restavracije...
09 / 2020
Hiša Krasna, Lokev - chef Aleš Širca
ZA POČITEK IN KULINARIČNI UŽITEK Na obrobju kraške vasi Lokev, le streljaj oddaljene od Sežane in Lipice, se nahaja Hiša Krasna, manjši butični hotel s šestimi sobami, ki ga je pred štirimi leti odprla družina Škibin. Poleg možnosti udobnega in sproščujočega oddiha, goste privablja...
09 / 2020
9 enostavnih in zdravih prigrizkov
Le kdo ne ljubi prigrizkov? A kaj, ko so ti velikokrat preveč sladki ali slani, premastni in z nizko hranilno vrednostjo. V mesecu, ki nas razvaja s pridelki na vrtu in v sadovnjaku, je pravi čas, da pripravimo ne le okusne, ampak tudi zdrave prigrizke. Ponujamo nekaj hitrih in zanimivih receptov, tudi...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o., vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.