Objavili smo

Torterija - slaščičarka Željka Bohar

03 / 2018

Pred osmimi leti je Željko Bohar iz Hrvaške k nam pripeljala ljubezen. Nato je pred tremi leti poklic ekonomistke zamenjala za slaščičarskega in ustanovila svoje podjetje – Torterija, kreativne slaščice. Hitro je s svojimi torticami modernih oblik in okusov osvojila gostince in druge naročnike, tečajnike ter obiskovalce Odprte kuhne. Pogumno, samosvojo in odkritosrčno Željko smo povabili k pogovoru. 

Pred kratkim ste se vrnili iz Istanbula. Ali Francija ne velja več za meko slaščičarstva? Belgijska čokolada Callebaut, ki jo uporabljam, ima franšize za svoje akademije po vsem svetu. Njihovi profesorji krožijo, tako da ni potrebno odpotovati v Pariz in odšteti ogromne vsote denarja samo za hotel, ampak greš lahko za zmernejšo ceno v Istanbul, kjer ti predava isti profesor. Bilo je zelo intenzivno izobraževanje, v treh dneh smo naredili 18 receptov.

So bili v programu morda tudi eklerji (franc. éclair), ki jim nekateri pri nas napovedujejo prodor, kot so ga doživeli makroni (franc. macaron)? V Sloveniji je vlak za eklerje že odpeljal. Zdaj slaščičarne v svetu ponujajo fingerse. Gre za sladico, dolgo 11 cm in široko 1,5 do 2 cm, ki izgleda kot prst – od tod tudi njeno ime. Na primer črni gozdiček na sodoben način, le da je vse skupaj manjše. Zaradi podolgovate oblike se lahko veliko igraš z okraševanjem, obenem pa narediš katerikoli okus, saj so kreme, glazure, nadevi in okraski isti kot pri sodobnih tortah. Spodaj so biskviti, piškotki, raznorazne hrustljave podlage. Lahko bi rekla, da so fingersi monoporcijske tortice, le da drugačne oblike. Morda so celo neko nadaljevanje eklerjev... 

Celoten intervju in recepti so objavljeni v reviji Pet zvezdic, številka 3/2018.

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Recepti:
- Torta tartufata
- Ponorela češnja
- Sladica mojito
- After orange

Deli na
05 / 2023
Krčma na gradu Bogenšperk, chefa Mitja Zadravec Ribič in Marko Železnik
GRAD, NA KATEREM SE PIŠEJO ZANIMIVE ZGODBE Na gradu Bogenšperk na Dolenjskem je živel in pisal znameniti polihistor Janez Vajkard Valvasor. Tu se je pred tremi leti začela pisati tudi zanimiva, ustvarjalna in ambiciozna gostinska zgodba, katere avtor je Mitja Zadravec Ribič s svojo zagnano ekipo....
05 / 2023
Sibon Wine & Spa Resort, Jeruzalem - chef Zoran Ristič
V DEŽELI ŠIPONA ZDAJ TUDI BUTIČNI HOTEL SIBON! Med turistično najbolj prepoznavne kraje Prlekije zagotovo sodi Jeruzalem, ki je od Ljutomera oddaljen 7 kilometrov in mu pravijo tudi raj med vinogradi. Prav tu se je pred letom dni odprl štirizvezdični butični hotel Sibon Wine & Spa Resort....
05 / 2023
Gault&Millau Slovenija 2023
DESETIM RESTAVRACIJAM 4 KAPE, CHEF LETA JANEZ BRATOVŽ! Izid kulinaričnega vodnika Gault&Millau Slovenija, že petega po vrsti, je vsakič znova praznik slovenske gastronomije. Ne le zato, ker prinese priznanja in s tem potrditev že uveljavljenim in najboljšim, ampak tudi odkriva sveža gastronomska...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.