Objavili smo

Torterija - slaščičarka Željka Bohar

03 / 2018

Pred osmimi leti je Željko Bohar iz Hrvaške k nam pripeljala ljubezen. Nato je pred tremi leti poklic ekonomistke zamenjala za slaščičarskega in ustanovila svoje podjetje – Torterija, kreativne slaščice. Hitro je s svojimi torticami modernih oblik in okusov osvojila gostince in druge naročnike, tečajnike ter obiskovalce Odprte kuhne. Pogumno, samosvojo in odkritosrčno Željko smo povabili k pogovoru. 

Pred kratkim ste se vrnili iz Istanbula. Ali Francija ne velja več za meko slaščičarstva? Belgijska čokolada Callebaut, ki jo uporabljam, ima franšize za svoje akademije po vsem svetu. Njihovi profesorji krožijo, tako da ni potrebno odpotovati v Pariz in odšteti ogromne vsote denarja samo za hotel, ampak greš lahko za zmernejšo ceno v Istanbul, kjer ti predava isti profesor. Bilo je zelo intenzivno izobraževanje, v treh dneh smo naredili 18 receptov.

So bili v programu morda tudi eklerji (franc. éclair), ki jim nekateri pri nas napovedujejo prodor, kot so ga doživeli makroni (franc. macaron)? V Sloveniji je vlak za eklerje že odpeljal. Zdaj slaščičarne v svetu ponujajo fingerse. Gre za sladico, dolgo 11 cm in široko 1,5 do 2 cm, ki izgleda kot prst – od tod tudi njeno ime. Na primer črni gozdiček na sodoben način, le da je vse skupaj manjše. Zaradi podolgovate oblike se lahko veliko igraš z okraševanjem, obenem pa narediš katerikoli okus, saj so kreme, glazure, nadevi in okraski isti kot pri sodobnih tortah. Spodaj so biskviti, piškotki, raznorazne hrustljave podlage. Lahko bi rekla, da so fingersi monoporcijske tortice, le da drugačne oblike. Morda so celo neko nadaljevanje eklerjev... 

Celoten intervju in recepti so objavljeni v reviji Pet zvezdic, številka 3/2018.

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Recepti:
- Torta tartufata
- Ponorela češnja
- Sladica mojito
- After orange

Deli na
05 / 2022
Gostišče Kapušin, Krasinec
VABLJENI NA RAZVAJANJE BRBONČIC V BELO KRAJINO V vasi Krasinec, tik ob cesti Podzemelj – Adlešiči in le streljaj od reke Kolpe, stoji Gostišče Kapušin. Znano je po gostoljubnosti, izvrstni hrani, ki temelji na tradiciji belokranjskih okusov v sodobni preobleki in lokalnih živilih. Tukaj na svoj...
05 / 2022
Terme Snovik, Restavracija Potočka - vodja kuhinje Advija Halilović
20 LET TERMALNIH RAZVAJANJ V ZELENI TUHINJSKI DOLINI Ste vedeli, da so Terme Snovik najvišje ležeče terme v Sloveniji in da so leta 2008 postale prve eko terme pri nas? Njihova ponudba sledi načelom Kneippove filozofije zdravega in uravnoteženega življenjskega sloga. Poleg kopanja v termalni vodi...
05 / 2022
6 enostavnih receptov za nepozabni »cheesecake«
STE ZA KLASIKO ALI MODEREN PRIDIH? Če mislite, da je cheesecake - ali po naše sirova torta - ameriška pogruntavščina, ste se zmotili. Na grškem otoku Samos so jo poznali že pred več kot 4 tisoč leti. Preprost sirni kolač so pripravljali iz svežega sirčka, ki so mu primešali moko in med...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.