Objavili smo

The Slovenia Restaurant Awards 2020

06 / 2020

NAJBOLJŠE RESTAVRACIJE PO IZBORU JAVNOSTI
Od leta 2017 se v Sloveniji vsako leto odvije nacionalni izbor najboljših restavracij The Slovenia Restaurant Awards (ali krajše TSRA), ki ga je idejni oče Niko Slavnič zasnoval po principu, da ima lahko vsakdo svoje mnenje. Temelji torej na glasovanju javnosti, ki preko spleta glasuje za njim najbolj všečen gostinski lokal (za razliko od mednarodnih vodnikov, kot sta npr. Gault&Millau in Michelin, kjer restavracije nenapovedano obiskujejo in po natančno določenih kriterijih ocenjujejo člani anonimne strokovne komisije). Letos je izbor TSRA zabeležil rekordno število oddanih glasov. V okviru prvega dela glasovanja strokovne javnosti 6.520 glasov, v delu glasovanju splošne javnosti pa 27.630 glasov. Skupaj kar 34.150 glasov! Vse prejete glasove ob koncu glasovanja javnega dela prejme neodvisna revizijska hiša Deloitte, ki preveri kredibilnost glasovanja in pravilnost preštetih glasov.
Zaradi pandemije se je razglasitev zmagovalcev letos odvila le virtualno na spletni platformi. Ob tem so bili k pogovoru povabljeni trije zmagovalci v kategoriji National TOP 3 - Valter Kramar (Hiša Franko), Uroš Štefelin (Vila Podvin) in Tomaž Kavčič (Dvorec Zemono - Gostilna pri Lojzetu). Govorili so o trenutnih razmerah v gostinstvu, kulinaričnih nagradah ter pomenu in razvoju v prihodnje. Restavracije se morajo hitro prilagoditi novi realnosti, preoblikovati in inovirati svoje poslovanje za preživetje, so si bili enotni. Niko Slavnič pa je med drugim povedal: »Prihodnost odlične hrane je vedno svetla. Kratkoročna prihodnost pa je odvisna od razvoja kulinarike tako s strani restavracij kot porabnikov, ki jih je vse prizadela pandemija. Kljub temu bomo še vedno izpeljali večerjo presežkov The Slovenia Dinner z vrhunskimi kuharskimi mojstri. Ta se obeta že v jeseni letošnjega leta na prav posebni lokaciji v Ljubljani.«

Med zmagovalci prvič tudi turistična kmetija
Vrhunske slovenske restavracije so se potegovale v različnih kategorijah in regijah. Za najboljšo restavracijo v regiji Alpska Slovenija je bila razglašena Hiša Franko, na področju Mediteranske & Kraške Slovenije Gostilna pri Lojzetu - Dvorec Zemono, v regiji Termalne Panonske Slovenije je bila za najboljšo izbrana Hiša Denk, v Ljubljani in osrednji Sloveniji pa je navdušila Restavracija JB. 
Laskavi naslov Najboljša gostilna je prejela Gostilna pri Lojzetu - Dvorec Zemono, za Najboljšo hotelsko restavracijo je bila izbrana City Terasa (Maribor), naziv Najboljši kulinarični novinec v izboru pa je prejela Gostilnica in pivnica Stari Pisker (Celje), ki si je prislužila tudi nagrado Vox populi (največ glasov s strani javnosti). Letos je bila prvič podeljena še nagrada za Najboljšo turistično kmetijo, ki jo je prejela Domačija Majerija (Slap pri Vipavi). 
Po skupnem številu točk so bile za tri najboljše restavracije v Sloveniji in naziv »TOP 3 The Slovenia Restaurant Awards 2020« razglašene: Gostilna pri Lojzetu - Dvorec Zemono, Hiša Franko in Vila Podvin. S tem prestižnim nazivom so se ovenčale že v lanskem izboru TSRA...

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 6/2020.  Kupi izvod / Letna naročnina

Tekst, foto: The Slovenia

Deli na
05 / 2023
Krčma na gradu Bogenšperk, chefa Mitja Zadravec Ribič in Marko Železnik
GRAD, NA KATEREM SE PIŠEJO ZANIMIVE ZGODBE Na gradu Bogenšperk na Dolenjskem je živel in pisal znameniti polihistor Janez Vajkard Valvasor. Tu se je pred tremi leti začela pisati tudi zanimiva, ustvarjalna in ambiciozna gostinska zgodba, katere avtor je Mitja Zadravec Ribič s svojo zagnano ekipo....
05 / 2023
Sibon Wine & Spa Resort, Jeruzalem - chef Zoran Ristič
V DEŽELI ŠIPONA ZDAJ TUDI BUTIČNI HOTEL SIBON! Med turistično najbolj prepoznavne kraje Prlekije zagotovo sodi Jeruzalem, ki je od Ljutomera oddaljen 7 kilometrov in mu pravijo tudi raj med vinogradi. Prav tu se je pred letom dni odprl štirizvezdični butični hotel Sibon Wine & Spa Resort....
05 / 2023
Gault&Millau Slovenija 2023
DESETIM RESTAVRACIJAM 4 KAPE, CHEF LETA JANEZ BRATOVŽ! Izid kulinaričnega vodnika Gault&Millau Slovenija, že petega po vrsti, je vsakič znova praznik slovenske gastronomije. Ne le zato, ker prinese priznanja in s tem potrditev že uveljavljenim in najboljšim, ampak tudi odkriva sveža gastronomska...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.